Proč na zahradě zachytávat dešťovou vodu?

Využívání dešťové vody místo té kohoutkové přináší hned několik výhod. Samozřejmostí jsou ušetřené finance, které byste jinak zaplatili za vysoké vodné. Pitné vody je navíc čím dál tím méně – když k tomu přidáme letní sucha, představuje využití dešťové vody to nejmenší, co můžete pro planetu udělat.

Navíc ji využijete nejen na zahradě, ale i v domácnosti – například na praní. Jak se v takovém případě postupuje a proč může být pro naši pračku dešťová voda dokonce vhodnější?

Ideální volba na zalévání

Možná máte u domu sud, do něhož okap svádí vodu, která naprší – ta je pak skvělou volbou pro zalévání. Některé květiny totiž může chlorovaná voda z vodovodu dokonce zahubit. Jedná se jmenovitě o kanadské borůvky, rododendrony nebo azalky. Tyto rostliny tedy rozhodně zalévejte pouze vodou dešťovou.

Zachytávání dešťové vody tímto způsobem je časově i finančně nejméně náročné. Stačí jen pořídit barel a přistavit ho k okapu. Otevřená nádoba s nashromážděnou vodou se však stane snadným útočištěm pro všelijaký hmyz nebo třeba larvy komárů. Pak se opravdu hodí výhradně na zalévání.

Jak vybrat vhodný sud nebo barel

Když si budete pořizovat nádobu na dešťovou vodu, rozmyslete si nejdříve její objem. Záleží při tom na ploše, ze které bude voda stékat, a také na množství srážek, které se průměrně ve vaší oblasti vyskytují.

Dalším důležitým faktorem je průměr otvoru – abyste z nádoby mohli vodu snadno nabírat. Pokud zvolíte barel s kohoutkem, nemusíte tento parametr řešit. Konev si jednoduše napustíe z něj.

Jak využít dešťovou vodu v domácnosti?

V domě lze zachycenou dešťovou vodu vyžít třeba na splachování toalety nebo na praní prádla, a ušetřit tak na účtu za spotřebu vody. Pro tyto potřeby vám však nebude stačit sbírat vodu do sudu pod okapem. Pro použití v domácnosti se využívají podzemní nádrže.

Toto řešení je sice finančně náročnější, ale zato nabízí řadu výhod. Jelikož je voda uskladněna v uzavřených a čistých nádobách pod zemí, není vystavena náletům hmyzu ani slunečnímu záření. Voda se tedy tak rychle nekazí.

Nádrže je vhodné instalovat již při stavbě domu, kdy je snadno umístíte pod zem. V domě pak dešťovou vodu uvítá především vaše pračka. Díky absenci chloru a vodního kamene je totiž dešťovka pro tyto spotřebiče vhodnější než voda z vodovodu. Navíc se v ní lépe rozpouští prací prostředky, takže jich stačí použít menší množství.

Myslete i na doplňky pro zvířata

Počítejte s tím, že vodu nachytanou do sudu nebudete využívat pouze vy. Pravděpodobně se z něj budou létat napájet ptáci a ani kočky se nebudou ostýchat vodu pít. Pro tyto účely je tedy vhodné umístit k okraji nějaké pítko, ze kterého by mohla zvířata snadno pít. Pro ptáky postačí třeba jen nechat na hladině plavat kus dřeva.

Jak již bylo zmíněno výše, voda v sudu naláká i nemalé množství hmyzu. Nádobu může zanášet také listí nebo spadané plody. Před těmito neduhy lze dešťovou vodu ochránit využitím jemného síta, přes které se nic jiného než voda nedostane. Vyhnete se tak i larvám komárů, které v bezprostřední blízkosti svého domu rozhodně nechcete.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno