|
Víčka na rajském protlaku hned po zavaření vypouklá nahoru
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.8 (?) 29.8.2020 9:27, zobrazeno: 4573x
Dobrý den, po zavaření rajského protlaku (rozvařená a trochu zahuštěná rajčata bez dalšího jako sůl, ocet, cukr) mají víčka vypouklá nahoru. Zavařoval jsem na 85st.C 25min, 2x omnia 0,7l se zatlačovacím víčkem a několik šroubovacích sklenic 0,4l. Co s tím, nerad bych, aby se to zkazilo a vyhodilo, bylo s tím celkem dost práce, děkuji?
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 11.24 (?), 29.8.2020 11:42
Obávám se, že 25 minut je doba nedostatečná. Nedošlo k prohřátí obsahu až do prostředka. Já bych buď zkusil rychle spotřebovat, pokud to jde, nebo rovnou hodil slepicím. Ušetřili jste na soli, octu, cukru a koření a to není dobré..
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.8 (?), 29.8.2020 18:40
Děkuji za odpovědi, víčka byly jak zamačkávací (na marmeládě s nimi není problém) tak šroubovací, navíc druhá dávka swe stejnými víčky jen v omniovkách je v pořádku. Dám nové sklenice a víčka a zavařím na 90 a 30min, pokud nevyjde znovu dám do mrazáku. Jediný rozdíl mezi 1 a 2 dávkou je, že u 2 dávky je vidět na dně asi 1cm řidší šťávy.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
PepaS - (30) - 217.186 (?), 29.8.2020 18:42
Ta víčka byla vypouklá hned po zavaření nebo až když to vystydlo. U ještě horkých sklenic je to normální. 25 minut by mělo stačit, ale musí to být 25 minut po dosažení teploty 85°. Já zavařuji okurky 20 min po dosažení 80° a jsou akorát
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.192 (?), 29.8.2020 22:47
Ono také záleží na tom, jestli se před dosažením těch 80(85)°C stačil obsah sklenic dostatečně prohřát - pokud by se protlak plnil jen mírně teplý, měla by teplota POMALU stoupat po dobu cca 45 - 60 minut. Jinak protlak můžete klidně přesterilovat znovu, ten se nerozvaří .
ps - ta šroubovací víčka musí být při vkládání do hrnce jen lehounce přichycená závitem, nesmí být ani mírně přitažená. Lída
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.192 (?), 29.8.2020 23:44
Nevím, co "proč", takže:
Pokud je doporučená doba sterilace např.20minut, měl by celý obsah sklenice mít po dobu 20ti minut uvedenou teplotu, proto se po dobu stoupání teploty musí prohřát celý obsah sklenice (což u 0,7 litru trvá dost dlouho).
Pokud se šroubovací víčka před sterilací zašroubují víc, nechytnou. Lída
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.196 (?), 30.8.2020 7:09
Přítl.víčka už léta nepoužíváme, šroub.vždy fest dotáhneme před zavař.procesem, čas i teplotu lehce-v jednotkách nastavíme a nic se nezkazilo, pokud se nesní dříve, tak 6 roků v nej kvalitě není problém...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|