"Lisování" révy bez lisu



host - 65.138 (?)
3.9.2015 15:43

Problém je riešiteľný. Predpokladám že mlynček máte. Takže prehnať mlynčekom. Samotok pomocou misky odobrať z nádoby - napr. prepravka.

Ručne potlačiť - napr v kýbli - odobrať rmut.

Potlačené mláto dotlačiť v pasírovacom sitku, vytečie zbytok šťavy. Tenkto krok možno aj vynechať, ale viac sa ndriete s kýblom (kovový - 15 l).

Výlisnosť nie je ako z lisu - okolo 60 %. Kvalita rovnaká ak prelievate mušt ešte cez sitko.

Ja som takto už spracoval cca 60 kg jrozna na 2x (40 + 20kg) získal som necelých 40 l muštu, z ktorého sa vyše 10 l vypilo ako burčiak a zvyšok kvasí ďaľej.

Lis mám, problém je, ža na funkčnosť potrebuje 50 kg mláta, alebo 100 kg hrozna.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

PeterSida - (2) - 189.210 (?), 2.9.2015 19:08, zobrazeno: 19625x

Dobrý den,

Letos se mi ve skleníku urodilo víc vína, než bychom spotřebovali a proto jsem dostal nápad, že bych ho mohl zkusit zkvasit.

Problém je v tom, že vína nebude tolik, abych ho mohl vylisovat v lisu, který je na cca 4 bedýnky. Dá se nějak hrozen zpracovat i bez lisu? Třeba zkvasit vcelku a následně cedit přes plátno?

Díky, Petr

   
host - 178.235 (?), 2.9.2015 19:30

Podrtit bobule ručně a odstředit.

   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6665) - 9.135 (?), 2.9.2015 19:52

Podrtit a nechat krátce nakvasit. Pak vylisovat přes plátno. Výtěžnost nebude jak z lisu, ale to nevadí. Doslaďte na 20 stupnů a udělejte burčák. Budete se olizovat až za ušima.

      
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 232.74 (?), 2.9.2015 20:54

V některých zemích se hrozny šlapou v sudu obdobně jako zelí. Z bobulí vyteče skoro všechno i bez lisu. Zamozřejmě, citlivé povahy používají bílé holínky.

         
host - 93.119 (?), 3.9.2015 9:11

Někde z toho udělají i "velkou folklorní akci", s hudbou, vínem a dobrým jídlem. 

Jinak si lze na webu stáhnout zdarma literaturu pro inspiraci a poučení. Chce-li se ovšem dotyčný poučit o problému a ne o vše poníženě žádat na zdejším fóru. 

            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6665) - 9.135 (?), 3.9.2015 9:28

To jste dotyčnému moc dobře neporadil. Autor publikace v odkazu považuje domácí výrobu hroznových vín za neúčelnou. S tím ovšem nemohu souhlasit, minimálně burčák byť doslazený se udělat dá a neskonale lepší, než od silnice.

               
host - 63.13 (?), 3.9.2015 14:23

Kdo chce, tak si z té publikace určitě něco vybere, alespoň to, jak připravit "surovinu" a jak ji "stočit" pro kvašení (ty postupy jsou ptatné i pro tu révu... ne nadarmo "staříček" z Moravy říkal, že víno jde dělat i z té révy!!!),... může si stáhnout i jinépublikace. Pro malovinaře, jsou tam též... jen si je musí "najít".

      
host - 96.102 (?), 1.11.2022 4:56

proč to sladit na 20 když to má od přírody někdy i víc, letos 21.

   
host - 65.138 (?), 3.9.2015 15:43

Problém je riešiteľný. Predpokladám že mlynček máte. Takže prehnať mlynčekom. Samotok pomocou misky odobrať z nádoby - napr. prepravka.

Ručne potlačiť - napr v kýbli - odobrať rmut.

Potlačené mláto dotlačiť v pasírovacom sitku, vytečie zbytok šťavy. Tenkto krok možno aj vynechať, ale viac sa ndriete s kýblom (kovový - 15 l).

Výlisnosť nie je ako z lisu - okolo 60 %. Kvalita rovnaká ak prelievate mušt ešte cez sitko.

Ja som takto už spracoval cca 60 kg jrozna na 2x (40 + 20kg) získal som necelých 40 l muštu, z ktorého sa vyše 10 l vypilo ako burčiak a zvyšok kvasí ďaľej.

Lis mám, problém je, ža na funkčnosť potrebuje 50 kg mláta, alebo 100 kg hrozna.

      
host - 178.235 (?), 3.9.2015 22:55

Když lis máte, pak stačí vyrobit (si) menší (15 litrů) koš a k němu píst- kulatou desku.Pak můžete zpracovávat i menší množství.Naopak je to horší. AB

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika