Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Vína > Refraktomer vs. zbytkovy cukr

Refraktomer vs. zbytkovy cukr


host - xxx.xxx.154.89 (?)
29.11.2010 17:50
Tento příspěvek (zjistit adresu)
Chtel bych se zeptat jakou s tim mate zkusenost? Koupil jsem si refraktomer na ovocne stavy, jenze kdyz jsem meril zbytkovy, tak ukazoval bludy. 2 stejne kvasy, jeden mel 8brix a druhy 12 brix, pritom merenim klasickym merakem bylo kolem 4 %
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   

Refraktomer vs. zbytkovy cukr


host - xxx.xxx.87.244 (?), 30.11.2010 23:22
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Merit zbytkový cukr refraktometrem je problematicke. Protoze Refraktometr funguje na principu lomu svetla pevnych castic, ktere jsou v tekutine rozpustene, nemeri pouze cukr. Pokud doslo k plne fermentaci, bude cukr minimalni, ale mineraly muzou zpusobit klidne 2°Bx Samotne kvasinky v tekutine maji velky vliv na lom svetla. Pokud se Vam podarilo nabrat vzorek a zmerit 8°Bx tekutinu rozvirit a usazene kvasinky mohli zpusobit narust na 12°Bx. Refraktometr je vhodny pro polni mereni a rychle urceni mnozstvi cukru / zralosti plodu. Pro presne mereni je hustomer vhodnejsi. Zdravim Josef Kos
Připojit reakci
      

Refraktomer vs. zbytkovy cukr


host - xxx.xxx.220.205 (?), 13.12.2010 16:03
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Oba způsoby jsou vhodné pro určení konce kvasného procesu před odjezdem do palírny, ale opravdu si nemyslím, že by hustoměr poskytoval přesnější výsledky. Značnou nevýhodou hustoměru, právě v porovnání s refraktometrem je potřeba nemalého objemu šťávy, tedy kapaliny přítomné v máči a její získání není vždy snadné, teď mám na mysli hlavně naloženou jablečnou drť. V případě refraktometru stačí několk kapek. Obě zařízení nikdy neukáží nulu. Je tozpůsobeno tím, že výsledná chcete-li odečtená hodnota je v obou případech ovlivněna přítomnými rozpuštěnými sloučeninami anorganického i organického původu. V obou případech je naměřený výsledek vlastně taková výslednice všech vlivů, ale přítomný cukr tuto hodnotu ovlivňuje v obou případech značně. Takže pro čtenáře, kteří užívají refraktometr doporučuji finální hodnotu 6-8 Brixi. V některých případech, např. zkvašování jablečného moštu se můžeme dostat snadno i k hodnotě 4 Brixi, ale opravdu nevím, zda-li je to ku prospěchu. Spíše si myslím, že není, kyselost je významná.  slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
         

Refraktomer vs. zbytkovy cukr


host - xxx.xxx.174.10 (?), 28.12.2010 0:14
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na odběr vzorku kvasu mám jednoduché udělátko.
PVC trubku délka podle sudu průmer podle špuntu (asi 30mm)nerezový drát, na jeden konec zahnu špunt, provleču trubkou, zahnu druhý konec aby neypadl. Při odběru zatáhnu špunt do trubky, zarazím do kvasu, povolím špunt(zatlačením drátu)naplním, zatáhnu,vytáhnu, naleju přes sítko do válce a měřím to, pálím to, piju to.

Rorys

Obrázky:
Kvascuc
Kvascuc
Připojit reakci
         

Refraktomer vs. zbytkovy cukr


host - xxx.xxx.143.9 (?), 30.12.2010 19:53
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Souhlasím - hustoměr není přesný a nedělal bych z naměřených hodnot velké závěry. Jsou ale i jiné metody zjištění zbytkového cukru - kromě obyčejně chuťové (nemá být cítit žádný cukr, kvas je nakyslý...), lze použít i metodu zjištění obsahu cukru pomocí GlykoPhanu - používají to diabetici pro zjištění cukru a je to jednoduché a možná nejpřesnější a pro daný účel dostatečné. Nebo je možné provést i kvasnou zkoušku - odebrat do zavařovací sklenice (0,7 litru) šťávu, dát do ní cca 10 g kvasnic a nechat v zašroubované sklenici v pokojové teplotě - pokud bude znovu kvasit, je tam ještě cukr a lze nechat při dodržení určitých pravidel dokvasit. Jen bych upozornil na zásady manipulace s kvasem při opětovném rozkvašení - abyste náhodou nespustili octové kvašení, vrstva CO2 nad kvasem má zásadní význam pro zabránění aktivace divokých kvasisek, bakterií apod.

KL.

Připojit reakci
            

Refraktomer vs. zbytkovy cukr


host - xxx.xxx.240.158 (?), 30.10.2013 11:12
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

digitální refraktometr Hanna Instruments ukáže hodnotu v %Brix na displeji i ve tmavém sklepě a stačí mu několik kapek vzorku

Obrázky:

Připojit reakci
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů