Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Vína > "Lisování" révy bez lisu

"Lisování" révy bez lisu


PeterSida (2) - xxx.xxx.189.210 (?)
2.9.2015 19:08
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

Letos se mi ve skleníku urodilo víc vína, než bychom spotřebovali a proto jsem dostal nápad, že bych ho mohl zkusit zkvasit.

Problém je v tom, že vína nebude tolik, abych ho mohl vylisovat v lisu, který je na cca 4 bedýnky. Dá se nějak hrozen zpracovat i bez lisu? Třeba zkvasit vcelku a následně cedit přes plátno?

Díky, Petr

Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   

"Lisování" révy bez lisu


host - xxx.xxx.178.235 (?), 2.9.2015 19:30
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Podrtit bobule ručně a odstředit.

Připojit reakci
   

"Lisování" révy bez lisu


PP. (5516) - xxx.xxx.9.135 (?), 2.9.2015 19:52
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Podrtit a nechat krátce nakvasit. Pak vylisovat přes plátno. Výtěžnost nebude jak z lisu, ale to nevadí. Doslaďte na 20 stupnů a udělejte burčák. Budete se olizovat až za ušima.

Připojit reakci
      

"Lisování" révy bez lisu


Mimmo (2195) - xxx.xxx.232.74 (?), 2.9.2015 20:54
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V některých zemích se hrozny šlapou v sudu obdobně jako zelí. Z bobulí vyteče skoro všechno i bez lisu. Zamozřejmě, citlivé povahy používají bílé holínky.

Připojit reakci
         

"Lisování" révy bez lisu


host - xxx.xxx.93.119 (?), 3.9.2015 9:11
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Někde z toho udělají i "velkou folklorní akci", s hudbou, vínem a dobrým jídlem. 

Jinak si lze na webu stáhnout zdarma literaturu pro inspiraci a poučení. Chce-li se ovšem dotyčný poučit o problému a ne o vše poníženě žádat na zdejším fóru. 

Připojit reakci
            

"Lisování" révy bez lisu


PP. (5516) - xxx.xxx.9.135 (?), 3.9.2015 9:28
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To jste dotyčnému moc dobře neporadil. Autor publikace v odkazu považuje domácí výrobu hroznových vín za neúčelnou. S tím ovšem nemohu souhlasit, minimálně burčák byť doslazený se udělat dá a neskonale lepší, než od silnice.

Připojit reakci
               

"Lisování" révy bez lisu


host - xxx.xxx.63.13 (?), 3.9.2015 14:23
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdo chce, tak si z té publikace určitě něco vybere, alespoň to, jak připravit "surovinu" a jak ji "stočit" pro kvašení (ty postupy jsou ptatné i pro tu révu... ne nadarmo "staříček" z Moravy říkal, že víno jde dělat i z té révy!!!),... může si stáhnout i jinépublikace. Pro malovinaře, jsou tam též... jen si je musí "najít".

Připojit reakci
   

"Lisování" révy bez lisu


host - xxx.xxx.65.138 (?), 3.9.2015 15:43
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Problém je riešiteľný. Predpokladám že mlynček máte. Takže prehnať mlynčekom. Samotok pomocou misky odobrať z nádoby - napr. prepravka.

Ručne potlačiť - napr v kýbli - odobrať rmut.

Potlačené mláto dotlačiť v pasírovacom sitku, vytečie zbytok šťavy. Tenkto krok možno aj vynechať, ale viac sa ndriete s kýblom (kovový - 15 l).

Výlisnosť nie je ako z lisu - okolo 60 %. Kvalita rovnaká ak prelievate mušt ešte cez sitko.

Ja som takto už spracoval cca 60 kg jrozna na 2x (40 + 20kg) získal som necelých 40 l muštu, z ktorého sa vyše 10 l vypilo ako burčiak a zvyšok kvasí ďaľej.

Lis mám, problém je, ža na funkčnosť potrebuje 50 kg mláta, alebo 100 kg hrozna.

Připojit reakci
      

"Lisování" révy bez lisu


host - xxx.xxx.178.235 (?), 3.9.2015 22:55
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když lis máte, pak stačí vyrobit (si) menší (15 litrů) koš a k němu píst- kulatou desku.Pak můžete zpracovávat i menší množství.Naopak je to horší. AB

Připojit reakci
         

"Lisování" révy bez lisu


Mimmo (2195) - xxx.xxx.95.84 (?), 3.10.2015 19:53
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky by to šlo náhradou části ovoce kusem tvrdého dřeva, kamenem apod. Tím se píst dostane mnohem níže.

Obrázky:
Lisování malého množství ovoce
Lisování malého množství ovoce
Připojit reakci
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení domácích klobás1.6.2020
Uzení domácích klobás1.6.2020
Bílý ocet - dostupnost26.5.2020
Průměr komínu k udírně20.5.2020
Uzení domácích klobás19.5.2020
Generátor kouře15.5.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů