Jak nakládat s bioodpadem? Řešením jsou speciální popelnice

Odpad je velkým tématem posledních let. Každý člověk za sebou nechává dlouhou odpadní stopu, která vrývá nesmazatelné stopy do planety Země. Vytváření určitého množství odpadu se nevyhneme, i když se sebevíc snažíme, dbáme na šetrnost, neplýtváme nebo nakupujeme udržitelné výrobky. Jak tedy planetě ulevit? Nejsnazší a nejefektivnější cestou je svědomitá recyklace odpadu.

Možnosti recyklace

Všichni jistě dobře známe základní recyklaci materiálů jako papír, plast a sklo – už jako děti jsme tyto suroviny nosili do modrých, žlutých a zelených kontejnerů. V dnešní době ale zdaleka nejsou tím jediným, co můžeme třídit a tím pádem znovu využít. Jistě jste si všimli, že se ve vašem okolí čím dál více objevují různobarevné odpadní nádoby – červená na elektroodpad nebo šedá na odpad kovový. A čím dál důležitější součástí ochrany životního prostředí i úsporného životního stylu se stává také likvidace bioodpadu.

S bioodpadem efektivně

staráme se o zahradu, sekáme trávu, schrabáváme spadané listí ze stromů nebo přesazujeme květiny. A ať bydlíme kdekoliv, připravujeme každý den několik pokrmů, jejichž zbytky tvoří v bioodpadu velkou část. Všechno výše zmíněné lze zrecyklovat na kompostu, na němž se odpad rozloží díky přirozeným procesům v půdě a vytvoří kvalitní zeminu, kterou můžeme znovu použít na svém pozemku. Co když ovšem bydlíme ve městě, v bytě či v domě bez zahrady? Řešení je snadné – pořídit si speciální popelnici na bioodpad.

Hnědá popelnice pro suché listí i zeleninu

Pro plastovou popelnici je typická hnědá barva. Můžete ji umístit k bytovému či rodinnému domu, nebo dokonce do prostor firmy, a dle konkrétního účelu vybrat vhodnou velikost. Výhodou takové popelnice je variabilita a snadná manipulace vzhledem k tomu, že je opatřena kolečky. A s čím vším si taková odpadní nádoba poradí? Patří do ní posekaná tráva, suché listí, větvičky, zbytky květin a dalších rostlin, zemina z květináčů nebo nejrůznější plevel. Určitě ji využijte také na zbytky z domácnosti – ovoce a zelenina, čajové sáčky nebo kávová sedlina, s tím vším si popelnice hravě poradí. Na druhou stranu – vyhněte se jí obloukem, pokud vyhazujete maso, kosti, mléčné výrobky nebo tuky.

Nebojte se zápachu

Dělá vám starosti případný zápach, který se bude v nádobě tvořit? Žádný strach, popelnice jsou opatřeny ventilačními průduchy, které vyprovodí ven nepříjemně zavánějící plyny. A kdybyste si chtěli nulový zápach ještě pojistit, není nic jednoduššího než si pořídit některý z pohlcovačů pachu, ideálně s obsahem nanostříbra. S kvalitním deodorantem se nemáte čeho bát.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno