Jarní bylinky, které pročistí váš organismus a podpoří vaší imunitu

Čistící jarní bylinky

Březen znamená začátek období, kdy lze začít sbírat první jarní bylinky, zejména v nižších nadmořských výškách. V horských oblastech se na sběr obvykle čeká o něco déle. Hned jakmile to počasí dovolí, rozkvétá čarovná sedmikráska, která je odolná a kvete skoro nepřetržitě, dokud není přikryta sněhem. Dokázala kvést i v první den nového roku, přestože byla země pokrytá tenkou vrstvou sněhu a teplota byla těsně nad bodem mrazu. Sedmikráska je skvělá nejen do různých čajů, ale i jako součást pokrmů. Například v jedné hospodě v Českém Krumlově nabízejí celoročně zelnou polévku ozdobenou čerstvými sedmikráskami.

Sedmikrásky ve vaší zahradě

Na vaší zahradě můžete najít bylinky, které jsou pro vás přímo určeny. Sedmikráska, často se vyskytující na zahradách, je vynikající pro detoxikaci krve, posílení dýchacích funkcí a čištění ledvin. Pampeliška má podobné detoxikační účinky. Pomáhá čistit krev, podporuje zdraví jater a ledvin a zmírňuje bolesti kloubů. Pokud se pampeliška objeví na zahradě, nechávám ji růst dva roky než ji vykopu, protože dvouletý kořen je nejúčinnější. Kořen je nejlepší vykopat buď na jaře nebo na podzim po odkvětu rostliny. Nečistoty odstraníte kartáčkem a kořen nasekáte. K sušení slouží sušička nebo trouba. Z čerstvého kořene si můžete připravit i vývar. Z pampelišky se využívají jak listy, tak kořen. Listy se sbírají, když rostlina nekvete, což jsou buď mladé rostlinky nebo po odkvětu. Na jaře je vhodné kombinovat tyto byliny s kopřivou a dalšími mladými jarními listy, jako je bršlice nebo jitrocel.

Je důležité věnovat se na jaře čištění krve a celého těla, přičemž zvláštní pozornost by měla být věnována játrům a žlučníku.

Orientace tradiční medicíny na jarní období

Tradiční medicína klade důraz na podporu různých orgánů v závislosti na ročním období. Jaro se věnuje zejména péči o játra a žlučník. Pro tyto orgány jsou zvláště prospěšné hořčiny, které pozitivně ovlivňují nejen játra a žlučník, ale i celý trávicí systém. Tyto látky lze nalézt jak v určitých bylinách, tak i v potravinách. Jarní saláty, bohaté na tyto hořčiny, jsou v tomto období velmi populární. Zahrádkáři, kteří mají možnost pěstování ve skleníku, již mohou začít saláty konzumovat. Do jarních salátů se často přidávají mladé listy pampelišek, čekanky, ředkviček a další jarní zelenina pro zvýšení jejich nutriční hodnoty a chuťové rozmanitosti.

V oblasti čajů a bylinných kapek se využívá mnoho druhů hořkých bylin, mezi které patří hořec, zeměžluč, pampeliška, měsíček, jablečník, čekanka, čubet benedikt a další. Kromě těchto hořkých bylin se do jaterních čajů přidávají i méně hořké byliny jako řepík lékařský a nať třezalky, které jsou známé svými pozitivními účinky na játra.

Ostropestřec mariánský, známý pro své prospěšné účinky na játra, je také často využíván v tradiční medicíně. Tuto silnou bylinu, dorůstající až dvou metrů, rád přidávám do čajů určených pro muže, jelikož její vzhled a síla odrážejí mužskou energii. Pro ženy preferuji přidávat čubet benedikt, bylinu, která byla tradičně pěstována v klášterních zahradách. Čubet benedikt je podobně jako ostropestřec typem „bodláku“, avšak je jemnější a menší, a je zvláště vhodný pro použití v situacích dlouhodobého stresu a únavy.

Oslabená játra – řešením jsou jarní bylinky

Známky oslabení jater mohou zahrnovat bolesti kyčlí nebo pálení očí, někdy ve spojení s alergickými reakcemi. S emocemi spojenými s játry, jako jsou hněv, zloba a vztek, se setkává každý. Je důležité se naučit tyto emoce správně zpracovávat. Místo jejich potlačování je pojmenujte, prožijte a vyrovnávejte se s nimi. Ve své praxi se setkávám s lidmi, kteří mají potíže se zvládáním svých emocí. Důležité je každou emoci prožít a dát jí prostor. Tímto způsobem se můžete vyvarovat nečekaných emocionálních výlevů a získat kontrolu nad svými emocemi.

Rodiny by měly podporovat prožívání emocí u dětí, učit je je pojmenovávat a prožívat bez zábran. Děti, které si mohou své emoce volně projevovat, učí i dospělé, jak efektivně emoce zvládat. Dětské prožívání emocí je často krátké a intenzivní, a přesto se rychle vracejí k radosti.

Je důležité přijmout a prožívat širokou škálu emocí, od smutku přes radost, vztek, laskavost, hořkost až po lásku a odpuštění. Učte se rozpoznávat a kultivovat emoce, které vám přinášejí pozitivní výsledky, a vyhněte se stížnostem, hodnocení, posuzování a kritizování druhých. Uvědomění si, že nejste v roli oběti, může být osvobozující.

Jarní bylinky nabízejí léčbu jak na fyzické, tak na mentální úrovni, podporují regeneraci postižených orgánů a pomáhají uvolňovat emocionální zátěž. Při výběru jaterních a žlučníkových čajů, které jsou často hořké, je důležité najít správnou míru hořkosti, která vám vyhovuje. Délka louhování čaje se může lišit podle individuálních preferencí, od tří do patnácti minut. Pravidelné pití těchto čajů může podpořit vaše zdraví.

Jarní bylinky mohou však sloužit taktéž jako rozjasnění vaší zahrady, díky našemu staršímu článku můžete zjistit, které bylinky udělají vaší zahradu barevnější ZDE.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno