výroba vína



host - 168.167 (?)
12.10.2007 10:42
Pokud uvažujete o domácí výrobě vína, není to nic složitého. Minulý rok jsem dělal červené, "pozdní sběr z vybraných bobulí" do 5l demižonu. Ve finále to bylo přes 3 l výborného vína.
Ale pro začátečníka bych doporučil 15l demižon (větší množství snadněji kvasí) - do něj tak 10 l moštu - po ukončení kvašení stočit  do druhého (5 l) demižonu a nechat zrát. Zbyde tak 2-3 l,  to je akorát na košt.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2   
host, 9.1.2005 19:10, zobrazeno: 33051x
Chtěla bych se zeptat na postup při výrobě vína.Děkuji
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MKP - (27), 18.1.2005 9:30
Výroba vína se liší u červeného a bílého.
Bílé víno a Rosé: Z bílých odrůd, Rosé z odrůd modrých stejnou technologií jako v případě bíkých odrůd (kromě skupiny odrůd tzv. barvířek). Sklizené hrozny se odstopkovávají a lehce pomelou, bobule se vylisují a vzniklý mošt se nejčastěji plní do vysířených sudů a následně očkuji vynnými kvasinkami. Povykvašení se víno filtruje a čistí (tzv. školení vína). Poté se nechává dozrávat zpravidla v sudech.
Červené víno: z odrůd modrých, po sklizni se zhozny odstopkovávají, lehce pomelou a následně dávají do kádí. Zde se nechávají nakvasit, po nakvašení se lisují a plní do sudů, kde dokvasí. Další technologie stejná jako u bílých vín.
Pro přesnější a doplňující informace doporučuji prostudovat literaturu běžně k dostání v knihkupectvích.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 119.100 (?), 20.9.2006 11:01
Je pravda, že z bílého a modrého hrozna lze vyrobit bílé víno (červený tramín) ? A dále bych chtěl podrobně vědět, jak se vyrábí červené víno. Zda-li se slupky musí luhovat ve vylisovaném moštu, protože barvivo je údajně pouze ve slupkách. Předem díky za odpověď. Můj Email: creencia@centrum.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 48.7 (?), 14.10.2006 21:21

Tramín červený je jednou z odrůd vinné révy. Hrozen má po vyzrání červenou barvu,ale dužina je bílá a proto je i víno vyráběné z této odrůdy bílé. Obecně jsou převážně u všech odrůd při lisování výsledným produktem mošty bíle, případně narůžovělé. Barvivo, které dává barvu červeným  vínům je obsaženo právě ve slupkách a proto je nutno toto barvivo nechat vylouhovat při prvotním zpracování hroznů. Tomuto procesu se říká macerování. Výjimkou jsou odrůdy nazývané barvířky, kdy i dužina hroznu je červená a vylisovaný mošt je červený. Tyto barvířky se používají také pro dobarvování vín,ale v poslední době jsou k dostání i vynikající vína ledová a slámová odrůd Neronet nebo Alibernet a většinou to bývají skutečné lahůdky pro milovníky vín. Výborným výrobcem takových vín je např. Libor Veverka z moravských Čejkovic.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 175.226 (?), 11.10.2007 17:30
Jak se vyrábí ledové víno. Děkuji.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 77.39 (?), 11.10.2007 18:51
Tuším, že se vyrábí ze hroznů sklizených velmi pozdě a za mrazu, taktéž lisované před úplným rozmrazením. Výtežnost je malá, ale cukernatost (i aroma) velmi vysoká.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 168.167 (?), 12.10.2007 10:42
Pokud uvažujete o domácí výrobě vína, není to nic složitého. Minulý rok jsem dělal červené, "pozdní sběr z vybraných bobulí" do 5l demižonu. Ve finále to bylo přes 3 l výborného vína.
Ale pro začátečníka bych doporučil 15l demižon (větší množství snadněji kvasí) - do něj tak 10 l moštu - po ukončení kvašení stočit  do druhého (5 l) demižonu a nechat zrát. Zbyde tak 2-3 l,  to je akorát na košt.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 12.50 (?), 29.10.2007 22:54
Jak se vyrabi vino z hroznu po domacimm způsobu - dekuji.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 210.254 (?), 17.8.2008 15:17

na jablečný už mám recept, ale vinný nikde nemůžu najít.  Vyrábí se z vinného moštu nebo z vilisovaných hroznů, které se zalijí vodou?? Díky předem za info na verinet@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 186.98 (?), 18.8.2008 9:36

Výrobu vína je opravdu lepší nastudovat, literatury je pro zahrádkáře dost.
 Opisovat sem něco co už je popsáno detailně nemá cenu. Max. velmi jednoduchý přímý postup.: Rozmačkej, vymačkej, přidaj kvasinky, nech to kvasiť, pak to stáhni a vypíj,:-)

Karlos.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika