Jak na přesazování orchidejí

Přesazování orchidej je důležitou a nezbytnou činností pro správnou péči o tyto exotické rostliny. Orchideje jsou krásné kvetoucí rostliny, které vyžadují specifické podmínky pro růst a kvetení. Jednou z klíčových částí péče o orchideje je správné přesazování, které by mělo být prováděno pravidelně a správným způsobem, aby se zajistil zdravý růst a kvetení těchto krásných rostlin.

Proč je přesazování orchidej důležité? Orchideje jsou epifyty, což znamená, že nejsou pěstovány v půdě, ale v substrátu nebo mechem, který je uložen ve speciálních květinových nádobách. Tento substrát se s časem rozloží a ztrácí své živiny, což může vést k špatnému zdraví rostliny. Přesazování orchidej je způsob, jak obnovit živiny v substrátu, provést potřebnou údržbu kořenů a zajištění správného prostoru pro růst nových kořenů.

Kdy a jak často přesazovat orchideje

Přesazování orchidej by mělo být prováděno na základě potřeb a stavu jednotlivých rostlin. Většina orchidejí by měla být přesazována každé 2-3 roky, zatímco některé druhy, jako například Phalaenopsis, by měly být přesazovány každé 1-2 roky. Přesazování by mělo být prováděno na jaře nebo na podzim, když rostlina není ve fázi intenzivního růstu nebo kvetení.

Příprava na přesazování

Před samotným přesazováním je důležité připravit všechny potřebné materiály a nástroje. Budete potřebovat nový substrát vhodný pro orchideje, nový květinový hrníček, ostrý nůž nebo nůžky na kořeny, dezinfekční prostředek (například alkohol nebo peroxid vodíku) a mírně vlhký hadřík.

Postup přesazování

Postup přesazování orchidej zahrnuje několik kroků. Začněte tím, že pečlivě odstraňte orchidej z původního květinového hrníčku. Držte rostlinu za horní část, a opatrně ji vyjměte ze starého hrníčku. Pokud jsou kořeny těsně spletené nebo se drží substrátu, použijte nůž nebo nůžky na kořeny, které jste předtím dezinfikovali, a opatrně je odstřihněte, abyste uvolnili rostlinu. Buďte opatrní, abyste nepoškodili zdravé kořeny.

Po vyjmutí rostliny z hrníčku důkladně prohlédněte její kořeny. Odstraňte všechny hnědé, mrtvé nebo zkažené kořeny, které by mohly způsobit hnilobu nebo šíření chorob. Pokud jsou kořeny dlouhé až příliš, můžete je zkrátit, ale ne odřezávejte více než třetinu délky kořenů, abyste minimalizovali stres pro rostlinu.

Poté připravte nový květinový hrníček s čerstvým substrátem pro orchideje. Substrát by měl být dobře odvodněný, například směs kůry stromů, mechu sfagnu a perlitu nebo expandované hlíny. Ujistěte se, že nový hrníček je dostatečně velký pro nový růst rostliny, ale ne příliš velký, aby se zabránilo přílišnému zadržování vody nebo hnilobě kořenů.

Umístěte rostlinu do nového hrníčku, s kořeny rovnoměrně rozprostřenými na substrátu. Ujistěte se, že rostlina stojí vzpřímeně a kořeny jsou pevně zapuštěny v substrátu. Poté můžete hrníček naplnit substrátem kolem kořenů a lehce ho zatlačit, abyste zajistili, že rostlina je pevně usazena. Nezapomeňte nechat dostatek prostoru mezi substrátem a okrajem hrníčku pro zásobování rostliny vzduchem.

Závěrečné kroky a péče po přesazení

Po přesazení orchidej zalijte vodou. Použijte čistou, nechlorovanou vodu, například destilovanou nebo dešťovou vodu. Zalévejte rostlinu tak, aby substrát byl rovnoměrně navlhčený, ale ne přemokřený. Dbejte na to, aby nezůstala voda ve shlucích listů nebo v prohlubních hrníčku, protože to může způsobit hnilobu nebo poškození rostliny.

Po zalévání nechte orchidej odležet na dobře osvětleném místě, ale ne na přímém slunci. Dávejte pozor, aby rostlina nedostávala přímé sluneční paprsky, které by mohly způsobit popálení listů. Orchideje preferují jasné světlo, ale ne přímé slunce.

Další péče po přesazení zahrnuje pravidelnou kontrolu vlhkosti substrátu a zalévání podle potřeb rostliny. Je důležité nechat substrát trochu vyschnout mezi zaléváním, aby se předešlo přemokření. Doporučuje se také pravidelně hnojit orchideje speciálním hnojivem pro orchideje, které obsahuje potřebné živiny pro jejich zdravý růst.

Mějte na paměti, že orchideje jsou rostliny, které preferují stabilní podmínky a nejsou náchylné na časté přesazování. Pokud je rostlina zdravá a substrát stále dostatečně živný, nemusíte ji přesazovat často. Přesazování by mělo být prováděno pouze tehdy, když je to nezbytně nutné, například pokud je substrát zcela rozpadlý nebo je rostlina v příliš malém hrníčku.

Závěr

Přesazování orchidejí je důležitým krokem ve správné péči o tyto nádherné květiny. Správná technika přesazování zahrnuje správný výběr substrátu, opatrné odstranění starého substrátu a přebytečných kořenů, a následné umístění do nového hrníčku s čerstvým substrátem. Dodržování správného postupu a péče po přesazení může zajistit zdravý růst a kvetení vašich orchidejí.

1 komentář

  1. Mne se pri presazovani osvedcily kokosove cipsy tj. ve skutecnosti rozdrcena, nebo spise nakrajena kokosova skorapka na kousky. Ma to vyhodu, ze je velice vzdusna a nasaje pri namoceni hodne vody. Poskytne na dlohou dobu rostline vlahu. Akorat doporucuji pred pouzitim cipsy proparit v hrnci parou z vody, protoze si koupi privezete, jako v kazdem jinem substratu vajicka nebo larvy smutnic, ze kterych se v kratke dobe vylihno dospelci. Kdyz to nahodou nastane , nechaji se pomerne dobre chytat na zlute lepove pasky.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno