Oprava sekačky



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 208.152 (?) 
17.6.2011 9:02
Také zdravím, zde se ale neřeší chod motoru sekačky na plné otáčky bez zatížení - nože. Pokud bude mít motor nastavené otáčky cca 2800 a správný obsah oleje a čisté chlazení, tak se mu nic nestane. To není motor pily s tupým řetězem v horku a se starou směsí. Zatížení motoru Vari je do záběru spojky minimální a chod s ní a bez ní není na motoru znát. Takový motor může vyjet celou nádrž na plný plyn bez zátěže, neboť drží max povolené otáčky, nepřetáčí se, je správně mazán a rovnoměrně a s velkou rezervou chlazen. V praxi to nemá význam, aby motor jel jen tak, ale na takový motor nepůsobí tak výrazně vlivy vysokých otáček, chudé směsi, teplot, jako na vysokootáčkový 2T, který se provozuje bez zátěže.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 17.6.2011 9:09

Jistě, podmínky takového chodu motoru popsal HH.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 208.152 (?), 17.6.2011 9:20
P.HH, jaký setrvačník má GCV 160 na sekačce a jaký má GXV 160 na Vari? Podle mého názoru 1) lehký 2) těžký.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 108.254 (?), 17.6.2011 10:27

Ano pane J.S. přesně tak. Motor s lehkým setrvačníkem ze sekačky lze použít např na naviják, ale řemenice na motoru musí být těžká aby absenci nože svou hmotností nahradila. Každopádně doporučuji po ustřižení hliníkového klínku nenahrazovat jej klínkem ocelovým, zrovna nedávno sem zákazníkovi sháněl starší setrvák na B&S Quantum protože mu poknul. Nový stojí cca 3.500,- Další věc co se taky občas stane je že praskne spodní víko motoru, ale to jen velmi výjimečně, ale i to se může stát. Klika se před vytažením z motoru musí narovnat aby se protáhla kluzným ložiskem. Občas lidi zkoumají na vytažené klice kdepak že je vlastně ohnutá když vypadá rovně... Rovnaná klika se z bezpečnostních důvodů se nedoporučuje.

Křivost kliky se dá snadno pozbat po odpojení kabelbotky svíčky, zakloněním sekačky na rukojeti. Je k tomu ale potřeba dva lidi. Jedna která na takto zakloněné sekačce přidrží páku brzdy a taháním za šňůru otáčí motorem a druhá se dívá na šroub nože umístěný na konci kliky. Buď se otáčí hlava šroubu na místě, nebo v případě ohnutí opisuje kružnici. Pokud jde protočit motor ztuha doporučuju sundat svíčku a zatočit motorem bez ní. Každopádně nestrkejte ruce pod otáčející nůž, nedejbože jí nastartovat a dívat se na běžící motor.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 70.100 (?), 17.6.2011 10:43

Mně naprosto fascinuje, jaké nesmysly sem někdo dokáže napsat. Ti lidé jsou schopni tvrdit, že nastartováním motoru bez nože se vzedme vlna tsunami na Sahaře, či jíné ještě horší nesmysly. Je s podivem, jak z mnohdy nevinně založeného vlákna vznikne naprosto planá diskuse plná hloupostí od lidí, kteří motor viděli jen v televizi a slovo regulátor jim zní jako z pornofilmu. Kde má setrvačník sněžná fréza, například. Nebo sekačky s rozběhovou spojkou?  Samozřejmě JS máte pravdu a motor bez nože poběží až do skonání světa, bude točit svých 3000 a poběží déle, než s nožem. Specialisté na nožové setrvačníky si mohou jako zajímavost někde nastudovat proč. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 108.254 (?), 17.6.2011 11:59

Pane doporučuji navštívat kteréhokoliv prodejce/servisáka zahradní techniky. Jedna z prvních věcí co se při výměně malých vertikálních motorů řeší je jaký má být setrvačník. Ano sněhové frézy a stroje s odstředivou spojkou mají těžký ocelový setrvačník, sekačky lehký hliníkový a je světe div se umístěný na úplně stejném místě.

Pokud se vám podaří sekačkový motor bez setrvačníku nastartovat jeho chod je nevyrovnaný. Ve vyšších otáčkách poběží, ale volnoběh nehrozí. O žádném tsunami nebyla řeč. Když o tom nic moc nevíte je rozumější mlčet a nedělat ze sebe blázna, hádat se jak malej kluk a urážet lidi kteří jsou světe div se proškolenými techniky na motory Honda a B&S a prodejem/servisem zahradní techniky se léta živí. Nikdo neví všechno a je fajn si tady rozšiřovat obzory, ale když něco nevím nevyjadřuji se. Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 108.254 (?), 17.6.2011 12:04

omlouvám se, chtěl sem napsat že:  Pokud se vám podaří sekačkový motor bez nože nastartovat jeho chod je nevyrovnaný

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 209.61 (?), 17.6.2011 13:05
Takže pokud mám pravdu = GCV s lehkým setrvačníkem by měl mít něčím nůž nahrazen při použití bez nože. Já jsem ale nůž sundal, hřídel zkrátil, použil svěrnou odstředivou spojku a motor nasadil s přírubou na AKY - rotavátorovou převodovku Vari, stejně to jde na 317 a pod. a motor běží stejně se spojkou i bez ní, snadno startuje a musí běžet na volnoběh, ne jako sekačka většinou jen plné otáčky, neboť jinak by zabírala spojka. Než natočím video motorů, tak na you... zadejte Jurahel, jsou tam videa GCV 160 a tak jak motor používám v navijáku.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 70.100 (?), 17.6.2011 12:10

Pane, o motorech toho moc nevím a školený nejsem. Sekačku bez nože jsem měl nastartovanou jednou, asi minutu, co jsem kontroloval, zda hází hřídel. Nastartovat šla na první zátah a běžela naprosto pravidelně ve stabilních otáčkách. Nezadřela se náklonem,  motor zůstal tam kde byl, nebe bylo na obloze. Asi mám špatnou sekačku. Volnoběh bych do toho nemotal, běžné sekačky žádný nemají, když jste školený, měl byste to znát.

Asi jsem nějaký exot, mně se zahradní stroje nezadírají, nevybuchují, zkrátka fungují jak mají. Sekačky, pila, vyžínač, 2T Vari. Již roky bez problémů. Jestli to nebude rukama.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 17.6.2011 12:35

PP to je vidět na první pohled z věty volnoběh bych do toho nemotal, běžné sekačky žádný nemají. Ta vaše jej nemá, jinak některé sekačky ho běžně mají. Pravda, ty levnější málokdy. Neznamená nutně náklon sekačky i ve špatném směru její zadření pokud tam je dostatek oleje v příslušné kvalitě. Že se to většinou na motoru podepíše je holý fakt. Vaše minuta mohla být klidně půlminutou a že se nic dosud nestalo vám, nikomu kolem vás a ničemu z vašich strojů můžete také připsat štěstěně spojené s dobrou údržbou která vás ctí. Určitě to v rukách je a kdyby jste tu četl pozorně některé příspěvky, zjistil by jste, že většina z nás tu o pořádné, kvalitní údržbě melduje dokola. Neškolené, necvičené ucho často ani nepostřehne rozdíl v chodu 4T motoru při menších potížích.  Nejste žádný exot, jen člověk co dělá pořádnou údržbu a se stroji zachází tak jak předpokládá výrobce a možná i lépe. Otázkou je jak mají časté a rozsáhlé použití.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika