Založení trávníku



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
host - 22.254 (?) 
6.7.2010 12:15

Jako urážku určitě ne, ale nesouhlasím s tím, že vypěstovat kvalitní trávník je až taková banalita. Není to taková věda jako rozumět kvantové fyzice, ale na druhou stranu co lidí se o krásný trávník pokouší a nedaří se a nedaří. Každopádně podporuji lidi, kteří se o to alespoň snaží. Ne nadarmo se říká, že vypěstovat kvalitní trávník je náročnější než se starat o jakýkoli jiný prvek na zahradě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 6.7.2010 14:24

Kvalitní trávník bohužel není vždy banální záležitostí. Existuje množství jiných lidských činností, které jsou zdánlivě banálnější a přesto je v denním životě postrádáme. Korektní pozdrav prodavače, když vstoupí zákazník, čistota na veřejných toaletách a podobně.

Pokud považujete problematiku za tak banální, že dokážete zaměnit totální herbicid za selektivní , můžete  způsobit někomu, kdo vezme Váš návod "trávníkového guru " za svůj i mnohatisícové škody. Pak  je možná na místě se zamyslet  nad tím, zda vůbec přispívat.

Hehe

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 4.78 (?), 3.7.2010 18:19

přesně tak, buď se autor spletl, nebo si vymyslel použití roundupu. Ten trávník ycela spolehlivě zničí

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
LordMirdas - (28) - 22.142 (?), 3.7.2010 19:04

Ahoj vseci tak mam prvni problem. Travnik po mesici po vyseti zacal na nekolika mistech delat takoveto hnede/suche fleky o prumeru asi 20cm. Nekde jsem tu neco podobneho videl (nemyslim plisen sneznou), ale nemohu to najit prosim poradte nekdo jestli se s tim da neco delat a hlavne aby se to nerolezlo vsude. Hnojivo zatim doposud nepouzito zadne ani zadny postik. Jen zalevano. Nemuze to byt tim ze jsem to malo sekal a enchaval to spise delsi a malo ale casto zaleval a nezaparuje se to v tom vedru? Jinak dneska jsem to poprve posekal  na skoro nejnissi vysku snad je to na fotkach videt... Dekuji za rady kterych si na tomto foru cenim .) Mirek S

flek1
flek1
flek 2
flek 2
flek 3
flek 3
poseceno
poseceno
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 31.3 (?), 5.7.2010 23:12

Dobrý večer, ještě jednou děkuji za Vaši odpověď. Já jsem to tuto sobotu zrotavatoroval a nyní vyhrabávám, kameny a kořeny a trochu měním i reliéf. Rád bych instaloval i zavlažovací zařízení a tudíž bych rád využil Vaší nabídky na radu. Tak tedy:
1) uvažuji o Gardena zavlažovací hodiny T 1030 plus
2) dále podzemní trubky o pr 25 mm
3) podzemní výsuvné zavlažovače mi moc nevyhovují (mají menší dosah a jsou dražší) a tudíž přemýšlím o povrchovém zavlažovači Gardena čtyřhranný zadešťovač pro menší plochy. Zavlažovače by byly v řadě za sebou tak, aby pokrývali mojí obdélníkovou plochu. Povrchové zavlažovače by byly na podzemní rozvod napojeny krátkou hadicí s rychlospojkami.
A nyní dotazy:
I. je možné zakončit přípojky podzemní rozvodné trubky nástavcem na rychlospojku?
II. nikde jsem nenašel požadovaný provozní tlak – budou zavlažovače fungovat i pokud jich bude v systému zapojeno více – cca 6? Domácí vodárna dává cca 2,5-3,5 bar, cestou na zahradu však jistě něco ztratí a než se dostane k samotnému zavlažovači, je tu další tlaková ztráta.
III. jak hluboko se mají ukládat podzemní trubky a jak se chrání před mrazy – předpokládám, že se systém nedá dokonale odvodnit, nebo ano? IV. neznáte firmu nabízející podobný program, kvalitativně srovnatelnou a třeba o něco levnější?
Předem děkuji za odpověď a přeji ať se Vám trávník dobře daří.
Vladimír K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
LordMirdas - (28) - 22.142 (?), 6.7.2010 11:21

1) Ano možné to je, ale přeci jen bych raději volil zapuštěné výsuvné trysky. Mají dosah až 8-11m. Myslím, že je to praktičtější - prostě zajedou a nejsou vidět a pak nepřekážejí.
2) Na tuto otázku je potřeba ještě vědět, jaký má Vaše vodárna průtok vody (na štítku vodárny by měl být údaj Q=???) a jak daleko je poslední zavlažovač. Také je třeba samozřejmě vědět jakou má daný zadešťovač spotřebu vody – tedy mi napište jeho přesné označení a já to na servisu zjistím.
3) Celý systém se pokládá asi 25cm pod povrchem a na začátku rozvodu se namontuje autoventilek s možností připojení kompresoru, kterým se to před zimou vyfouká. Gardena dodává také automatické odvodňovací ventily, ale na ty bych nespoléhal – sám jsem je neinstaloval.
4) Levnější systém nabízí třeba firma Hunter, ale ten tušim nedělá tyto druhy zadešťovačů, které Vy máte na mysli – pouze výsuvné.
5) Ještě by mi někdo mohl poradit co s těma flekama na mém trávníku:-) Také jsem to včera postříkal Bofixem, ale raději jen kousek zahrady na zkoušku tak čekám co to s plevelem udělá.

Travníkům zdar Mirek S:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 31.3 (?), 6.7.2010 20:55

Dobrý večer pane Mirku, děkuji za odpověď a omlouvám se, že nemohu naoplátku sloužit svou radou pro odstranění fleků ve Vašem trávníku.
1) od 1 zavlažovače bych potřeboval pokrýt obdélníkovou plochu min 12x10 m a takový zapuštěný zavlažovač jsem v programu Gardeny nenašel. Zajímavou alternativou by mohl být větší počet zavlažovačů Gardena výsuvný zavlažovač 100, Profi, kód produktu 1569-27. Avšak přiznávám, že nevím jak s těmito zavlažovači pokrýt plochu 30x12 m tak, aby byla voda rovnoměrně distribuována a nevznikala místa bez závlahy - můžete stručně nastínit postup návrhu?
2) štítek jsem nenašel, provedl jsem měření. V místě napojení trubky na zahradu čerpadlo dosahuje průtoku cca 36 litrů/min, tlak 1,5-2,5 bar (regulováno tlakovým spínačem). Z tohoto místa vede na zahradu 3/4" potrubí cca 3 m dlouhé, 5 kolen 90°, převýšení cca 1,5 m. Nakonci je potrubí zakončeno 1/2" kohoutkem (asi by bylo vhodné zaměnit za 3/4", že?) V tomto místě by byl T-kus: 1. větev délka cca 40 m; 2. větev délka cca 50 m, počet a typ zavlažovačů bude záležet na Vaší odpovědi na bod 1) 
3) Existuje nějaký typizovaný kus, kam ventilek namontovat? Nebose to dělá nějak samo domo?
4) Asi zůstanu u Gardeny
Velice děkuji za Vaše hodnotné informace. Z Benešovska zdraví Vladimír K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pege - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (51) - 38.2 (?), 6.7.2010 21:22

Místo ventilku je lepší udělat redukci vzduch/voda a napojit kompresor přímo na vstup závlahy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
LordMirdas - (28) - 22.142 (?), 8.7.2010 21:53

Dobrý den pane Vladimíre omlouvám se za pozdní odpověď, ale mám toho momentálně nad hlavu:).
1) Nicméně co se týče návrhu na rozmístění tak nejjednodušší je použít kružítko a čtverečkovaný papír a toto rozmístění zakreslit podle tvaru Vaší zahrady. Pokud máte pravoúhlé sektory pro zavlažování já bych popřemýšlel použít výsuvné čtyřplošné zavlažovače R 140 (opět výhoda zajedou a nepřekážejí). Pokud by jste chtěl můžete mi napsat na email a poslat stručný nákres požadované plochy k zavlažování a já se Vám pokusím zakreslit jak bych to udělal já jen nevím kdy :-)
Čerpadlo, které uvádíte není až tak výkonné, protože 1,5 – 2,5 bar není mnoho. Já, když do jedné větve pustím méně než 2bar tak už to stříká tak tak na hraně a délka Vašich rozvodů tedy není vůbec malá. Jinak na gardena.com je možnost si vše v jednoduchém prográmku zkusit nakreslit. Nespletl jste se s tím označením 1569-27? To je podle katalogu tryska S80.
2) Ventilek se dá zakoupit normálně s 1/2“ závitem takže stačí použit ½“ T kus a do něj ho instalovat, Nebo použít redukci vzduch/voda a napojit kompresor ják říká pan PEPE.
3) Myslím, že gardena je velice dobrý systém a vyšší cenu vidím v tom, že je lépe přizpůsoben těm, kteří si chtějí udělat závlahu sami a i materiály ze kterých je vše vyrobeno jsou dle mého názoru kvalitní
Zdravím Mirek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 225.133 (?), 9.7.2010 23:51

 Můj názor je že Gardena je hoby.

Předělával jsem jeden Gardena systém, který dělal "profesionální" závlahář. Bylo to slušně řečeno prasecky udělané, zbytečně moc materiálu na řádící části / chybějící trysky a kapka ve výsadbách. Pracuji s jiným systémem "Hu" a cena závlahy vyjde i s montáží zhruba jako jen materiál od "G"

Neberu kutilum jejich snahu, ale pokud chce někdo funkci tak doporučuji profi firmu nebo alespoň zahradnickou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika