Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Já bych řekl, že v určitém malém množství jsou výmladky z švestkových podnoží normální.  Pokud je jich skutečně hodně, desítky kolem stromu, podíval bych se na kvalitu příslušného kmene švestky Obecně výmladky jsou projevem toho, že příslušná kořenová soustava dokáže z půd vytahat větší množství živin než potom je možné procpat přes kmen stromu a zpracovat skrz listí v koruně stromu, takže kořeny si hledají novou cetu přes ty výmladky.. U starších švestek bývá často kmen napaden nějakou dřevokaznou chorobou, potom je jeho kapacita snížená. Může se to projevit v menší plodnosti, ale ještě dříve se to projeví v cukernatosti plodů. Typicky švestky z mladého stromu se zdravým kmenem bývají znatelně sladší než ty z toho starého stromu. Doporučuji prohlédnout kmeny stromů a ty viditelně ve špatném stavu postupně zrušit a místo nich nasadit nové stromy.

U švestek domácích a možná i u jiných starých odrůd může být ale toto zkresleno, pokud se v sadu tráva moc nesekala a na podzim nevyhrábavala, mohou být za výmladky považovány semenáče z pecek. U starých odrůd tyto semenáče mají na to v extenzívně ošetřovaném trávníku vyrůst, podle mého názoru hlavně u Domácí švestky se dříve tyto stromy z velké části takhle rozšiřovaly mimoděk generativně, přirozeně se vždy vybraly stromky pod nejlepší švestkou v sadu a tím docházelo automaticky časem k vyšlechtění místních odrůd Domácích švestek i jiných švestek.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika