Pěstování jedlých trvalek v zeleninové zahradě

Pěstování jedlých trvalek
Zdroj: www.homesandgardens.com

Není nic lepšího než pěstování jedlých trvalek, které vám pomohou zahájit vegetační sezónu a ulehčí vám práci s výsadbou brzy na jaře. Zařazuji tradiční trvalkovou zeleninu i ty, které jsou běžnější v permakulturních zahradnických kruzích.

Je skvělé užívat si svěží, zelenou zahradu a brzkou úrodu, aniž byste museli vynaložit mnoho úsilí na pěstování jedlých trvalek. Stejně jako u okrasných trvalek se tyto vytrvalé jedlé rostliny po zasazení vracejí rok co rok se zlomkem úsilí, které je potřeba vynaložit na pěstování jednoleté plodiny.

Dlouhodobé výhody pěstování víceleté zeleniny

Kromě času ušetřeného při výsadbě využívám také výhod, které spočívají ve snížení množství potřebného pletí. Mnohé z trvalkových zelenin začínají růst velmi brzy v sezóně, mají velké listy nebo husté olistění a jsou schopny zastínit půdu a vytlačit konkurenční plevel.

Mezi další výhody jedlých trvalek patří hluboký a pevný kořenový systém, který je odolný vůči suchu a je schopen těžit živiny z podloží. Poskytují také nektar, pyl a úkryt užitečnému hmyzu na počátku sezóny, kdy jsou pro něj jiné zdroje potravy omezené.

Trvalky rostou dál a dál se množí

Mnoho vytrvalých zelenin je produktivních a plodných a v průběhu času se postupně šíří, aby se obnovovaly a poskytovaly nové rostliny, které v případě potřeby rozšíří jejich území. A samozřejmě mohou vytrvalé plodiny poskytnout jedny z nejranějších sklizní ze zahrady.

Zde jsou některé z jedlých trvalek, které se na mé zahradě objevují každou sezónu:

Jahodník obecný 

Jedná se o pravé vytrvalé jahody, které rostou v trsech a nešíří se pomocí rozvětvených trsů. Plody jsou menší, ale velmi chutné, pěstuju červené i žluté odrůdy.

Pěstování jedlých trvalek v zeleninové zahradě
Zdroj: veggiegardeningtips.com

Merlík všedobr

Jedná se o malou, atraktivní zelenou trvalku, která je nenáročná na péči a podle mých zkušeností ji neobtěžují žádní hmyzí škůdci. Tmavě zelené listy lze přidávat do salátů a vařených pokrmů.

Katrán přímořský

Pěstuji ji spíše jako kuriozitu a nikdy jsem se nepokoušela blanšírovat stonky pro potravinářské využití. Je to atraktivní a zajímavě vypadající rostlina, oblíbená spíše v Anglii, kde roste divoce a snáší tak pobřežní půdy.

Rukevník východní 

Další zelená trvalka, která roste rychle a je právě teď nejbujnější rostlinou na zahradě. Používám ji hlavně jako magnet pro užitečný hmyz, abych podpořil užitečné rostliny na začátku vegetačního období.

Pěstování jedlých trvalek v zeleninové zahradě
Zdroj: veggiegardeningtips.com

Asfodelka žlutá

Tato zvláštnost je mimo permakulturní zahrady neobvyklá. Zejména svými špičatými listy a neobvyklými květy. Oštěp královský by se pro svou krásu hodil do okrasného záhonu.

Slunečnice topinambur

Známé také jako topinambury, dávejte pozor, kam je vysazujete, protože se rychle šíří. Jedná se o vysokou rostlinu s květem podobným slunečnici a jedlými hlízami, které mají také některé léčivé vlastnosti.

Vytrvalý pórek

Tato rostlina je podobná pórku obecnému, navíc je to trvalka, která se vrací každý rok. Je velmi odolný vůči chladu a pokud není rozdělen, rychle se rozrůstá do trsů rostlin.

Pěstování jedlých trvalek v zeleninové zahradě
Zdroj: veggiegardeningtips.com

To je jen ukázka vytrvalé zeleniny a ovoce, které rostou na mé zahradě. Najdete zde také chřest, rebarboru, ostružiny a řadu vytrvalých bylin, květin a také původních rostlin. Trvalky pěstuju na samostatných záhonech nebo je sázím společně do vyhrazených trvalkových částí různých záhonů, abych tyto plochy nenarušoval mimo vegetační období.

Přidejte tedy letos do své zahrady nějaké trvalky a užívejte si mnoho sezón produkce s velmi malou námahou navíc v podobě sázení a pletí. Začněte s rebarborou nebo záhonem chřestu, a pak se rozšiřte o některé exotické a neobvyklé druhy vytrvalých druhů zeleniny.

Pěstování jedlých trvalek představuje skvělý způsob, jak zahájit vegetační sezónu s minimálním úsilím při výsadbě. Vedle úspoře času při pletí nabízí tyto rostliny dlouhodobé výhody, jako je odolný kořenový systém, schopnost potlačit plevel a poskytnout útočiště pro užitečný hmyz. Trvalky se mohou šířit a poskytovat stabilní úrodu s minimální péčí, a jejich různorodost přináší do zahrady nejen praktičnost, ale i estetiku. Zahrnujte do své zahrady trvalky jako jahodník obecný, merlík všedobr, katrán přímořský, asfodelku žlutou, rukevník východní, slunečnici topinambur a vytrvalý pórek pro pestrou a nízkou údržbu zahradnickou zkušenost. Přidání trvalek do zahrady je investicí do budoucnosti plodné a udržitelné zeleniny s minimálním úsilím.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno