Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Vína > Měření lihoměrem

Stránky: 1, 2   

Měření lihoměrem


host - xxx.xxx.97.129 (?)
12.8.2009 19:10, počet návštěv: 32286
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Prosím, jsem úplný amatér a proto žádám, jestli mi někdo poradí jak postupovat při měření lihoměrem popř. cukroměrem.Děkuji Borek

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Měření lihoměrem


tomast (566) - xxx.xxx.244.4 (?)
13.8.2009 7:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesnost závisí na dvou věcech:

1) měřidlo musí dokonale plavat, nesmí se dotýkat dna,  tedy v nádobě (dobrý je odměrný válec) by měl být dostatečně vysoký sloupec měřené kapaliny

2). jelikož principem je vlastně měření hustoty, je zde teplotní závislost - ideální je měřit při teplotě, na kterou je měřidlo přímo kalibrováno. Pokud tento bod nedodržíte, až tak velké chyby se většinou nedopustíte, velmi přesné měření je zapotřebí třeba pro účely vyměření spotřební daně v pálenici - tam se s hustotou měří i teplota a přesná koncentrace se stanovuje z tabulek.

Připojit reakci
      

Měření lihoměrem


host - xxx.xxx.166.45 (?)
13.8.2009 13:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A kromě lihovaru, dají se ty tabulky někde získat?      I.

Připojit reakci
         

Měření lihoměrem


host - xxx.xxx.122.179 (?)
13.8.2009 13:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Možná by pomohla i tato stránka, tabulky se z ní dají vytvořit .  AB

Připojit reakci
            

Měření lihoměrem


host - xxx.xxx.122.179 (?)
13.8.2009 19:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A ještě názornější bude tabulka. AB

Připojit reakci
               

Měření lihoměrem


tomast (566) - xxx.xxx.244.4 (?)
14.8.2009 7:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ta tabulka jenom potvrzuje, že pro amatéra je zcela irrelevantní sledovat drobné teplotní odchylky - pokud byste měřil při teplotě 0 oC (čemuž moc nevěřím, dost by zábly ruce),  bude  relativní chyba měření 2% (lépe řečeno systematická chyba, která zatíží veškeré výsledky měřené při dané teplotě )  - tedy např. při odečtu 55% je absolutní chyba kolem 1,1%.  


Jak se zmenšuje tplotní rozdíl vůči kalibrované hodnotě, chyba je ještě menší.

Připojit reakci
                  

Měření lihoměrem


host - xxx.xxx.244.125 (?)
28.9.2009 14:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den!

Mam kvas sliviek a chcel by som odmerat jeho hodnotu sladkosti kvasu. Mam klasicky mustomer, ktory sa poziva pri vyrobe vina. Kedze hodnoty vina maju byt asi tak okolo 20 dielikov na tom mustomere, tak by som sa chel spytat, kolko dielikov by malo byt pri slivkovom kvase, z ktoreho chcem potom dat vypalit 52 percentnu slivovicu.

Za odpoved vopred dakujem

Připojit reakci
                     

Měření lihoměrem


vyslouzil (17385) - xxx.xxx.94.12 (?)
28.9.2009 14:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Měřit cukernatost kvasu moštoměrem nemá žádný praktický smysl. Kvas záhy po založení začne kvasit  (často ještě před naplněním nádoby), takže naměřené hodnoty nejsou přesné. Sladkost kvasu nemá přímý vliv na procento lihu ve slivovici. Podstatné je, na kolik % Vám páleník destilát vypálí, případně   na kolik ji potom doředíte.

Připojit reakci
                        

Měření lihoměrem


host - xxx.xxx.122.179 (?)
29.9.2009 6:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U vína je potřeba sledovat počáteční min. cukernatost (21 st.Kl.),aby procento alkoholu po vykvašení nekleslo pod stabilizujících 11 % alkoholu(proti octovatění a p.)U kvasu je dobré měřit moštoměrem záverečnou hodnotu.Nemá cenu vypálit kvas při 6 st.Kl.Tam je ještě hodně zbytkového cukru, který neprokvasil.Příčinou může být chlad, málo kvalitní ovoce a j.Jde skutečně jen o orientační údaj, který nevyjadřuje množství cukru na jednotku objemu či hmotnosti.  AB

Připojit reakci
                           

Měření lihoměrem


host - xxx.xxx.149.130 (?)
15.10.2009 21:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Me by zajimalo v jaké stupnici se meří zbytkový cukr.No spis mam doma Refrektometr ve stupnici Brix lze snim zmerit zbytkový cukr?A jaky je rozdil mezi stupnici Brix % a stupnici %mas sasch dekuji za odpoved.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Zpětný tah kvasné zátky - voda v demižonu49.8.20191364
Bratrancove trnkové víno919.7.20191695
Příliš sladké šípkové víno26.5.20191012
Skleněný chladič36.3.20197344
Jablečné víno191.3.20193650
Příliš velká hustota vína po dokvašení827.11.20185228
Síření silně alkoholového ovocného vína či vína z květu431.10.20181946
Množení kvasinek Vínka1431.10.201815359
Jak vyrobit domácí víno v malém2620.10.2018134102
Skladování vína v sudech 50.l z HDPE plastu11.6.20181430
Kvasná skleněná zátka (trubička)424.4.20183329
Jablečné víno81.3.20186444
Borůvkové víno913.9.201710123
Malinové víno 49.9.20174837
Bezové víno223.8.201714535
Rybízové víno 524.7.20173659
Víno z hlohu2928.12.201613144
Co se to vytvořilo na hladině? 312.12.20163449
Domácí víno - základní problémy5310.12.201647414
Ostružiny ve vodce1614.9.201621895
Zastavené kvašení u rybízového vína191.9.201610788
Jak odpeckovat 100 kg třešní?1126.7.201628050
Jaký další postup s rybízovým vínem?525.7.20165104
Pěna na rybízovém vínu36.7.20162822
Domácí víno z ananasu1426.6.201610407
Měření lihoměrem162.2.201632287
Ziadne bublinky21.12.20153126
Do akej vysky plnit demion? 1320.11.20158465
Ako pricukrit rozmiagane hrozno?269.11.201512547
Presny recept na vino z hrozna modreho neskoreho229.10.20154585
Víno, najrychlejsia vyroba2420.10.201515263
Jablečný burčák6013.10.2015103203
Domáci víno213.10.20156415
"Lisování" révy bez lisu103.10.201511384
Jiskra vína720.8.20155657
Rozdíl ve víně a v postupech1820.7.201515785
Proč mi pění víno?726.1.20158697
Matolinový klobouk - lisování711.6.20145998
Měření PH moštu34.6.20146025
Spínač teploty613.12.201311061
Další diskuze: 1, 2  
Další diskuze na téma Vína najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Udírna9.11.2019
Udírna9.11.2019
Lovecký a Turistický salám9.11.2019
Udírna8.11.2019
Jak obalit uzené maso?7.11.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů