Do akej vysky plnit demion?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
dr.lecter - (28) - 138.78 (?), 13.11.2015 9:17, zobrazeno: 11982x
zdravim, kolko nechavat miesta v demione resp do kolko ho plnit? dal som tak ako je na obrazku, je to spravne ci odliat?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
dr.lecter - (28) - 138.78 (?), 13.11.2015 9:24
akurat som to zalozil a kvasi ako blaznive, musel som to pred chvilou odvorit a trocha odliat lebo pena bola uplne hore uz, najhorsie je ze musim ist prec a neviem co s tym mam robit teraz
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 229.50 (?), 13.11.2015 15:06
Nejčastěji a nejefektivněji se to dělá tak jak píše ivap. Aby bylo víno rozděleno do více nádob a před stahováním, po přejití bouřlivého kvašení, ho bylo tolik aby byla, byly, plné nádoby.
*
Ještě taková zajímavost:
Staří francouzi při výrobě cidre se naopak snažili pěnění využít k zbavení kvasicího moštu nežádoucích složek. Pěnu a šum nechavali úmyslně přetékat ze sudů a splachovali je do kanálu.
I ještě dnes někteří výrobci si usnadňují čiření, filtraci - ve víně bude i méně kalů, tímto způsobem. Třeba, že mají pěnící demižony v lavorech...
*
Jinak jednoduchá pomůcka k zachycování pěny pokud to situace vyžaduje je v příloze.
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
dr.lecter - (28) - 138.78 (?), 13.11.2015 18:59
no prisiel som asi neskoro, korkova zatka nadvihnuta a okolo sama pena zaschnuta po celom demione, a ostatne v lavore pod tym, tak som len umyl utesnil a kvasi bublinkuje dalej, len z nutra demion je zaneseny to sa bude asi tazko umyvat...
|
|
 |
|
 |
 |
|
dr.lecter - (28) - 138.78 (?), 13.11.2015 19:02
myslite ze to mozem zakrutit no premiesat akokeby v demione nech sa to z tych bokov trocha zmyje???
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 140.228 (?), 13.11.2015 20:34
Hanibale, to jste dopadl ještě velmi dobře. Já měl kdysi na na vysokém schodišti v hranatém plastovém barelu černý rybíz. Matka mi řekla ať se na to jdu podívat, že ten barel se nějak nafukuje, že už je skoro kulatý!
Pozdě..., než jsem k němu došel bylo "vymalováno".
A já pak škrábal, bílil vápnem a stavěl lešení na schodišti pokud si dobře vzpomínám nejméně čtrnáct dní...
*
Kvasicím obsahem to opláchnout nebo i s pomocí štětky očistit můžete, ale stejně ta pěna zas vyleze...
Nechal bych to až skončí bouřlivé kvašení, až se to bude poprvé stahovat. CO2 zabrání kontaminaci, jen ta usazenina může trochu přischnout.
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
dr.lecter - (28) - 138.78 (?), 15.11.2015 8:19
burlive kvasenie uz skoncilo, uz nevybehla ani jedna bublinka za poslednych 24 hodin, mne sa zda ze to kvasilo nejako kratko...2dni
teraz uz len pockat 4 tyzdne nech usadne kal a stiahnut???
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|