Oprava sekačky



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 147.107 (?) 
17.6.2011 14:15

Nevím, možná jsem paranoidní, ale zase ve vašem příspěvku cítím špičku.""Otázkou je, jak mají rozsáhlé pohužití..."" Mají běžné použití kolem domu a zahrady. Vari nyní trochu méně, není les. Proč to zpochybňování? Skutečně nevidím důvod, proč bych se měl zpovídat z toho, jak často seču, nebo řežu dřevo. Pokud jde o ten volnoběh, drtivá většina rotačních sekaček až do střední cenové kategorie volnoběh nemá. Na to nemusím být ani školený, ani mít diplom, stačí se podívat po několika prodejcích na internetu. A to jsem slovem běžně měl na mysli. Dál to nemá cenu, jsme na míle dalko od tématu. Mimochodem, kouzelné je, jak tady JS zastáncům setrvačníkového nože dokazuje, že to jde i bez setrvačníku. Podobně jak Cimrman poradil Marconimu "zkuste to bez drátu"...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 17.6.2011 16:14

Zase hledáte bubáka kde není. Nic tím myšleno nebylo, jen běžný dotaz. Mám na stole stroj který je výrobcem určen k občasnému použití kolem domu a zahrady, zákazník je vytočený z opětovného profouknutí na klice. A aby taky ne, údržba veškerá spočívá v dolévání paliva a oleje, práci musí odvést jako základní pila profi řady. Konstrukčně a cenou to je prostě šidítko na větve i když známé značky. Na to také nemusí mít nikdo diplom a podívejte se na některé příspěvky zde. Provozovat sekačkový motor bez zatížení jsem nezkoušel, tak nevím jak by dopadl, asi mám tu chybu, že věřím výrobcům. Minimálně do té míry, že mi také stroje neexplodují, nezadírají se. A k té drtivé většině sekaček bez "volnoběhu". I ta pitomá Čína prodávaná tady pod hromadou značek za 5 000 Kč ten volnoběh a nastavení otáček má! To jen pro úplnost. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 209.175 (?), 17.6.2011 17:31
Zde jen nechápu výraz v souvislosti s provozem motoru sekačky bez zátěže nezkoušel jste - přesto Vám neexplodují a nezadírají se. Já jsem to zkoušel po opravě, nebo z jiné příčiny a mě také neexplodují a nezadírají se, aneb netvořte nesmysly pro obhajobu nesmyslných tvrzení. Jediné s čím souhlasím, není třeba to bezdůvodně zkoušet, resp sekačka bez nože je pouze motor na kolech.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 108.254 (?), 17.6.2011 19:02

Pane J.S. to čumím že to tak pěkně drží i volnoběh. Tecumsehy kopou do šňůry jak vzteklé, Briggse se někdy podaří natočit, ale kucká a když trošku uberete plyn zdechne. S Hondou sem to nikdy nezkoušel, ale ta má taky dva druhy setrváků, ale že to tak pěkně jede bez nože hmmm. Hlavně když ám to funguje. Na servisu máme vyrobený ocelový setrvačník přichycený na unašeč nože když potřebujeme seřídit pouze motor na stolici bez podvozku. Bez setrvačníku chtějí motory ze stolice vyskočit ven. Tuto stolici jsme si vyrobili před víc než patnácti lety kdy Honda nebyla tak rozšířená a bazilišci nosili na opravy jen stařičké motory B&s, tecumseh a Aspera demontované z podvozku ven. Doba postoupila a stolice se takřka nepoužívá, mimo práci na demontovaném motoru který si na pracovní stůl srostě nepostavíte (klika zespod).

Pane PP nevím jaký motor B&S má vaše sekačka, ale na 99% má i ta vaše ovladatelný plyn, jen je to v rámci úspor na lanku a páčce zablokované zahnutým plíškem. Takto to mají skoro všechny motory mimo Quantumů/625/650/675tek s plíškem regulátoru ve tvaru T, který je napevno (např Husqvarny LC48V, Jonseredy LM2152CMDA...). U Sprintů a Clasiců (450/500/550) se otáčky sníží jen nepatrně třeba o jen o 200- 300otáček. u Quantumů o něco více, ale stejně tak nízkého volnoběhu jako Hondy nedosahují. Mluvím stále jen o motorech s hliníkovým setrvákem montovaných v rotačních sekačkách. S ocelovým setrvačníkem ano, tam je na některých modelech možnost otáčky pěkně snížit na volnoběh kdy se např u Vari vypne spojka.

Motory jsou schopné běžet v nepochopitelných náklonech viz někteří co takto léta sekají příkopy. Jezdím kolem některých roky a roky a sekačka jede. Ne sice deset let jak jinde, ale ty čtyři pět let to takto zvládá. Myslím že minuta běhu se zakloněným motorem mu sice neuškodí, ale ani moc neprospívá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 210.124 (?), 17.6.2011 20:04
Vše uvidíte na videu. BS 50 s nožem a bez nože, start, sekačkovou Hondu GCV 160 na Vari a jen pro zajímavost GXV 160 na Vari.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jani02 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (277) - 29.131 (?), 17.6.2011 21:27

Svojim príspevkom son nechcel rozpútať túto v celku veselú diskusiu.Opísal som len svoje skúsenosti.

 1.Pred x rokmi, keď ešte GCV - čka asi ani neexistovali sme opravovali neakúsi kosačku s motorom Tekumseh alebo BS.Ozaj si nespomeniem aký to bol motor.Vymenili sme klinok a nenapadlo nás nič rozumnejšie ako ho ho skúsiť naštartovať.Chvíľu išiel, potom sme ho vypli a už sa nedal naštartovať. Po chvíli bádania sme zistili že klinok je zase strihnutý. 

 Od vtedy som sa viac krát na túto tému bavil z inými mechanikmi a viacerý mali podobnú skúsenosť.

 Podľa môjho názoru a po prečítaní tejto diskusie si myslím že sa jedná o súbeh dvoch faktorov. A to ľahký zotrvačník a výmena klinku a následné čerstvé osadenie zotrvačníka na kľuku.

  Je možné že dávnejšie osedený zotrvačník a dobre "zažratý" na takéto pokusy neni až taký citlivý.

 Nechce sa mi tu rozpisovať na čo slúži zotrvačník. a načo motor potrebuje zotrvačnosť.Malo by stačiť povedať že motor / štvortaktný/ vyrobí energiu len v jednom takte zvyšné tri musia "žiť" len z tejto energie, včetne rozvodu, zapaľovania, sania,vyfuku a mazania.

  Pokiaľ to niekto nechápe potom nech si to naštuduje a to včetne elementárnej fiziky..

   2.Som si vedomý toho že by sa zrovnávať kľuka nemala.Ale zatiaľ som ani nepočul o tom že by z toho bol neaký problém. A podľa mojich vedomostí tento spôsob opravy praktizujú aj mnohé značkové servisy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 44.31 (?), 17.6.2011 21:47

Můžete jasně specifikovat svoje názory? S něčím máte zkušenosti, něco si myslíte, něco odvozujete. Já jsem sekačkovým motorem Honda GCV 160, který má tzv lehký setrvačník s nezažranou klikovkou - neboť jsem ji měl vymontovanou a flexou jsem ji zkracoval vytahal už asi 200m dřeva, což bylo asi 50 nádrží a motor neměl s chodem žádný problém. Zvonění dělá spojka, která je starší, ale není tak vyběhaná, aby se nedala používat. Na sekačce jsem pouze ukázal, že pokud to má význam, lze takto motor vyzkoušet - motor lze nastartovat s překvapivě a logicky velmi malým odporem, jinak je to bezpředmětné.Motor má o něco vyšší otáčky, což je také logické, neboť jej nic nebrzdí. Video bude za chvíli dostupné. Věřit mu nemusíte, o to mě nejde, pouze tím dokládám to, co jsem si vyzkoušel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jani02 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (277) - 29.131 (?), 17.6.2011 22:37

Pán JS - otázka na telo - z čoho máte spojku? U nás máme zatiaľ len oceľové a dosť tažké.Je možné že vy už ste v ére uhlíkových vlákien ale pokiaľ by ste náhodou neboli tak vám poviem novinku - aj spojka osadená na kľuku funguje ako zotrvačník.

     Do kelu, chlape  -porozmýšľajte o tom čo sa asi stane pri kompresii /druhý takt/ pokiaľ by motor nemal zotrvačnosť.

  Bol som presvedčený o tom že každé naštartovanie motora kosačky bez nástroja znamená podaný zotrvačník.Stalo sa to mne a aj mnohým iným servisákom.Stretávam sa s nimi pravidelne na rôznych školeniach a dosť často sa stane že si vymieňame skúsenosti -medzi iným sne kecali aj o tomto.

   A pre poriadok  - všetko sú to starý ostrieľaný mazáci z x - ročnou skúsenosťou. Včetne mňa.A plne im dôverujem.

  A predstavte si nikto z nás nebol taký blbý aby to vyskúšal znova..Takže viem poslúžiť len jednou osobnou skúsenosťou Percentuálne na 100% strhne klinok

Ale potom čo som tu čítal tak si viem predstaviť že sa to nemusí stať stále.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 44.31 (?), 17.6.2011 22:51

Spojka je z Vari a můžete přemýšlet o tom proč se už tak dlouho točí :))).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 17.6.2011 21:15

Kolik úprav jste na tom motoru pro "naviják" dělal než jste ho takto použil?  Nedělám opravy těchto strojů, ale znám je alespoň natolik že mi nepřipadá jakkoliv upravovaný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika