Tramín červený je jednou z odrůd vinné révy. Hrozen má po vyzrání červenou barvu,ale dužina je bílá a proto je i víno vyráběné z této odrůdy bílé. Obecně jsou převážně u všech odrůd při lisování výsledným produktem mošty bíle, případně narůžovělé. Barvivo, které dává barvu červeným vínům je obsaženo právě ve slupkách a proto je nutno toto barvivo nechat vylouhovat při prvotním zpracování hroznů. Tomuto procesu se říká macerování. Výjimkou jsou odrůdy nazývané barvířky, kdy i dužina hroznu je červená a vylisovaný mošt je červený. Tyto barvířky se používají také pro dobarvování vín,ale v poslední době jsou k dostání i vynikající vína ledová a slámová odrůd Neronet nebo Alibernet a většinou to bývají skutečné lahůdky pro milovníky vín. Výborným výrobcem takových vín je např. Libor Veverka z moravských Čejkovic.