Rajčata



j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 51.179 (?)
18.9.2016 19:05

Dělám "pečená rajčata". Půlky rajčat naskládám na plech na pečící papír jedno vedle druhého rozkrojenou plochou nahoru. Na každou půlku dám trošku rozlisovaného česneku a snítku tymiánu (nebo bazalky) lehce posolím. Dám do trouby na 150 st.C přibližně na půl hodiny. Horké půlky překlopím na sebe a skládám do sklenice. Takže je česnek a tymián (bazalka) uprostřed. Když je sklenice plná, zaliju olivovým olejem. Používám ten nejlevnější, asi by šel i jakýkoliv řepkový nebo slunečnicový. Zavíčkuji, sterilizuji v hrnci asi tak půl hodiny, ale i bez sterilizace vydrží i půl roku. Po otevření sklenice samozřejmě jde do ledničky až než se spotřebuje. Používám do nádivek, pod maso, dobré to je i "jen tak" na vidličku k vínu. Asi by se dalo experimetovat s tím kdy místo tymiánu (bazalky) by šly použít i jiné voňavé bylinky, naložit to do nějakého bylinkového oleje apod. Zkoušejte.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
host - 145.195 (?), 19.8.2009 17:07, zobrazeno: 25511x

dobrý den mám spoustu žlutých malých rajčátek neví někdo jak je zpracovat -myslím nakládání, zavařovaní atd... děkuji Jarka

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 105.148 (?), 21.8.2009 17:07

Na internetu jsem našla recept - rajčata oloupat a naskládat do sklenice. Zavíčkovat a zavařovat 20 minut při 100 stupních. Ještě jsem ale nezkoušela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 130.125 (?), 11.9.2009 9:49

Zavařuji rajčata každý rok. Nakrájím je na půlky, naskládám do sklenic, navrch použiju rozmačkaná přezrálá tak, abych vyplnila mezery. Zavíčkuji a stariluji 20 minut na 90°C. Nemá to chybu. Zdenka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 125.64 (?), 11.9.2009 20:52

Taky je takhle zavařuji, s krájením se moc nemažu, jenom vykrojím "bubáky" a rajčata podle velikosti nějak rozporcuju, ve sklenici je pak rukou ještě utlačím. Kromě různých rajských polévek, omáček apod. je z nich úplně vynikající rajská šťáva na pití. Rozmixuju, sůl, pepř, worcester podle chuti, fakt lahůdka. Alena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 16.190 (?), 14.9.2009 8:11

Paní Alenu prosím o upřesnění. Rozmixujete celá rajčata... Není to potom moc husté na pití?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 9.135 (?), 18.9.2016 17:41

Jiný postup. Na dno sklenice pár zrnek hočcice, lístek bazalky, půlkolečko cibule. Rajčata krájím kousek vedle bubáka napůl. Z větší půlky bubáka vyříznu klínovým řezem a rozpůlím. Nasypu do sklenice, od poloviny zmáčknu lžicí. Pak plody skládám řezem dolů až do plna, stále utlačuju. Na vrch malá lžička soli. Víčkovat a sterilovat 20´ při 90 st. Používá se jak už uvedeno na cokoliv rajčatového.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 51.179 (?), 18.9.2016 19:05

Dělám "pečená rajčata". Půlky rajčat naskládám na plech na pečící papír jedno vedle druhého rozkrojenou plochou nahoru. Na každou půlku dám trošku rozlisovaného česneku a snítku tymiánu (nebo bazalky) lehce posolím. Dám do trouby na 150 st.C přibližně na půl hodiny. Horké půlky překlopím na sebe a skládám do sklenice. Takže je česnek a tymián (bazalka) uprostřed. Když je sklenice plná, zaliju olivovým olejem. Používám ten nejlevnější, asi by šel i jakýkoliv řepkový nebo slunečnicový. Zavíčkuji, sterilizuji v hrnci asi tak půl hodiny, ale i bez sterilizace vydrží i půl roku. Po otevření sklenice samozřejmě jde do ledničky až než se spotřebuje. Používám do nádivek, pod maso, dobré to je i "jen tak" na vidličku k vínu. Asi by se dalo experimetovat s tím kdy místo tymiánu (bazalky) by šly použít i jiné voňavé bylinky, naložit to do nějakého bylinkového oleje apod. Zkoušejte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika