Výmladky švestek po celém sadu



víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 180.133 (?)
1.7.2008 15:33

Každá rostlina má plody. Otázka je co bylo podnoží. Pokud rád konzumujete myrobalán, není problém.

Ještě jsem se nesetkal se švestkovým semenáčem, který by neměl jedlé plody.

Je potřeba počítat s tím, že podnož bude promořena virózama.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
host - 76.122 (?), 30.5.2008 10:49

Čim dýl čtu tohle fórum, tim víc jsem pro prodej zahradních chemikálií jen na nějakej průkaz.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 186.98 (?), 30.5.2008 13:15

Zahrádkáři nejen v ČR mají asi rádi chemii, a výrobci hnojiv a přípravků to dobře vědí. Rozrostlo se to ve velký business. Hnojiva, postřiky,  nekvalitní náčiní, samozavlažovací truhlíky.  Hnojivo na pelargonie, hnojivo na rododendron, hnojivo na balkonové rostliny, na orchije, hnojivo na všechno, stimulátory co moc nestimulují, granulovaný hnůj, kompost, a kdo víc o všechno v granulích, (ještě že tu máme ten Vanish:-))...přípravky kterým lidé nerozumí, ale hlavně že jsem si koupil barevný obal a ono to jistě bude fungovat... Hej je čas stříkat ne? Co přikůpíme strycu?:-).Tuhle se mě jeden ptá, co se prodává na mech? Jinej zas, čím postříkat proti lišejníku? Další chce zas likvidovat v trávníku krásné sedmikrásky, nebo chce herbicid na dvouděložné rostliny... prostě vždycky něco navíc... sranda. A utratí za to v obchodě i dost peněz, stejně jako za plno jiných hovadin. No co, moderní zahradničení v ČR, musí se jít s dobou.

Roundap své uplatnění má, ale lépe s ním šetřit...

Karlos.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 1.251 (?), 1.6.2008 6:04

Já bych řekl, že v určitém malém množství jsou výmladky z švestkových podnoží normální.  Pokud je jich skutečně hodně, desítky kolem stromu, podíval bych se na kvalitu příslušného kmene švestky Obecně výmladky jsou projevem toho, že příslušná kořenová soustava dokáže z půd vytahat větší množství živin než potom je možné procpat přes kmen stromu a zpracovat skrz listí v koruně stromu, takže kořeny si hledají novou cetu přes ty výmladky.. U starších švestek bývá často kmen napaden nějakou dřevokaznou chorobou, potom je jeho kapacita snížená. Může se to projevit v menší plodnosti, ale ještě dříve se to projeví v cukernatosti plodů. Typicky švestky z mladého stromu se zdravým kmenem bývají znatelně sladší než ty z toho starého stromu. Doporučuji prohlédnout kmeny stromů a ty viditelně ve špatném stavu postupně zrušit a místo nich nasadit nové stromy.

U švestek domácích a možná i u jiných starých odrůd může být ale toto zkresleno, pokud se v sadu tráva moc nesekala a na podzim nevyhrábavala, mohou být za výmladky považovány semenáče z pecek. U starých odrůd tyto semenáče mají na to v extenzívně ošetřovaném trávníku vyrůst, podle mého názoru hlavně u Domácí švestky se dříve tyto stromy z velké části takhle rozšiřovaly mimoděk generativně, přirozeně se vždy vybraly stromky pod nejlepší švestkou v sadu a tím docházelo automaticky časem k vyšlechtění místních odrůd Domácích švestek i jiných švestek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 200.188 (?), 1.6.2008 11:03

JO je jasne ze stromy tvori vice vymladky az v pokrocilem veku. Je to vlastne jejich pokus o zajisteni potomstva. Podobne smrky maji obrovskou urodu sisek casto rok predtim nez dojde k jejich napadnuti lykozroutem. K tem moznym stromkum vyrostlym ze semene bych dodal jen ze je to samozrejme mozne, ale rel bych ze z nejvetsi casti se pod starymi svestkami a jeste vice duranciemi jedne o vyrustky z korene tzv. odkopky. Kdysi velmi popularni zpusob mnozeni, i ted vidam hlavne na Valassku nove vysadby u kterych je zrejme ze jsiu z odkopku. Krive kmeny, male prirustky a nerostou. Pozor. Zasadne nepouzivat jako sadbovy material v dnesni dobe. Sarka se na odkopcich projevi mnohem vice nez na matecnim stromu a to tak ze casto az fatalne. Je mnohem lepsi bud investovat do koupe novych stromku, nebo si vypestovat sazenice nastepenim na generativni podnoz. Sarka by se totiz semenem nemela prenaset. Cimz se priklanim na stranu pana Vyslouzila, pokud nejaky prenos zaznamenan byl tak se asi jedna o moznost teoretickou, nebo uplne zanedbatelnou, v praxi dle meho nazoru se toho netreba obavat.

           Ondra

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 161.2 (?), 24.6.2008 21:29

Dá se z výmladků vypěstovat plodící stromek i bez roubování?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 180.133 (?), 1.7.2008 15:33

Každá rostlina má plody. Otázka je co bylo podnoží. Pokud rád konzumujete myrobalán, není problém.

Ještě jsem se nesetkal se švestkovým semenáčem, který by neměl jedlé plody.

Je potřeba počítat s tím, že podnož bude promořena virózama.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 1.7.2008 21:04

Pokud se jedná o pravokořenou Domácí švestku (ta se tak dřív často množila), z jejich odkopků lze bez roubování vypěstovat stromky se stejnými plody.  Nejlépe to poznáte, počkáte-li, až některý z odkopků zaplodí. Některé slivoňové podnože se od švestek vzhledem dřeva a listů prakticky neliší. To neplatí o myrobalánu, ten odlišíte snadno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 102.191 (?), 3.7.2008 15:48

Zdravim. Počul som, čo sa týka Durancii, že čím vyššia generácia odkopku z jedneho stromu, tým menšie plody rodi. (Máte strom, z neho odkopok presadite, ptm zoberte jeho odkopop a zase presadite atd atd...) je na tom nejaká pravda?

Inak musím povedať že odkopky žijú dlhšie ako štepené slivky. AspoN ja tak tvrdím, pretože mám oba druhy. Slivky štepené do myrobalánu uz skoro všetky uschli, mali nádherné koruny a odkopky skoro iadne koruny nemali a furt bolo na nich viac sliviek ako štepených a te pár rokov vydržia, aj toho roku odkopky obvesane slivkami a štepené, tie čo ostali ete su bez plodov...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 3.7.2008 16:27

S tím zmenšováním plodů v dalších generacích odkopků to asi pravda nebude. Množení odkopky je typické vegetativní (nepohlavní) rozmnožování, tedy odkopek má stejnou genetickou výbavu jako mateřský strom. Ostatně každý pravokořený strom byl kdysi řízkem, hřížencem nebo okopkem - za těch několik století, co se švestky pěstují, bude těch generací požehnaně. Odkopkem se však může přenést viróza a v tom bude nejspíš jádro pudla. Pokud se odkopek bere amatérsky od nemocného stromu, stromek je chorobou postižený od vysazení. Je-li koupen jako zdravý, trvá pár let, než se infikuje a dalších pár let, než se choroba rozvine. Mám konkrétně na mysli šarku.  
   S životností štěpovaných stromů to bude asi složitější. Záleží na vitalitě podnože, vhodnosti půdy pro danou podnož a taky na afinitě. Obecně se ale pravé švestky na myrobalán štěpovat nemají. Stromy jsou velké, ale údajně méně plodí.
   V Mařaticích (Uh. Hradiště) jsme sklízeli švestky z obrovských, 10 metrů vysokých štěpovaných stromů, které i 80letí pamětníci pamatovali od dětství jako dospělé. Stromy byly zdravé a hojně plodící až do povodní r. 1997.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 218.132 (?), 3.7.2008 21:44

Do čoho teda slivky štepiť, alebo či ich vôbec štepiť? Čo by ste povedali na túto alternatívu. Vypestovať si z pecky Durancii podpník a do toho zaštepiť Duranciu. Alebo z domácou švestkou tak isto... Alebo druhá alternatíva štepiť do odkopkov?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika