|
Refraktomer vs. zbytkovy cukr
|
|
|
|
host - 220.205 (?) 13.12.2010 16:03
Oba způsoby jsou vhodné pro určení konce kvasného procesu před odjezdem do palírny, ale opravdu si nemyslím, že by hustoměr poskytoval přesnější výsledky. Značnou nevýhodou hustoměru, právě v porovnání s refraktometrem je potřeba nemalého objemu šťávy, tedy kapaliny přítomné v máči a její získání není vždy snadné, teď mám na mysli hlavně naloženou jablečnou drť. V případě refraktometru stačí několk kapek. Obě zařízení nikdy neukáží nulu. Je tozpůsobeno tím, že výsledná chcete-li odečtená hodnota je v obou případech ovlivněna přítomnými rozpuštěnými sloučeninami anorganického i organického původu. V obou případech je naměřený výsledek vlastně taková výslednice všech vlivů, ale přítomný cukr tuto hodnotu ovlivňuje v obou případech značně. Takže pro čtenáře, kteří užívají refraktometr doporučuji finální hodnotu 6-8 Brixi. V některých případech, např. zkvašování jablečného moštu se můžeme dostat snadno i k hodnotě 4 Brixi, ale opravdu nevím, zda-li je to ku prospěchu. Spíše si myslím, že není, kyselost je významná. slosar-petr@seznam.cz
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 154.89 (?), 29.11.2010 17:50, zobrazeno: 15487x
Chtel bych se zeptat jakou s tim mate zkusenost? Koupil jsem si refraktomer na ovocne stavy, jenze kdyz jsem meril zbytkovy, tak ukazoval bludy. 2 stejne kvasy, jeden mel 8brix a druhy 12 brix, pritom merenim klasickym merakem bylo kolem 4 %
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 87.244 (?), 30.11.2010 23:22
Merit zbytkový cukr refraktometrem je problematicke. Protoze Refraktometr funguje na principu lomu svetla pevnych castic, ktere jsou v tekutine rozpustene, nemeri pouze cukr. Pokud doslo k plne fermentaci, bude cukr minimalni, ale mineraly muzou zpusobit klidne 2°Bx
Samotne kvasinky v tekutine maji velky vliv na lom svetla. Pokud se Vam podarilo nabrat vzorek a zmerit 8°Bx tekutinu rozvirit a usazene kvasinky mohli zpusobit narust na 12°Bx.
Refraktometr je vhodny pro polni mereni a rychle urceni mnozstvi cukru / zralosti plodu.
Pro presne mereni je hustomer vhodnejsi.
Zdravim
Josef Kos
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 13.12.2010 16:03
Oba způsoby jsou vhodné pro určení konce kvasného procesu před odjezdem do palírny, ale opravdu si nemyslím, že by hustoměr poskytoval přesnější výsledky. Značnou nevýhodou hustoměru, právě v porovnání s refraktometrem je potřeba nemalého objemu šťávy, tedy kapaliny přítomné v máči a její získání není vždy snadné, teď mám na mysli hlavně naloženou jablečnou drť. V případě refraktometru stačí několk kapek. Obě zařízení nikdy neukáží nulu. Je tozpůsobeno tím, že výsledná chcete-li odečtená hodnota je v obou případech ovlivněna přítomnými rozpuštěnými sloučeninami anorganického i organického původu. V obou případech je naměřený výsledek vlastně taková výslednice všech vlivů, ale přítomný cukr tuto hodnotu ovlivňuje v obou případech značně. Takže pro čtenáře, kteří užívají refraktometr doporučuji finální hodnotu 6-8 Brixi. V některých případech, např. zkvašování jablečného moštu se můžeme dostat snadno i k hodnotě 4 Brixi, ale opravdu nevím, zda-li je to ku prospěchu. Spíše si myslím, že není, kyselost je významná. slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 174.10 (?), 28.12.2010 0:14
Na odběr vzorku kvasu mám jednoduché udělátko.
PVC trubku délka podle sudu průmer podle špuntu (asi 30mm)nerezový drát, na jeden konec zahnu špunt, provleču trubkou, zahnu druhý konec aby neypadl. Při odběru zatáhnu špunt do trubky, zarazím do kvasu, povolím špunt(zatlačením drátu)naplním, zatáhnu,vytáhnu, naleju přes sítko do válce a měřím to, pálím to, piju to.
Rorys
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.9 (?), 30.12.2010 19:53
Souhlasím - hustoměr není přesný a nedělal bych z naměřených hodnot velké závěry. Jsou ale i jiné metody zjištění zbytkového cukru - kromě obyčejně chuťové (nemá být cítit žádný cukr, kvas je nakyslý...), lze použít i metodu zjištění obsahu cukru pomocí GlykoPhanu - používají to diabetici pro zjištění cukru a je to jednoduché a možná nejpřesnější a pro daný účel dostatečné. Nebo je možné provést i kvasnou zkoušku - odebrat do zavařovací sklenice (0,7 litru) šťávu, dát do ní cca 10 g kvasnic a nechat v zašroubované sklenici v pokojové teplotě - pokud bude znovu kvasit, je tam ještě cukr a lze nechat při dodržení určitých pravidel dokvasit. Jen bych upozornil na zásady manipulace s kvasem při opětovném rozkvašení - abyste náhodou nespustili octové kvašení, vrstva CO2 nad kvasem má zásadní význam pro zabránění aktivace divokých kvasisek, bakterií apod.
KL.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
9 rychle rostoucích stálezelených stromů
Stálezelené stromy vytvářejí na zahradách krásné přírodní ohraničení, které lze použít místo tradičn...
Návod, jak na odplevelování při péči o trávník
Odplevelování trávníku je důležitý proces, který udržuje vaši krajinu zdravou. Když se na trávníku n...
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
|
|
|
|