Ořešáky versus smrčkový plot a jabloně



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 70.100 (?) 
23.3.2011 15:05

Máte moje sympatie, taky mi vadí, že každý všude cpe tůje. Že z ořešáků padá listí je pravda, ale ono padá ze všech stromů jaksi.

Akorát několik připomínek. Mezera mezi řadou smrků a ořešáků 3 m je málo. Až ořešáky vzrostou, pletly by se se smrky dohromady. Odhadoval bych alespoň 4-5. U smrků nesmíte zapomenout  - nebo Váš nástupce - je včas pokácet, aby do toho nějaký ekoterorista nekecal. A je problém, protože v okamžiku, kdy to padne, máte po zástěně a bude tam vidět zase 10 roků, než dorostou nově vysazené.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
Z.B. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (104) - 232.107 (?), 23.3.2011 16:22

Ano, listí padá a špiní trávník, do ovoce se pouští zákeřné vosy, v květech létají smrtící včely a hlína je plná odporných červů. A nedej bože že si lehnete do trávy a pokouše vás vzteklý střevlík, nebo váš uštkne užovka. O vřískajících žábách a dupajících ježcích raději pomlčím  :-)
Asi to dopadne tak, že jednu řadu jabloní vynechám a řadu ořešáků posunu. Dvě starší osamocené jabloně, které se časem dostanou do těsné blízkosti v budoucnosti  skácím.

Smrčky budou ve dvou řadách vysázené ve sponu a budou se obměňovat  postupně, tak aby nevznikaly mezery po probírce. Počítám s půlmetrovou mezerou mezi pletivem a větvemi, následovanou 2,5 metrovou hradbou stromků. Znám pár padesátiletých živých plotků u kterých začínají větve ve třech metrech a taková varianta se mi moc nelíbí. Vysadit mezi ně navíc nové stromky je značně problematické kvůli hustému kořenovému systému.

Z.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 147.108 (?), 23.3.2011 21:10

Ano, ftip je v tom, že tam kde smrku opadne jehličí, už nikdy nenaroste.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Z.B. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (104) - 232.107 (?), 30.3.2011 11:00

Jedna z mála záporných vlastností smrku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 122.248 (?), 30.3.2011 1:21

Z.B. Vy jste teda s prominutím podivín. Nejdřív chcete poradit, pak na dobře míněné rady reagujete tak, že se tomu nebudete podřizovat. Nejdřív máte jablek dost, pak zase málo. Smrk je asi jediný jehličnatý strom, který máte rád a o kterém něco víte. Nesnášíte jakékoli narušení svého soukromí pohledy sousedů, tak raději budete vynakládat neúměrné úsilí i prostředky na lesík dlouhý 250m. Něco zkrýváte? Hodláte za tou hradbou pěstovat ještě něco? Obdivuju Váš elán. Když si představím, co s tím bude zbytečné práce? Já bych z takto megalomanské zahrady dostal osipky. No když Vás to baví? Stejně jste už rozhodnutý udělat to podle svého, tak nechápu důvod založení této diskuze.

Tak hodně sil!

PS: Sázet stromy do hnoje? Hm. Hm. A nějakou knížku o zahradě si koupit nechcete?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Z.B. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (104) - 232.107 (?), 30.3.2011 10:42

Zkuste si pozorněji přečíst všechny moje přízpěvky, trochu se zamyslet a pochopíte proč mám nyní jablek dostatek, ale v budoucnu to bude horší. Kdyby Vám to i poté nebylo jasné, tak vám to mohu ještě jednou  vysvětlit :-)
O soukromí se asi nemá smysl bavit. Každému vyhovuje něco jiného. Někdo bude bydlet ve výkladní skříni a nebude mu to vadit. Někdo se rád předvádí a pohledy kolemjdoucích přímo vyžaduje. A někdo má zase rád soukromí a není na čumily zvědavý. Každý jsme prostě jiný :-)
A o sázení stromků do hnoje jste se dočetl kde? Dejte odkaz, ať si to mohu také přečíst.

Díky Z.

P.S. V některých věcech si opravdu nenechám "poradit" (thuje a soukromí), ale v těch dalších jsem jedno velké ucho. Jinak bych asi netrávil čas na zahrádkářské diskuzi a vysedával třeba v hospodě, nebo u televize.

 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 30.3.2011 12:08

Nebojte se. Vaše příspěvky jsem četl. Jen nechápu, proč chcete všeho pěstovat daleko víc, než potřebujete a pak to zase kácet. Takovýto způsob získávání dřeva na topení je dost nepraktický. Nebylo by lepší to víc promyslet, případně si na zahradu pozvat někoho zkušeného, aby Vám poradil přímo na místě? Ono se to tady moc nedá, protože ochrana Vašeho soukromí nějak blokuje zdroj informací o věcech, které je důležité vědět. Proč sem neumístíte nějaký obrázek Vašeho pozemku z ptačí perspektivy s orientací ke světovýn stranám a nějakými rozměry? Něco z Vás občas vypadne, to je ale málo a k celkovému obrazu to má daleko.
Co se týče Vašeho soukromí, nebudem to už rozebírat. Pochopil jsem. Já si soukromí nemohu dovolit. Bydlím v lokalitě, kde máme všichni velikost pozemků jen kolem 1000-1200m2, takže jistě uznáte, že na takto malých parcelách se soukromí nedá dosáhnout. Prostě si vidíme do talíře, ale nevadí nám to. Máme se rádi a chováme k sobě úctu. Mockrát se nám stane, že se třeba sejdem na hranicích 4 pozemků (dotýká se to rohama) a s pivem v jedné ruce a buřtem v druhé diskutujem o všem možném. Branka v plotě není výjimka. Na ryby a želvy se k nám chodí dívat denně vždy několik spolužáků našich dětí, takže je tu veselo. Když pojedete okolo, stavte se a já Vám ukážu všechny výkladní skříně kolem nás. Odkud vlastně jste? Ani jméno neznám! Nikdo sice nepěstujem luční kvítka, jistě chápete proč, ale druhová rozmanitost tady nějaká je. A s tím předváděním se, to sem moc netahejte. Mohl byste urazit všechny estetické přispěvatele, kteří sem kdy vložili nějaké fotografie svých zahrádek a jezírek. Vždyť je to jejich chlouba a není to nic špatného!
Já jsem naštěstí splachovací.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 30.3.2011 12:13

Ještě doplnění.
Odkaz na ten hnůj je tady. Je to Vaše, že?
Jabloním bych mimochodem hnůj skoro nedával, rybízům ano, ale spíš na povrch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Z.B. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (104) - 232.107 (?), 30.3.2011 15:17

Ano, je to moje téma, ale nikde tam nepíšu o tom, že se chystám sázet stromky do hnoje. Zkuste to přečíst celé ještě jednou. :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 30.3.2011 21:24

To nemusím. Upřesním svůj názor.
Vykopat díry - ano.
Zasadit do nich stromy a keře - ano.
Jakou použít zeminu - kompostní, vyzrálou, velmi dobře promíchanou s původní, vykopanou. A tu nemáte.
V zamýšleném velkém množství sázených stromů i té provokativní hromadě kravského hnoje je velmi dobře schované nebezpečí přehnojení jabloní. Projeví se to silným růstem a konečném hlubokém popraskání a odumírání borky. K čemu je spousta nemocného dřeva bez zdravých jablek? Všeho s mírou.
Rybízům můžete do vykopané zeminy namíchat hnoje víc, než jabloním, ale spíš jim to pak nastýlejte okolo. Koření mělce a z nastlaného hnoje, případně travního mulče sosají živiny a vodu. Přehnojení u nich téměř nehrozí.

PS:  Z.B. Nepožadoval jsem satelitní snímek Vašeho tak tajného pozemku. Stačila by tužkou na papíře nakreslená situace. No nic. Zdá se, že se už obejdeme i bez toho.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika