|
Do akej vysky plnit demion?
|
|
|
|
|
|
|
|
dr.lecter - (28) - 138.78 (?), 13.11.2015 9:17, zobrazeno: 11599x
zdravim, kolko nechavat miesta v demione resp do kolko ho plnit? dal som tak ako je na obrazku, je to spravne ci odliat?
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 229.50 (?), 13.11.2015 15:06
Nejčastěji a nejefektivněji se to dělá tak jak píše ivap. Aby bylo víno rozděleno do více nádob a před stahováním, po přejití bouřlivého kvašení, ho bylo tolik aby byla, byly, plné nádoby.
*
Ještě taková zajímavost:
Staří francouzi při výrobě cidre se naopak snažili pěnění využít k zbavení kvasicího moštu nežádoucích složek. Pěnu a šum nechavali úmyslně přetékat ze sudů a splachovali je do kanálu.
I ještě dnes někteří výrobci si usnadňují čiření, filtraci - ve víně bude i méně kalů, tímto způsobem. Třeba, že mají pěnící demižony v lavorech...
*
Jinak jednoduchá pomůcka k zachycování pěny pokud to situace vyžaduje je v příloze.
Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
dr.lecter - (28) - 138.78 (?), 13.11.2015 18:59
no prisiel som asi neskoro, korkova zatka nadvihnuta a okolo sama pena zaschnuta po celom demione, a ostatne v lavore pod tym, tak som len umyl utesnil a kvasi bublinkuje dalej, len z nutra demion je zaneseny to sa bude asi tazko umyvat...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 140.228 (?), 13.11.2015 20:34
Hanibale, to jste dopadl ještě velmi dobře. Já měl kdysi na na vysokém schodišti v hranatém plastovém barelu černý rybíz. Matka mi řekla ať se na to jdu podívat, že ten barel se nějak nafukuje, že už je skoro kulatý!
Pozdě..., než jsem k němu došel bylo "vymalováno".
A já pak škrábal, bílil vápnem a stavěl lešení na schodišti pokud si dobře vzpomínám nejméně čtrnáct dní...
*
Kvasicím obsahem to opláchnout nebo i s pomocí štětky očistit můžete, ale stejně ta pěna zas vyleze...
Nechal bych to až skončí bouřlivé kvašení, až se to bude poprvé stahovat. CO2 zabrání kontaminaci, jen ta usazenina může trochu přischnout.
Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
Pergoly: nápady a inspirace pro krásné venkovní prostory
Pergola je krajinný prvek, který musí být v souladu s venkovním designem a architekturou domu. Velik...
Venkovní kuchyně: inspirace pro perfektní letní vaření
Pokud máte to štěstí, že bydlíte v domě, nevynechávejte myšlenku na vybudování venkovní kuchyně. Vař...
Nápady na malé zahrady, které udělají velký dojem
Pokud jde o zahrady, ne vždy platí, že větší je lepší. Zvláště pokud si můžete prostor přizpůsobit p...
7 nejprodávanějších AKU sekaček na trávu v českých e-shopech
Jaro se blíží a s ním i čas, kdy naše zahrady vyžadují více péče. Pro mnohé z nás, kteří hledají efe...
8 zahradnických tipů pro krásnou a úspěšnou zahradu
Zahradničení může být terapeutickým způsobem, jak se zbavit stresu, strávit čas o samotě a kochat se...
|
|
|
|