Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Vína > "Lisování" révy bez lisu

"Lisování" révy bez lisu


PeterSida (2) - xxx.xxx.189.210 (?)
2.9.2015 19:08, počet návštěv: 11441
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

Letos se mi ve skleníku urodilo víc vína, než bychom spotřebovali a proto jsem dostal nápad, že bych ho mohl zkusit zkvasit.

Problém je v tom, že vína nebude tolik, abych ho mohl vylisovat v lisu, který je na cca 4 bedýnky. Dá se nějak hrozen zpracovat i bez lisu? Třeba zkvasit vcelku a následně cedit přes plátno?

Díky, Petr

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

"Lisování" révy bez lisu


host - xxx.xxx.178.235 (?)
2.9.2015 19:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Podrtit bobule ručně a odstředit.

Připojit reakci
   

"Lisování" révy bez lisu


PP. (5444) - xxx.xxx.9.135 (?)
2.9.2015 19:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Podrtit a nechat krátce nakvasit. Pak vylisovat přes plátno. Výtěžnost nebude jak z lisu, ale to nevadí. Doslaďte na 20 stupnů a udělejte burčák. Budete se olizovat až za ušima.

Připojit reakci
      

"Lisování" révy bez lisu


Mimmo (2003) - xxx.xxx.232.74 (?)
2.9.2015 20:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V některých zemích se hrozny šlapou v sudu obdobně jako zelí. Z bobulí vyteče skoro všechno i bez lisu. Zamozřejmě, citlivé povahy používají bílé holínky.

Připojit reakci
         

"Lisování" révy bez lisu


host - xxx.xxx.93.119 (?)
3.9.2015 9:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Někde z toho udělají i "velkou folklorní akci", s hudbou, vínem a dobrým jídlem. 

Jinak si lze na webu stáhnout zdarma literaturu pro inspiraci a poučení. Chce-li se ovšem dotyčný poučit o problému a ne o vše poníženě žádat na zdejším fóru. 

Připojit reakci
            

"Lisování" révy bez lisu


PP. (5444) - xxx.xxx.9.135 (?)
3.9.2015 9:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To jste dotyčnému moc dobře neporadil. Autor publikace v odkazu považuje domácí výrobu hroznových vín za neúčelnou. S tím ovšem nemohu souhlasit, minimálně burčák byť doslazený se udělat dá a neskonale lepší, než od silnice.

Připojit reakci
               

"Lisování" révy bez lisu


host - xxx.xxx.63.13 (?)
3.9.2015 14:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdo chce, tak si z té publikace určitě něco vybere, alespoň to, jak připravit "surovinu" a jak ji "stočit" pro kvašení (ty postupy jsou ptatné i pro tu révu... ne nadarmo "staříček" z Moravy říkal, že víno jde dělat i z té révy!!!),... může si stáhnout i jinépublikace. Pro malovinaře, jsou tam též... jen si je musí "najít".

Připojit reakci
   

"Lisování" révy bez lisu


host - xxx.xxx.65.138 (?)
3.9.2015 15:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Problém je riešiteľný. Predpokladám že mlynček máte. Takže prehnať mlynčekom. Samotok pomocou misky odobrať z nádoby - napr. prepravka.

Ručne potlačiť - napr v kýbli - odobrať rmut.

Potlačené mláto dotlačiť v pasírovacom sitku, vytečie zbytok šťavy. Tenkto krok možno aj vynechať, ale viac sa ndriete s kýblom (kovový - 15 l).

Výlisnosť nie je ako z lisu - okolo 60 %. Kvalita rovnaká ak prelievate mušt ešte cez sitko.

Ja som takto už spracoval cca 60 kg jrozna na 2x (40 + 20kg) získal som necelých 40 l muštu, z ktorého sa vyše 10 l vypilo ako burčiak a zvyšok kvasí ďaľej.

Lis mám, problém je, ža na funkčnosť potrebuje 50 kg mláta, alebo 100 kg hrozna.

Připojit reakci
      

"Lisování" révy bez lisu


host - xxx.xxx.178.235 (?)
3.9.2015 22:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když lis máte, pak stačí vyrobit (si) menší (15 litrů) koš a k němu píst- kulatou desku.Pak můžete zpracovávat i menší množství.Naopak je to horší. AB

Připojit reakci
         

"Lisování" révy bez lisu


Mimmo (2003) - xxx.xxx.95.84 (?)
3.10.2015 19:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky by to šlo náhradou části ovoce kusem tvrdého dřeva, kamenem apod. Tím se píst dostane mnohem níže.

Obrázky:
Lisování malého množství ovoce
Lisování malého množství ovoce
Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jaký další postup s rybízovým vínem?722.11.20195246
Zpětný tah kvasné zátky - voda v demižonu49.8.20191475
Bratrancove trnkové víno919.7.20191749
Příliš sladké šípkové víno26.5.20191051
Skleněný chladič36.3.20197367
Jablečné víno191.3.20193713
Příliš velká hustota vína po dokvašení827.11.20185271
Síření silně alkoholového ovocného vína či vína z květu431.10.20181973
Množení kvasinek Vínka1431.10.201815456
Jak vyrobit domácí víno v malém2620.10.2018134502
Skladování vína v sudech 50.l z HDPE plastu11.6.20181453
Kvasná skleněná zátka (trubička)424.4.20183355
Jablečné víno81.3.20186512
Borůvkové víno913.9.201710174
Malinové víno 49.9.20174863
Bezové víno223.8.201714607
Rybízové víno 524.7.20173690
Víno z hlohu2928.12.201613244
Co se to vytvořilo na hladině? 312.12.20163479
Domácí víno - základní problémy5310.12.201647599
Ostružiny ve vodce1614.9.201621956
Zastavené kvašení u rybízového vína191.9.201610861
Jak odpeckovat 100 kg třešní?1126.7.201628102
Pěna na rybízovém vínu36.7.20162852
Domácí víno z ananasu1426.6.201610457
Měření lihoměrem162.2.201632385
Ziadne bublinky21.12.20153154
Do akej vysky plnit demion? 1320.11.20158505
Ako pricukrit rozmiagane hrozno?269.11.201512609
Presny recept na vino z hrozna modreho neskoreho229.10.20154611
Víno, najrychlejsia vyroba2420.10.201515359
Jablečný burčák6013.10.2015103378
Domáci víno213.10.20156453
"Lisování" révy bez lisu103.10.201511442
Jiskra vína720.8.20155693
Rozdíl ve víně a v postupech1820.7.201515869
Proč mi pění víno?726.1.20158738
Matolinový klobouk - lisování711.6.20146033
Měření PH moštu34.6.20146058
Spínač teploty613.12.201311090
Další diskuze: 1, 2  
Další diskuze na téma Vína najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa11:22
Uzení masa11:21
Uzení masa7:42
Kaiserova elektrická udírna21.11.2019
Uzení masa19.11.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů