Výběr křovinořezu



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
               
host - 59.39 (?) 
4.8.2013 23:59

Počítám samozřejmě čistý čas a bavíme se o louce. Pauzíruju tak po hodině, mám nádržku asi 1,2 litru, takže dolévám necelý litr (nosím si litrovku od převodového oleje v kapse montérek, má víčko s trubičkou, pěkně se to dolévá). Pauzu dělám na cígo, napití, aspoň 15 minut, je to lepší i pro mašinku, převod aspoň vychladne. Vydržím jet v kuse tak tu hodinu, nádrž nespálím. Kdybych to přetáhl, po druhý hodině bych byl vyřízenej, vyzkoušeno. Sekání jsem před časem trénoval na brigádách v Rakousku a semtam nějakej kšeft v lese, kondici mám takovou normální. Ten výpočet co píšete je docela reál, udržuju pohyb - tempo jako kosou, nůž mám v pokosu i zpětným tahem. Na normální louce bez kamenů atd., jedu široký záběr, řekl bych tak 180 cm a nepředpisově skoro celým kruhem nože, protože mám předsekáno zpětným tahem.  Po přečtení Vašich pochybností jsem si přeměřil pozemek na který chodím bez láhve s palivem, je to roh louky kam se nechodí komě pást, nějak jim to nechutná. Naměřil jsem 1100 metrů, většinou mi zbyde benzín ještě na podsekání ohradníku cestou zpět k autu, ale to je jen takový nepravidelný vrkání. Takže věřím že nekecám. Samozřejmě opakuji že je to louka, jak jsou překážky, vše je jinak.Třeba včera jsem na kšeft sekal nějakou zahradu, bylo tam mraky stromů, chatka, ohniště, záhonky, dokola plot, na ten jsem přehodil nůž za strunu a dvě hodiny to vzalo, nejakých 900 čistých metrů. Tráva po pás, nádrž a půl. Pokud to jen trochu jde, sekám nožem, struna je pomalejší, víc se hřeje převod a motor žere skoro o polovičku víc. Je to ale líp posekané. Taky se líp seká vyšší tráva než malá, nepravidelná, která často potřebuje nožem pomalejší rytmus, jinak zůstává položená... A taky výška strniště, dělám cca 5 cm i víc, podle počasí. Když se vezme až na zem a nezaprší, je zle, slunce to spálí, zrovna letos je to dost potřeba hlídat. Hlavně na pastvinách. I to je samozřejmě rychlejší, než tahat nůž ve spodku drnů, nemusí se dávat tolik pozor na kameny.   Když se vrátím k dotazu v příspěvku, pokud si pan Novák pořídí silnější motor, může mít podobné tempo práce. Bohužel ale spousta lidí má sice kvalitní, ale slabší stroje, jsou méně efektivní a na rychlou práci nepoužitelné. Aspoń já jsem u sebe zjistil, že malá váha je jen virtuální výhoda slabého křovinořezu, protože práce se prodlužuje až o násobky času a únava je na stejné ploše nakonec vyšší, pokud to je nad 1000 m tak o dost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 227.2 (?), 5.8.2013 11:22

Mnoho lidi z meho pohledu pri vyberu krovinorezu dela zasadni chybu v tom, ze si nejprve a hlavne stanovi financni limit a pak roky trapi sebe i masinu.Prece, nejprve si musim rici, kolik a ceho budu sekat, pak nejit pod urcitou uroven kvality, udelat si nejaky vyber masin, ktere odpovidaji tomu zadani a pak teprve se snazim koupit za vyhodnou cenu.Hodne lidi, to dela presne naopak.Daji si limit penez a slevuji na kvalite a vyrobci, coz je hloupost.Pak neco koupi, radost,podarilo se koupit ve financnim limitu, zacnou pracovat a ted to vidi, masina nestiha, ma to vibrace a treba se to i sype.Nakonec z velkeho nadseni je vetsi, ci mensi zklamani, casto.Dalsi strasak-silnejsi masina, kila navic, ano jsou to kila navic, ale pokud vyuziji vykon stroje, tak bych se jen na kila navic neohlizel.Je protivne a zbytecne miti velky stroj na malou plochu pravidelne udrzovanou a je taky protivne, miti nejakou masinu o male vaze a vykonu, kde se pak trava ztratou otacek namotava a co by clovek delal s masinou silnejsi, tezsi den, dela se slabou lehkou tri dny, tj.taky o nicem, tj.pak clovek utahanejsi, nez s masinou silnou za den. Chce to opravdu premyslet, nez neco koupi, ziskavat informace, treba i vyzkouset masiny kamaradu, sousedu,atd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 14.199 (?), 5.8.2013 11:35

No jo, takové projektové řízení, stanovit cíle, požadavky, timeline, deadline a podobné krávoviny. Ono to bývá taky tak, že když chcete koupit auto, obvykle nerozhodujete mezi Lamborghini, Ferrari, Mercedesem, Lexusem etc.jen ze snobského pohledu, ale máte (drtivá většina) limity finanční. Takže častější bude problém vyhledat v určité cenové hladině ten nejvýhodnější stroj. Uznávám, že to může být problém a často to prostě je sázka do loterie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 227.2 (?), 5.8.2013 15:39

Koupe auta, je trosku neco jineho, tam rozdil v kvalite, znacce znamena casto o hodne vetsi penize.Tady rozdil, mezi krovinorezem k pouziti a nepouziti, muze delat 2,3,5,7-tisic.Kdyz koupite za 10-tisic krovinorez, nebo za 15-tisic, tak uz tam bude velky rozdil.O zadnem vyberovem rizeni nepisi, clovek,aby se nenapalil, mel by premyslet, nez neco koupi.Neni to vec za par korun a clovek od toho potrebuje praci, spokojenost,atd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 124.31 (?), 5.8.2013 18:15

Koupě auta není jiná, mám-li šestičlennou rodinu, nekoupím si přese pětimístný auto, jen proto že je levnější a třeba kvalitnější... Je to to samé, mám li deset tisíc limit peněz a louku jako hrom, tak asi nekoupím nejslabší značkovou mašinu, jen proto že je značková, ale nebude to zvládat a nadřu se jak kůň, načež jí stejně odrovnám díky přetěžování. Prostě když nemůžu dát hodně, koupím levněji, samosebou počítám s horší kvalitou, ale požadované práci to musí parametrově odpovídat...  A také pozor na slovo profi, to neznamená naprosto univerzální, někdy právě naopak. Profi jsou často stroje pro speciální nasazení, kde vynikne jejich určitá vlastnost, ale předpokládá se že profík má určité stroje pro určitou práci. I ve třídě profi jsou křovinořezy 35 ccm, ale to neznamená, že když jsou profi, tak zvládnou prales. Tak jako je na hektarové louce u lesa nepoužitelný malý stroj, tak nejde dělat ve městě kolem laviček s 9 kg těžkým silákem, a je druhořadé od jaké jsou značky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 227.2 (?), 6.8.2013 11:35

Koupe auta, je jina v tom, ze tam rozdil v cene, jsou radove i 10-ti tisice, coz je narocnejsi, je usetrit, miti,atd.U krovinorezu, tak velky financni rozdil vetsinou neni.Nikdy, jsem nepsal, ze sama znackova masina to vyresi, vzdy jsem psal, ze je dulezite, co chci sekat, kolik toho chci sekat, tomu odpovidajici vykon stroje.Je jasne, ze kdyz ma masina, jak pisete, ac znackova 35ccm, ze to neni stroj na nejtezsi prace, o tom nepochybuji, ani jsem to nikde nepsal.Druhorade, jake to jsou znacky.Od smejdu mnoho necekejte, to jsou casto vyhozene penize a oci pro plac.Cekat mnoho od krovinorezu bez znacky, ktery je treba za polovinu, se asi neda, ikdyz nekdy poslouzit muze dobre, ale ten risk, je proti znackove masine podstatne vetsi, ze bude problem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 227.2 (?), 5.8.2013 15:47

Ted mi reknete, co si pomuze clovek, ktery treba tezce setri, nastavi si nizky limit a koupi nevhodnou masinu, treba nekvalitni.Ma problem a nakonec treba setri znovu a uz skutecne na kvalitni vec.Kdyz to pak sectete, na kolik to pak celkem prijde.Lepsi zrovna pod urcitou latku nejit a setrit, treba i o rok dele, pujcit si masinu pro jednu sezonu treba v pujcovne, ci od kamarada, atd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 124.31 (?), 5.8.2013 18:59

To je jednoduché, pracuje horším strojem, ale pracuje. Lepší než na splátky, špičkovej třeba. A co financí se týče, je to skoro jedno- když uvážím stroj řekněme za 5000,- vydrží mi 2 roky (záruka). Jakou hodnotu bude za dva roky používání mít lepší stroj, za který jsem dal třeba 15000 (po záruce)?  Půjčovny a podobně pro majitele pozemků moc smysl nemají, to už si to může rovnou nechat posekat resp zmulčovat dodavatelsky traktorem a je klid. Není problém sehnat traktor s mulčovačem, pokud je pozemek průjezdný, tak to je daleko nejefektivnější varianta.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 227.2 (?), 6.8.2013 11:50

Pokud ten stroj, laciny pracuje, tak je asi pohoda, problem,je v tom, ze to lacine, byva casto problemove.Nekdy je na rozumne splatky novy, znackovy krovinorez lepsi volba, nez za penize na prkno koupit neco, co treba nechodi, nakonec nemiti penize, ani funkcni masinu.Ikdyz miti dluh je neprijemne.Ze mate stroj za 5-tisic, 2-roky zaruku, je sice hezke, pokud ten stroj nechodi, tak nemuzete pracovat a dal je otazkou, co vam, jako zarucni opravu u stroje uznaji.Nekdy se stane, tj.nespravnym zachazenim, tj.opotrebenim, pocitaji s tim, ze to date sesrotovat.Rade tech prodejcu lacinych masin, nejde o jmeno, jde o to, prodat,co nejvice kusu, vytvorit zisk a tim to konci.Dobre vedi, ze u lacine masiny do soudu malokdo pujde.Znacka spise ma zajem vetsinou byti serioznejsi, na trhu neco znamenat mnoho let.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 3.8.2013 13:47

Značkový profesionální... proč? Na takové zahradě bude v provozu tak 20-30 hodin ročně, to je za 10 let toho naběhá tolik jako u někoho, kdo se tím živí za měsíc. 

Stejně tak se servisem, na co se až tak starat o servis a náhradní díly. Mám křoviňák 10 let, ročně naběhá tak 1-3 hodiny a v servisu ještě nebyl, a až se na něm něco pokazí tak už se na to nebudou náhradní díly stejně vyrábět. A když si koupíte profi stroj tak servis taky nejspíš nebudete potřebovat, protože ten váš náběh hodin by měl v pohodě vydržet po několik desetiletí.

Tady se vám snad snaží radit nějací profesionální sekáči, ale jejich rady se hodí pro profi provoz, ne pro zahradu, kde bude křoviňák v provozu maximálně pár desítek hodin ročně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika