Souhlasím - hustoměr není přesný a nedělal bych z naměřených hodnot velké závěry. Jsou ale i jiné metody zjištění zbytkového cukru - kromě obyčejně chuťové (nemá být cítit žádný cukr, kvas je nakyslý...), lze použít i metodu zjištění obsahu cukru pomocí GlykoPhanu - používají to diabetici pro zjištění cukru a je to jednoduché a možná nejpřesnější a pro daný účel dostatečné. Nebo je možné provést i kvasnou zkoušku - odebrat do zavařovací sklenice (0,7 litru) šťávu, dát do ní cca 10 g kvasnic a nechat v zašroubované sklenici v pokojové teplotě - pokud bude znovu kvasit, je tam ještě cukr a lze nechat při dodržení určitých pravidel dokvasit. Jen bych upozornil na zásady manipulace s kvasem při opětovném rozkvašení - abyste náhodou nespustili octové kvašení, vrstva CO2 nad kvasem má zásadní význam pro zabránění aktivace divokých kvasisek, bakterií apod.
KL.