|
Mespilus germanica
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3
|
|
|
|
|
|
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář (497) - 176.214 (?), 14.12.2011 18:01
Tak jsem se dostal konečně k tomu, abych mišpule vyfotil. Moc jich tam už teď nebylo. Také jsem při té příležitosti ochutnal a musím říci, že je ta chuť opravdu specifická. Věřím, že ne každý je nadšen.
A tady jsou tři fotky na pokochání.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
honza39 - (8) - 33.134 (?), 14.12.2011 18:36
Krásný strom mišpule je v zámeckém parku v Třeboni. Je asi 3 m, vysoký, ale rozložitý. Kvete a plodí velice bohatě, ale ty plody ani po několika mrazících nemají zvlášť příjemnou chuť, ale uznávám, že gusto může býti různé - někomu možná chutnají.
Proto se mi mišpule jeví spíše jako okrasná dřevina - v květu je nádherná a i během roku je hezká. Mám ji druhý rok, naroubovanou na semenáči hrušně. Srůst roubu s podnoží byl bezproblémový, korunka je v současnosti široká asi 80 cm. Letos poprvé kvetla.
Připojuji snímky zmíněného stromu z třeboňského parku a květů. Ve srovnání s včelou je vidět, že květy jsou poměrně veliké - průměr asi 4 cm.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 135.238 (?), 14.12.2011 22:19
Môžete Honzo špecifikovať, v čom Vám plody mišpule nepripadajú moc chutné? Možno u Vás neprešli riadne mrazom a nie sú ešte správne uhniličkané tak, ako napr. u oskoruší. Až po niekoľkých mrazíkoch je mišpuľa skutočná delikatesa, lebo okrem kyslasto zvieravej chuti sa do ceľkovej harmónie zapoja aj cukry. Keď ochutnáte guličky planých trniek, ktoré ešte neprešli mrazom, tiež sa Vám ústa stiahnu trpkosťou a kyslosťou. Mišpuľa je v porovnaní s planou trnkou kráľovská plodina. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 169.237 (?), 15.12.2011 20:16
Máte pravdu, pravdepodobne plusové teploty spôsobili nakvasenie dužniny mišpúl, ktoré prešli mrazom, a to už nie je žiadúce. V novembri sme zvyknutí na drsnejšie počasie, ktoré uhniličkané plody konzervuje. Asi by človek nemal dlho čakať a keď zmäknú po prvých mrazíkoch, tak ich obrať a potom spapkať alebo vyrobiť špeciálny džem. V kombinácii s palacinkami musí byť božský. Oskorušovicu vykupovali ešte v 80. rokoch v lekárni v Trenčíne- po 700 SK za liter(!). Kto ju okoštoval, musí priznať, že oproti hruškovici je to delikatesa. Ani hruškovica z planých hrušiek nie je lepšia. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
|
|
|
|