Oprava sekačky



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 70.100 (?) 
17.6.2011 6:28

Zase blud, FUD. Proč by se to magneto mělo přetočit a jaký vliv na to má nůž? Prosím objasnit z hlediska mechaniky a působení sil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 17.6.2011 6:52

PP. budete se cítit zase napadený, ale na takové reakce si zaděláváte sám. Často skutečně při např. rozpadu unašeče po nárazu na pevnou překážku nožem, dochází ke střižení klínku setrvačníku a jeho posunutí. Takže žádný blud, nůž vyrovnává odstředivé síly magnetu v setrvačníku podobně jako spojka u pily, křoviňáku. A hledisko mechaniky, působení sil? Co je magnet a jak působí asi netřeba popisovat. Opravdu se na mne nezlobte, ale některé vaše reakce...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
gerchán - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (138) - 98.110 (?), 17.6.2011 7:05

asi jak který motor, ale náš tecumsech ze sekačky bez nože nastartovat nejde. Podle mě je to motor navržený jen pro sekačku a se setrvačností nože se počítá. Jiné motory, např starý dobrý brix 35, nebo Tecumsech z vari nastartovat bez nože jde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 211.117 (?), 17.6.2011 7:20
Motor ze sekačky používám v navijáku a na noži nebyl žádný vypínač zapalování. Natočím video chodu motoru na sekačce bez nože, tyto motory jsou používány na více strojích, ale kde není nůž - bez jakýchkoliv problémů.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 211.117 (?), 17.6.2011 7:13
Nůž pomáhá motoru - klikovce a vlastně klínku při nárazu na překážku tím, že ji může odhodit, přerazit a tak částečně eliminovat prudké zastavení motoru, to je o přenesení setrvačných sil na klikovku, klínek. Ale zase nůž je to, co motor nárazem prudce zastaví, pokud to nezachytí unašeč, nebo spojka, síly se přenesou na motor. Motor bez nože je motor na Vari, nebo v čerpadle a pod. NIC se mu nestane chodem bez nože, což u sekačky je pouze o vyzkoušení, nebo po opravě. Odstředivá spojka na takovém motoru je i pojistka proti poškození setrvačností, neboť prudce nezastaví motor do 0 otáček, ale pod otáčkami sepnutí spojky odpojí hnanou část stroje, tím se destrukční efekt setrvačnosti eliminuje. Nehledě k silám, které působí na motor při zastavení motoru obsluhou brzdou z plných otáček, ale s tím se počítá.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 17.6.2011 7:34

Zdravím vás oba J. a souhlasím. I u té Vari je to alespoň o nějakém zatížení na opačném konci kliky. Všeobecně se říká cosi o běhu motoru bez zatížení (nástroje, převodovky, spojky...), jen na krátkou dobu a jen v nižších otáčkách. Nic se mu nestane, ale při delším chodu na plné otáčky je riziko daleko vyšší. Funkcí nože na sekačce je více než dost než jen useknout, případně vynést trávu. "Nakopnutý"/ nevyvážený nůž celkem spolehlivě odepíše motor ať již destrukcí spodního gufera, nebo právě utržením klínku a pootočením setrváku. Unašeče se dělají z hliníku protože to je místo kde by se mělo nejlépe zabránit náhlému zastavení motoru do bodu 0 působením vnější síly.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 70.100 (?), 17.6.2011 8:03

Unašeče se dělají z hliníku, protže je to technologicky a materiálově nejvýhodnější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 17.6.2011 8:37

Ano, také i pro to PP. To je pravda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.0 (?), 17.6.2011 8:03

ohnutá klika je viditelná pouhým okem (postup je jak psal výše radek - vyšroubovat svíčku a jako při startování otočit motorem) mám tady teď dva motory s ohnutou klikou a oba mají magneto potočené cca o 70(výkyv kliky je skoro 1cm). Na motorech pro sekačky se používají dva druhy setrvačníků "lehký" (zde nůž funguje částečně také jako setrvačník) a "těžký" (motor je schopný schopný běhu i bez nože) U sekaček s našroubovaným nožem se většinou používá lehký setrvačník (nastartování bez nože je obtížné, motor hodně kope, a když už se podaří nastartovat má nevyvážený chod), těžký setrvačník se používá tam kde hmota na opačném konci klikovky nemá dostatečnou setrvačnost (např. sekačky se spojkou nože)

HH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 17.6.2011 8:55

. Je zajímavé jak někteří bereme spoustu věcí za samozřejmost a zapomínáme na další jejich funkce a souvislosti. Ale když si opravdu se zajímající člověk seskládá několik příspěvků dohromady, dostane celý soupis.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika