Co říkáte na toto abstraktum?
Bohačenko I., Pinkrová J., Komárková J., Paprštein* F.: Selected Processing Characteristics of New Plum Cultivars Grown in Czech Republic. [Vybrané zpracovatelské charakteristiky nových odrůd slivoní pěstovaných v České republice.] Horticultural Science. ISSN 0862-867X.
U plodů 16 nových odrůd slivoní ze sklizní 2004-2006 byly sledovány zkvasitelné cukry (součet obsahů glukosy, fruktosy a sacharosy), sorbitol, sušina a titrační kyselost. Pro statistické hodnocení chemických charakteristik odrůd slivoní byl použit obecný lineární model dvojného třídění s testováním významnosti jednoduchých kontrastů metodou LSD. Na základě získaných výsledků byly sledované odrůdy rozděleny do skupin podle budoucího zpracování na sušené švestky, povidla nebo destiláty. Jako srovnávací standard byla použita souběžně pěstovaná ´Švestka domácí´. Nejlepší výsledky vykazovaly odrůdy ´Gabrovská´, ´Chrudimer´, ´Elena´, ´Hamanova´a ´President´, které mohou být doporučeny jak pro výrobu destilátů tak pro výrobu sušených švestek a povidel. Odrůdy ´Katinka´, ´Anna Spät´ a ´Veeblue´ jsou lepší pro výrobu destilátů, ´Valjevka´a ´Čačanska lepotica jsou vhodné pro zpracování na sušené švestky a povidla. Podprůměrné hodnoty sledovaných parametrů byly nalezeny u odrůd ´Čačanska najbolja´, ´Hanita´ a ´Voyageur´. Odrůdy ´Bluefree´, ´Stanley´ a ´Valor´ byly hodnoceny jako nejhorší.
Zajímvé, že?