Oba způsoby jsou vhodné pro určení konce kvasného procesu před odjezdem do palírny, ale opravdu si nemyslím, že by hustoměr poskytoval přesnější výsledky. Značnou nevýhodou hustoměru, právě v porovnání s refraktometrem je potřeba nemalého objemu šťávy, tedy kapaliny přítomné v máči a její získání není vždy snadné, teď mám na mysli hlavně naloženou jablečnou drť. V případě refraktometru stačí několk kapek. Obě zařízení nikdy neukáží nulu. Je tozpůsobeno tím, že výsledná chcete-li odečtená hodnota je v obou případech ovlivněna přítomnými rozpuštěnými sloučeninami anorganického i organického původu. V obou případech je naměřený výsledek vlastně taková výslednice všech vlivů, ale přítomný cukr tuto hodnotu ovlivňuje v obou případech značně. Takže pro čtenáře, kteří užívají refraktometr doporučuji finální hodnotu 6-8 Brixi. V některých případech, např. zkvašování jablečného moštu se můžeme dostat snadno i k hodnotě 4 Brixi, ale opravdu nevím, zda-li je to ku prospěchu. Spíše si myslím, že není, kyselost je významná. slosar-petr@seznam.cz