Zakopání plastových nádrží na vodu
|
|
 |
 |
Maty - Zlatý Zahrádkář (976) - 97.44 (?) 19.11.2009 15:39
Zakopat do země to půjde, ale je třeba ctít fyzikální zákony. Pokud to pouze zahrabete do země, tak spodní voda dříve nebo později poloprázdnou nádobu nadzvedne, případně zdeformuje boky. Takže dolů do jámy osadit drenáž, kterou stáhnout nejlépe do kanalizace, na drenáž 10 cm kačírku, pak osadit nádobu, která se buďto obetonuje, nebo se použije jiné pažení (soused použil staré hurdisky, opřené o klec nádoby, které postupně přisypával zeminou).
Sám mám zásobarnu dešťové vody provedenou pomocí betonových skruží, mám pro to vhodné geologické podmínky (jíl), takže nedochází k úniku vody ze zásobníku.
Martin
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 94.106 (?), 17.9.2009 22:59, zobrazeno: 65555x
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda nemá někdo zkušenosti se zakopáním klasických plastových 1000 litrových nádrží (ty v "drátěném resp. železném" obalu). Chci je použít jako zásobárny na dešťovou vodu k zalévání. Nejsem si ale jistý, zda mohu nádrže jen tak zakopat do země bez obetonování - mám obavu, aby je tíha zeminy neprovalila dovnitř (když zrovna nebudou plné vody, která by tlak zeminy snad měla udržet). Předem moc děkuji za jakoukoli radu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 188.170 (?), 18.11.2009 15:38
Take by mne to zajimalo. Zatim jsem usadil nadrze, a zasypal do 3/4 vysky. Drzi jak prazdna, tak plna. Spise by mne zajimalo, co se stane, az je zasypu cele a na vrsek prisypu cca 30cm hliny :-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 71.23 (?), 18.11.2009 18:03
Z vlastní (sousedovy) zkušenosti, voda tlak zeminy udrží, vzduch (překvapivě) ne. Zhroutí se Vám do sebe a když neprasknou, budete mít cca třetinový objem. A třicet cm hlíny na prázdném plastu? spočítejte si hmotnost, měrná hmotnost mokré zeminy je cca 2 t na m3. Pavel
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.56 (?), 18.11.2009 20:57
pokud se to zakope i s košem-je po problému a za léta používání hlína kolem nádrže zhutní a netlačí tak moc na stěny prázdné nádrže.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Maty - Zlatý Zahrádkář (976) - 97.44 (?), 19.11.2009 15:39
Zakopat do země to půjde, ale je třeba ctít fyzikální zákony. Pokud to pouze zahrabete do země, tak spodní voda dříve nebo později poloprázdnou nádobu nadzvedne, případně zdeformuje boky. Takže dolů do jámy osadit drenáž, kterou stáhnout nejlépe do kanalizace, na drenáž 10 cm kačírku, pak osadit nádobu, která se buďto obetonuje, nebo se použije jiné pažení (soused použil staré hurdisky, opřené o klec nádoby, které postupně přisypával zeminou).
Sám mám zásobarnu dešťové vody provedenou pomocí betonových skruží, mám pro to vhodné geologické podmínky (jíl), takže nedochází k úniku vody ze zásobníku.
Martin
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Tiger - (9) - 90.128 (?), 19.11.2009 17:48
Já jsem nádrž obbetonoval.Zhruba bylo na každé straně 5 cm na beton a vrchní deska asi 10cm betonku.Chtěl jsem ji zakopat hloub a navrch travičku, ale pod nádrží mě vedou kanalizační trubky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 187.53 (?), 19.4.2011 11:11
dobrý den,
jak máte vymyšlené čištění zabetonované nádrže? koukám že tam máte nějaký filtr, funguje to?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |