Tři způsoby, jak využít staré halloweenské dýně

Halloween a dýně jdou ruku v ruce, ale oranžové lucerny po vyřezání obvykle vydrží jen několik dní. Jak využít staré halloweenské dýně? Ukážeme vám tři způsoby, jak využít staré halloweenské dýně. Místo abyste je vyhodili po skončení oslav, můžete využít odborné rady na zahradničení a dýně znovu použít k „oživení“ vašeho venkovního prostoru. Dýně jsou oblíbeným sezónním pokrmem i dekorací během Halloweenu, ale mnozí zahrádkáři přehlíží výhody, které mohou dýně přinést jejich rostlinám. Dýně mají mnoho ekologických výhod opětovného využití, včetně přidání barvy do zahrady a snížení množství odpadu na skládkách. V tomto článku se dozvíte tři způsoby, jak využít staré halloweenské dýně.

Tři způsoby, jak využít staré halloweenské dýně
Zdroj: www.express.co.uk

1. Staré halloweenské dýně na hnojení

Pokud máte k dispozici pouze oranžovou dužinu, nepropadejte zoufalství. Tato dužina může být vynikajícím materiálem pro váš kompost. Dýně se rychle rozkládají, jsou bohaté na živiny a skvělým zdrojem dusíku, což je ideální pro kompostování. Aby se dýně úspěšně rozložily v kompostu, je třeba je důkladně opláchnout, aby se odstranila případná zbylá semena. Rozkrojení dýně na menší kousky urychlí proces rozkladu a rychleji obohatí půdu ve vaší zahradě. Důležité je také udržet kompost bez větších semen, abyste předešli nechtěnému růstu dýní v kompostu. Dejte si pozor, aby vyložené dýně nepřilákaly krysy a jiné škůdce – můžete je buď zakopat hluboko do půdy, nebo uložit do uzavřeného kompostového kontejneru.

Tři způsoby, jak využít staré halloweenské dýně - staré halloweenské dýně na hnojení
Využití starých halloweenských dýní na kompost
Zdroj: www.express.co.uk

2. Krmení zvěře pomocí starých halloweenských dýní

Dýně mohou být také užitečné pro nakrmení divoké zvěře, zejména v chladných podzimních měsících. Sama dužina i semena dýní obsahují důležité živiny pro drobné živočichy a ptáky, avšak je třeba mít na paměti, že zbytky by měly být mimo dosah ježků. Oranžová zelenina může negativně ovlivnit trávicí systém ježků a v některých případech může být dokonce smrtelná. Pokud chcete nakrmit ptáky, můžete si snadno vyrobit vlastní krmítko. Stačí rozkrojit dýňovou dužinu na polovinu, připevnit kolem ní provázek a pověsit ji na stromech nebo na stožáru pro krmítka pro ptáky. Udržování potravy pro ptáky nad zemí navíc pomůže odrazit nežádoucí návštěvníky, jako jsou hlodavci.

Tři způsoby, jak využít staré halloweenské dýně - krmení zvěře pomocí starých halloweenských dýní
Zbytky dýně s dužinou a slupkami pro krmení zvěře. Zdroj: www.express.co.uk

3. Kreativní výzdoba s použitím starých halloweenských dýní

Chcete-li prodloužit životnost svých dýní a vytvořit podzimní výzdobu, můžete zbylé dýně použít jako květináče. Předtím než dýně použijete, ujistěte se, že jsou zcela vydlabané a opláchněte je vodou. Poté je osušte a dovnitř vložte květinu v květináči nebo sezónní květiny, které naplní jejich prostor. Pokud chcete, můžete dokonce zdobit dýně spadlými podzimními listy, bobulemi a větvemi, které jim dodají sofistikovanější vzhled. K tomu můžete použít lepidlo ve spreji, abyste připevnili suché dekorace na dýně. Jakmile se dýně začnou zhoršovat a ztrácet svou svěžest, jednoduše odstraňte rostlinu a zakopete květináč do zahrady. Během rozkladu dýní přispěje k obohacení půdy ve vaší zahradě, a vy tak můžete využít i závěrečnou fázi života vašich Halloweenských dýní. 

Tři způsoby, jak využít staré halloweenské dýně - kreativní výzdoba s použitím starých halloweenských dýní
Dýňové květináče s kytkami Zdroj: www.express.co.uk

V tomto článku jsme vám představili tři způsoby, jak využít staré halloweenské dýně, nejenže oživí váš venkovní prostor, ale i přinesou ekologické výhody tím, že sníží odpad na skládkách. Místo vyhození po svátečním dni můžete těmto symbolům Halloweenu prodloužit životnost a dodat jim nový smysl. To všechno díky dýňovému hnojení, krmení zvěře a vytváření dekorativních květináčů.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno