Pre tých, koho to zaujíma, popíšem moje tohtoročne skúsenosti:
- visne nalozene do rumu s pridavkom cukru pri izbovej teplote OK
- ceresne nalozene rovnako ako visne mierne kvasia (napoj jemne picha na jazyku)
- byliny nalozene vo vodke 40% (aj s pridavkm vody, kde sa - ak som pouzila susene byliny - varili a luhovali) OK
- chutovo medunka, jitrocel, bez, levandule vyborna, salvej nepozivatelna
- nalozeni plodu jako sipky, trnky OK
ALE - v momente, ked pridam k bylinym extraktom cukor, tak sa mi casom vytvara zrazenina (zakal, ktory klesa na dno). aj ked liker precedim cez filtracny papier, po case je tam zakal opat. chutovo to nevadi, len esteticky to vo flasi nevyzera dobre. Nemate niekto radu, co s tym?
adri
PS zaujimave, ze zakal sa absolutne netvori pri griotke z rumu a visni/ceresni... teraz ma napadlo, ze by obsah kyselin? ale v medunkovom likeri s pridavkom citronu/limetky sa zakal tvori tiez.