Víčka na rajském protlaku hned po zavaření vypouklá nahoru



host - 1.169 (?)
29.8.2020 23:16

Plnim horke rovnou do sklenicek a vetsinou mam problem to pak otevrit

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2,  3   
host - 153.8 (?), 29.8.2020 9:27, zobrazeno: 4563x

Dobrý den, po zavaření rajského protlaku (rozvařená a trochu zahuštěná rajčata bez dalšího jako sůl, ocet, cukr) mají víčka vypouklá nahoru. Zavařoval jsem na 85st.C 25min, 2x omnia 0,7l se zatlačovacím víčkem a několik šroubovacích sklenic 0,4l. Co s tím, nerad bych, aby se to zkazilo a vyhodilo, bylo s tím celkem dost práce, děkuji?

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 11.24 (?), 29.8.2020 11:42

Obávám se, že 25 minut je doba nedostatečná. Nedošlo k prohřátí obsahu až do prostředka. Já bych buď zkusil rychle spotřebovat, pokud to jde, nebo rovnou hodil slepicím.  Ušetřili jste na soli, octu, cukru a koření a to není dobré..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 1.169 (?), 29.8.2020 23:16

Plnim horke rovnou do sklenicek a vetsinou mam problem to pak otevrit

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.144 (?), 29.8.2020 15:04

Zavařujeme téměř vše (mimo masa) na 90 st, od doby dosažení teploty kolem 20 minut a nic se nekazí. V obyčejném hrnci na plotnu. Doba by měla být snad dostatečná. Těžko soudit příčinu neúspěchu, chyba je vždy v technologii. Zkuste to předělat, vylít a znovu do sklenic s novými víčky, mohou být ze špatné série. Pokud jde o koření, ocet, zavařujeme přebytky rajčat půlených zcela bez koření octa a soli, jen s lístkem bazalky a proužkem cibule. Nijak to nevadí, konzervy drží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 153.8 (?), 29.8.2020 18:40

Děkuji za odpovědi, víčka byly jak zamačkávací (na marmeládě s nimi není problém) tak šroubovací, navíc druhá dávka swe stejnými víčky jen v omniovkách je v pořádku. Dám nové sklenice a víčka a zavařím na 90 a 30min, pokud nevyjde znovu dám do mrazáku. Jediný rozdíl mezi 1 a 2 dávkou je, že u 2 dávky je vidět na dně asi 1cm řidší šťávy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PepaS - (30) - 217.186 (?), 29.8.2020 18:42

Ta víčka byla vypouklá hned po zavaření nebo až když to vystydlo. U ještě horkých sklenic je to normální. 25 minut by mělo stačit, ale musí to být 25 minut po dosažení teploty 85°. Já zavařuji okurky 20 min po dosažení 80° a jsou akorát

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.192 (?), 29.8.2020 22:47

Ono také záleží na tom, jestli se před dosažením těch 80(85)°C stačil obsah sklenic dostatečně prohřát - pokud by se protlak plnil jen mírně teplý, měla by teplota POMALU stoupat po dobu cca 45 - 60 minut. Jinak protlak můžete klidně přesterilovat znovu, ten se nerozvaří wink.   

ps - ta šroubovací víčka musí být při vkládání do hrnce jen lehounce přichycená závitem, nesmí být ani mírně přitažená.                             Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 1.169 (?), 29.8.2020 23:20

A to jako proč? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.192 (?), 29.8.2020 23:44

Nevím, co "proč", takže:

Pokud je doporučená doba sterilace např.20minut, měl by celý obsah sklenice mít po dobu 20ti minut uvedenou teplotu, proto se po dobu stoupání teploty musí prohřát celý obsah sklenice (což u 0,7 litru trvá dost dlouho).

Pokud se šroubovací víčka před sterilací zašroubují víc, nechytnou.         Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 91.196 (?), 30.8.2020 7:09

Přítl.víčka už léta nepoužíváme, šroub.vždy fest dotáhneme před zavař.procesem, čas i teplotu lehce-v jednotkách nastavíme a nic se nezkazilo, pokud se nesní dříve, tak 6 roků v nej kvalitě není problém...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika