Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Oba způsoby jsou vhodné pro určení konce kvasného procesu před odjezdem do palírny, ale opravdu si nemyslím, že by hustoměr poskytoval přesnější výsledky. Značnou nevýhodou hustoměru, právě v porovnání s refraktometrem je potřeba nemalého objemu šťávy, tedy kapaliny přítomné v máči a její získání není vždy snadné, teď mám na mysli hlavně naloženou jablečnou drť. V případě refraktometru stačí několk kapek. Obě zařízení nikdy neukáží nulu. Je tozpůsobeno tím, že výsledná chcete-li odečtená hodnota je v obou případech ovlivněna přítomnými rozpuštěnými sloučeninami anorganického i organického původu. V obou případech je naměřený výsledek vlastně taková výslednice všech vlivů, ale přítomný cukr tuto hodnotu ovlivňuje v obou případech značně. Takže pro čtenáře, kteří užívají refraktometr doporučuji finální hodnotu 6-8 Brixi. V některých případech, např. zkvašování jablečného moštu se můžeme dostat snadno i k hodnotě 4 Brixi, ale opravdu nevím, zda-li je to ku prospěchu. Spíše si myslím, že není, kyselost je významná.  slosar-petr@seznam.cz

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika