Ořešáky versus smrčkový plot a jabloně



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
Z.B. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (104) - 232.107 (?) 
31.3.2011 9:03

Díky.
Vyrobím tedy nejdříve kompost z hnoje, slámy a hlíny, protože trávu mulčujeme a zbytky z kuchyně to nevytrhnou.  A výsadbu odložím na příští podzim.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Z.B. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (104) - 232.107 (?), 30.3.2011 15:41

-nasadím smrky jako živý plot, to je pro mě důležitější než pár jabloní a ořešáků dohromady
-řadu jabloní kterou jsem chtěl sázet mezi ořešáky a další řadu jabloní vynechám, aby ořešáky měly místo na růst. Na začátku diskuze jsem si myslel, že neporostou tak rychle, ale v kvalitní hlíně, kterou se pokusím zajistit to bude zřejmě dobré
- ořešáky vysadím hustěji než je třeba, protože v prvním desetiletí bude ořechů málo. Až bude ořechů dostatek a stromy se zvětší, udělám "probírku"
- v případě, že smrčky začnou živořit a prořídnou pod přijatelnou mez, anebo bude ohrožená řada jabloní, podniknu další opatření. Ale to je zatím daleko.

Jak jste již nastínil, nemohu vyložit fotografii pozemku, ani zvěřejnit satelitní snímek, protože celé území spadá do přísně tajné vojenské zóny a jsem vázán slibem mlčení. Navíc v dnešní době, kdy hrozí teroristické útoky, bych se mohl vystavit i tomuto nebezpečí, které nelze zlehčovat.

Člověk, který je vztahovačný a mohl by se urazit při takovéto diskuzi by raději na forum chodit neměl. Já bych se mohl urazit, protože byl podniknut verbální útok na mé zatím neexistující smrčky, další by mohl být popuzen při kritice thují, a vás by se mohlo dotknout kdybych napsal že mi chutná želví polévka a ryby se nemají trápit v malých jezírkách na zahradách. O ekoteroristech a nepřátelích stromů které špiní listím zelenou poušť raději pomlčet...

:-) Z.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 147.108 (?), 30.3.2011 16:02

Ale i kdyby to tajné nebylo, je jen na Vás, kolik informací poskytnete a co zveřejníte. Pokud někdo chce odpovědět a dokáže to i s těmi informacemi, které má, může. Pokud jich má málo, nemusí Vás napadat, že toho moc nezveřejňujete a prostě neodpoví. Pokud jde o pěstební techniku, platí to samé, je to Vaše rozhodnutí, kolik čeho vysázíte a kdy to pořežete. To že nebudete postupovat přesně podle zažitých pravidel můžem diskutovat, ale nelze Vám to zakazovat a předem zpochybňovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 35.114 (?), 30.3.2011 8:27

Dobrý den Z, Vaši výsadbu moc nechápu, no ale každý máme svůj názor. Práce je samozřejmě na zahradě se vším a sekání o kterém se zmiňujete, tak to mi nepřipadá jako nejpracnější z té veškeré péče o zahradu. Máme také hodně metrů na sekání a pečování, ale já si klidně tu kávičku na terase dám! Nám ořešáky dosáhly cca 3 metry od kmene stromu za 5 let, ale podotýkám, že jsou zasazené ve velmi kvalitní půdě, kde všechno hodně rychle roste než na jiných místech zahrady. Marcela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Z.B. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (104) - 232.107 (?), 30.3.2011 10:50

Co je na mé výsadbě nepochopitelné?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 153.9 (?), 31.3.2011 0:16

Připojil bych pár postřehů z třicetiletého pěstování živého plotu ze smrků o délce asi 70m. Musí se alespoň jednou (nejlépe dvakrát) ročně zastřihnout, jinak je zle. Nesnáší zastínění. V jednom místě má soused ve vzdálenosti asi 3 m lísku a kouká na suché větvičky, které už nikdy neobraší. Ve vzdálenosti 5 m od smrčků máme vlašský ořešák a už postupně podsazuji smrčky thujemi - rozrostl se a smrčky to prostě nezvládají. Jabloně jsem musel dát od smrčkového plotu pryč - tentokrát to nezvládaly jabloně.

Živý plot udržuji zuby-nehty ve výšce 2,5m, ze země se to už stříhat nedá, musím si vždy udělat plošinu. Nechat to utýct výš, to už by snad bylo lepší se domluvit s nějakou leteckou společností, aby jednou ročně udělali nízký přelet nejlépe turbovrtulovým letadlem.

Takže problém vidím v tom, že toho chcete moc najednou a myslím si, že nakonec nebudete mít nic pořádně - smrčky budou vyholené, ořešáky stísněné a jabloně churavé. Příroda se nedá znásilňovat, a když, tak musíte počítat s tím, že je to mstivá potvora ;o)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 70.100 (?), 30.3.2011 10:59

Víte, ona příjemnost práce je sporná. Nejpříjemnější práce je ležet. Někomu se nelíbí sekat, někomu kopat, někomu hrabat, jinému vadí, že ze stromů padá listí. Co vám připadá nejpracnější je pro jiného zábava a naopak. Odpovědí, které tazatel může použít je jako šafránu. Část mu vynadala, část se podivila a neporadil snad nikdo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 44.75 (?), 30.3.2011 11:18

Nechci hodnotit smysl té "zalesňovací a ořešákové akce". Jenom drobnou poznámečku si dovolím. Že ořešáky jsou dominantní a rozložité, všichni ví. Ale všiml jsem si, že se i špatně snášejí s okolními stromy. Resp. okolní stromy, rostoucí v bezprostředním okolí se špatně snášejí s ořešáky a snaží se ze svého stanoviště poblíž ořešáku "utéci". Jakoby ořešáky ze sebe do okolí vyzařovaly nějaké negativní fluidum. Ve skutečnosti to vypadá tak, že okolní stromy se začnou postupně naklánět a tvořit nesymetrickou korunu. Jejich kmen se odkládní směren od ořešáku, vytváří se půlkulovitá koruna s tendencí růstu větví pouze ve směru od ořešáku. K takto citlivým stromům patří jednoznačně peckoviny (broskvoně, meruňky, slivoně) ale tutéž tendenci jsem vypozoroval i u jádrovin, konkrétně jabloní. A není to pouhé odklánění za světlem. Odklání se i stromy, které rostou jižně od ořešáku, které mají světla dostatek. Myslím, že ořešáky by měly růst jako solitéry, samostatně a dostatečně vzdáleny do ostatních stromů. Zrovna v neděli jsem vykopával slivoň, které měla od starého ořešáku odklon přibližně 30° a to rostla ve vzdálenosti nejméně 10 m.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 30.3.2011 20:47

S tím mohu jen souhlasit. Po zkácení mého ořešáku se naplno odkryl pohled na zajímavou houpačku blízkého živého plotu, na mé straně z buxusů, na sousedově z nějakých tůjí (současný majitel je v tom nevinně, už to tak koupil). V místě ovlivněném ořešákem byl živý plot poloviční a takový neduživý. I teď, po několika letech, je to znát.
 Panu Z.B. jsem poradil, aby si ořešáky zasadil do skupiny, někam zvlášť a dál od domu, aby mu jejich kořeny nenačechraly základy. Snad si z toho něco vezme.
Místo dominantního a bohužel nepovedeného ořešáku jsem doprostřed volného placu zasadil čínský císařský strom - paulownia tomentosa. Nenese sice ovoce, ale je krásný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 153.9 (?), 31.3.2011 0:30

Nevím, jak moc bovede ořešák "načechrat" základy domu. Máme ořešák asi 10 m od domu. Když jsem loni asi 6 m od domu z druhé strany kopal jámu, narazil jsem na kořeny našeho ořešáku (jsou nezaměnitelné). Takže 10m, barák plus dalších 6m. Úctyhodné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika