Založení trávníku



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
      
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.44 (?) 
9.4.2010 21:30

No nevím, nechtěl bych přesívat 2Om3 zeminy přes zednické síto. Pokud půda nebude suchá, tak to ani nepůjde... Písek použijte kopaný ve štěrkovně za zlomek ceny z hobby marketu (250Kč/t) a nebojte se přidat (klidně 3 cm/m2), k tomu vrstvu 5 cm kompostu po celé ploše a vše zapravit do půdy. Toť příprava. Další postup jste popsal správně.
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 16.16 (?), 9.4.2010 21:41

práce se nebojím, mám na to celé jaro i léto, budu to dělat po částech, každý víkend třeba 5m2... i když je to fyzicky náročné... aspoň si u toho mozek odpočine a přeci jenom, ta radost pak z té "vlastní" práce je úplně jiná než zaplatit firmu a mít to za den hotové...

každopádně ten písek evidentně musím sehnat jinde, jak jsem tady četl tak spíše více je lépe a rozhodně tím nic nepokazím, jen koupit ten správný, bílý, aby se nelepil, resp. jak někdo vtipně uvedl "aby z něho nešlo dělat bábovičky"

mrknu na net, potřebuji to z okolí Českého Brodu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 19.194 (?), 10.4.2010 13:16
Dobrý den, předem bych vás chtěl poprosit o ohleduplnost, ale jsem laik co se týče zahrádkaření. Koupil jsem rodinný dům s maličkou zahrádkou cca 30m2. Zahrádka nebyla rovná, dříve tam zakopávali jímku na deštovou vodu, cca 2m x 1m x 1m do země, a jak vykopali díru, špatně rozhrnuli vykopanou hlínu, tzn. uprostřed pozemku zůstalo břicho. Dorovnání do roviny by asi nebylo možné, břicho bylo hodně vysoké. Nevěděl jsem přesně jak se z této situace dostat, tak jsem celou zahradu poryl (trávu sem nepostříkal roundupem, jelikož tam nebyl žádný plevel a nevěděl jsem jestli to spálit nebo ne). Půda je šileně jílovitá, byla ve větší hloubce mokrá a skupenství bylo podobné plastelíně, po pár dnech usušení na sluníčku se z těch drnů a hrud stal pevný šutr. Nešel rozbít ani motyčkou. Vyrovnal jsem pozemek a ušlapal s tím, že to pak rozbiju motyčkou. Potom mě napadlo navést na to z blizšího pole nějakou hlínu. Navezl jsem asi tak 15 plných koleček, udělalo to na těch 30 metrech asi 3-5 cm. Myslel jsem že je půda připravená a začal jsem hledat, jaké travní semeno bude nejvhodnější a narazil jsem na tento web kde jsem si přečetl zajímavé informace o založení trávníku. Chtěl bych se zeptat jak mám postupovat (ještě jsem nesel semeno). Vím že jsem postupoval špatně, ale jak z této situace ven, kousek od domu se staví další rodinné domku, je tam bílý písek (jakoby štěrko písek), myslím že to je na prosypávání zamkové dlažby, nelepí se ani když bylo trošku mokro. Uvažoval jsem o pískování, ale do 10cm půdy se nedostanu, jsou tam ty uschlé drny a uschlá jílová hlína. Co byste mi doporučili, jak půdu zachránit?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 16.16 (?), 10.4.2010 13:47

já řeším víceméně podobný problém a chystám se na to ručně, postupně prohazovat vrchní vrstvu přes zednickou prosívačku, tím drny rozbijete, vyhážete všechny kořínky a spol. a do toho sypat a sypat písek...

co jsem vyčetl, tak ten na tu zámkovou dlažbu je vhodný, akorát aby pak sousedům nechyběl :) bude to chtít opravdu dost koleček... sám mám z toho hrůzu, ale jinak tu jílovitou šílenost nezlepšíte

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 19.194 (?), 10.4.2010 14:13
Ale já mam zahradu cca 30m2, to zas není tolik koleček písku. Nicméně já už na to mam navozenou další vrstvu, takze bych se nerad propracovaval zase dolu k tem drnům a jilovym hroudam. Takže ted nevím co s tím, jestli navozit jeste pár cm hlíny z pole a prosypávat pískem a tím to zvednout jeste o pár centimetrů nebo na tohle tak jak to mám nasypat třeba 2cm písku.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 16.16 (?), 10.4.2010 20:49

no jestli pod tím máte drny včetně třeba agresivních plevelů, tak to jste to moc nevyřešil, ten vám proroste skrz, ne?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6488) - 147.108 (?), 11.4.2010 9:30

30m2 není zahrada, ale záhonek. Podle mne uvažujete špatně v tom smyslu, že se snažíte něco upravit jen naporvrchu. Když jste to už měl celé poryté, měl jste v tom okamžiku navézt zeminu, případně písek a promíchat s jílem. Pokud tam máte skutečně takový jíl, musíte zvětšit úrodný profil, = prohloubit úrodnou vrstvu promícháním jílu s úrodnou zemí, humusem. Možná by se dalo na takovou plochu koupit i pár pytlů substrátu, ale nerozkládat na povrchu, ale promíchat aspoň na hloubku rýče. Udělat to můžete kdykoliv, trávník se dá zakládat celou vegetaci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 19.194 (?), 11.4.2010 11:24
Ano máte pravdu je to záhonek, klasické satelitní městečko, domeček s malou zahrádkou. Myslel jsem si naivně, že tráva roste všude, takže to jen poryju a udělám rovinu, to nešlo kvuli tomu jak ten jíl uschnul a udělal pevné balvany. Tak sem na to navozil ty zmíněné 3-5 cm hlíny. Takže mám zkusit navozit ještě jednou tolik hlíny, koupit 2 pytle trávníkového substrátu (2x50l) a ještě přidat písek?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 10.4.2010 21:06

Pro Honzu... to vaše prohazování hlíny přes prosívačku, jak jste o tom psal i někde jinde, to je teda věc, to si nedovedui nedovedu představit praktickou realizaci, to by muselo být tak měsíc bez deště. A i když to provedete tak tam stejně zůstane plno semínek, které budou klíčit zároveň s trávou takže výsledek bude takový nejistý. Ale jestli nemáte žádnou lepší zábavu tak do toho. Mne by zajímal vásledek, jestli se o tom zde časem zmíníte. 

Jinak já nejsem žádný milovník anglických trávníku a nyní se kochám na zahradě v trávě kvetoucími sasankami, orsejemi, fialkami, petrklíči... A abych se dřel katrováním hlíny, abych se zbavil těchto kvítků, to by mne teda určitě nenapadlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.44 (?), 11.4.2010 9:18

Asi tak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika