Jak vypěstovat koriandr?

Koriandr se používá při vaření v mnoha zemích. Jeho chuť je svěží a citrusová, s jemnou vůní a příjemnou pikantností. Pokud máte rádi koriandr a často ho používáte při vaření, možná vás bude zajímat, jak si ho můžete vypěstovat doma. V tomto článku se dozvíte, jak na to.

Kde začít

Koriandr se dá pěstovat jak venku v zahradě, tak v květináči na okně. Pokud se rozhodnete pěstovat ho doma, budete potřebovat několik věcí:

Kvalitní semena koriandru
Kvalitní zahradní zem nebo substrát
Dostatek slunečního světla
Dostatek vody
Výběr semínek

Kvalitní semena jsou klíčové pro úspěšné pěstování koriandru. Můžete je zakoupit v zahradnictví nebo na internetu. Vyberte si semena, která jsou čerstvá a nejlépe ekologického původu. Pamatujte, že semena koriandru jsou poměrně tvrdá a potřebují delší dobu na klíčení. Proto je důležité vybrat semena co nejčerstvější.

Příprava země

Koriandr roste nejlépe v písčitém substrátu s dobrou drenáží. Pokud si koupíte zahradní zem, můžete ji smíchat s pískem v poměru 1:1. Pokud použijete substrát, není potřeba ho míchat s pískem, protože už obsahuje dostatek drenážních materiálů.

Výsadba semen

Výsadba semen koriandru by měla probíhat na jaře, kdy se země začíná ohřívat a teploty jsou mírné. Nejlepší teplota pro klíčení semen je kolem 20-25 stupňů Celsia. Pokud vysadíte semena příliš brzy, mohou se stát obětí mrazu. Pokud vysadíte semena později, mohou mít problémy s klíčením. Můžete si vybrat, zda chcete vysadit semena přímo do země nebo nejdříve do květináče. Pokud se rozhodnete pro květináč, můžete ho později přesadit ven do zahrady, nebo ho nechat na okně. Semena by měla být vysazena asi 1-2 cm hluboko do země, a mezi nimi by mělo být asi 10-15 cm prostoru. Pokud máte menší květináč, vysaďte jen několik semen a nechte je vyrůst samostatně.

Péče o rostliny

Koriandr potřebuje dostatek slunečního světla a vody. Je důležité udržovat země vlhkou, ale ne přemokřenou. Když koriandr roste, měli byste ho zalévat pravidelně, zejména v horkých letních měsících. Pokud země v květináči vysychá příliš rychle, zvažte použití hydrogelových kuliček, které pomohou udržet vlhkost v zemi.

Dobrá věc na koriandru je, že je velmi nenáročný na péči. Většinou nepotřebuje hnojení, ale pokud chcete dosáhnout lepšího výsledku, můžete použít organické hnojivo. Je také důležité pravidelně odstraňovat vadlé listy, aby se koriandr neinfikoval houbovými chorobami.

Sklizeň koriandru

Koriandr je obvykle připraven ke sklizni asi 3-4 měsíce po výsadbě. Když začne kvést, měli byste být připraveni na sklizeň. Když se na rostlinách objeví drobné bílé květy, je čas na sklizeň semen. Pokud chcete sklízet koriandr pro listy, můžete začít sklízet, jakmile rostlina dosáhne výšky asi 10-15 cm.

Sběr semen je jednoduchý. Stačí počkat, až se semena zbarví na hnědo, a pak je odstřihnout z rostliny. Semena je třeba nechat usušit na suchém místě po dobu několika dnů, než je uložíte do sklenice nebo do sáčku na další použití.

Použití koriandru

Koriandr se používá v mnoha kuchyních po celém světě. Jeho chuť a aroma je vynikající pro saláty, marinády, masová jídla, ryby, omáčky a různá koření. Můžete použít koriandr i k přípravě svého vlastního čaje, který může být uklidňující a pomoci vám se spánkem.

Závěr

Pěstování koriandru doma může být velmi jednoduché a zábavné. Potřebujete jen několik semen a květináč, dostatek slunečního světla a vody, a trochu lásky a péče. Koriandr je nenáročná rostlina, která se rychle rozrůstá a je velmi užitečná v kuchyni.

Pokud máte rádi koriandr a chcete ho mít po ruce kdykoliv potřebujete, neváhejte vyzkoušet pěstování koriandru doma. Uvidíte, že to bude skvělá zkušenost, která vám přinese spoustu radosti a užitku.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno