Rajčata



host - 16.190 (?)
14.9.2009 8:11

Paní Alenu prosím o upřesnění. Rozmixujete celá rajčata... Není to potom moc husté na pití?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 145.195 (?), 19.8.2009 17:07, zobrazeno: 26261x

dobrý den mám spoustu žlutých malých rajčátek neví někdo jak je zpracovat -myslím nakládání, zavařovaní atd... děkuji Jarka

   
host - 105.148 (?), 21.8.2009 17:07

Na internetu jsem našla recept - rajčata oloupat a naskládat do sklenice. Zavíčkovat a zavařovat 20 minut při 100 stupních. Ještě jsem ale nezkoušela.

   
host - 130.125 (?), 11.9.2009 9:49

Zavařuji rajčata každý rok. Nakrájím je na půlky, naskládám do sklenic, navrch použiju rozmačkaná přezrálá tak, abych vyplnila mezery. Zavíčkuji a stariluji 20 minut na 90°C. Nemá to chybu. Zdenka

      
host - 125.64 (?), 11.9.2009 20:52

Taky je takhle zavařuji, s krájením se moc nemažu, jenom vykrojím "bubáky" a rajčata podle velikosti nějak rozporcuju, ve sklenici je pak rukou ještě utlačím. Kromě různých rajských polévek, omáček apod. je z nich úplně vynikající rajská šťáva na pití. Rozmixuju, sůl, pepř, worcester podle chuti, fakt lahůdka. Alena

         
host - 16.190 (?), 14.9.2009 8:11

Paní Alenu prosím o upřesnění. Rozmixujete celá rajčata... Není to potom moc husté na pití?

      
host - 9.135 (?), 18.9.2016 17:41

Jiný postup. Na dno sklenice pár zrnek hočcice, lístek bazalky, půlkolečko cibule. Rajčata krájím kousek vedle bubáka napůl. Z větší půlky bubáka vyříznu klínovým řezem a rozpůlím. Nasypu do sklenice, od poloviny zmáčknu lžicí. Pak plody skládám řezem dolů až do plna, stále utlačuju. Na vrch malá lžička soli. Víčkovat a sterilovat 20´ při 90 st. Používá se jak už uvedeno na cokoliv rajčatového.

         
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 51.179 (?), 18.9.2016 19:05

Dělám "pečená rajčata". Půlky rajčat naskládám na plech na pečící papír jedno vedle druhého rozkrojenou plochou nahoru. Na každou půlku dám trošku rozlisovaného česneku a snítku tymiánu (nebo bazalky) lehce posolím. Dám do trouby na 150 st.C přibližně na půl hodiny. Horké půlky překlopím na sebe a skládám do sklenice. Takže je česnek a tymián (bazalka) uprostřed. Když je sklenice plná, zaliju olivovým olejem. Používám ten nejlevnější, asi by šel i jakýkoliv řepkový nebo slunečnicový. Zavíčkuji, sterilizuji v hrnci asi tak půl hodiny, ale i bez sterilizace vydrží i půl roku. Po otevření sklenice samozřejmě jde do ledničky až než se spotřebuje. Používám do nádivek, pod maso, dobré to je i "jen tak" na vidličku k vínu. Asi by se dalo experimetovat s tím kdy místo tymiánu (bazalky) by šly použít i jiné voňavé bylinky, naložit to do nějakého bylinkového oleje apod. Zkoušejte.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů10:02
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika