host - 217.75 (?), 1.5.2013 15:22
Je až neskutečné jaký je podnožový myrobalán vitální dřevina a jak dokáže za relativně krátkou dobu zaplevelit sad.
Nechal jsem ho pár let růst ať mám podnože pro roubování. Na druhou stranu jsem tím i omlouval včasnou likvidaci jeho výmládků, kterou jsem hrubě podcenil...
A přerostlo mi to přes hlavu a teď nevím co s tím. Vysoké štíhlé stromy, mnohdy vyšší než samotné švestky. Vyrostly v pásové výsadbě rybízů poblíž..
Přesadit a vykopat by je šlo už asi jen bagrem...
Ty největší jsem už zkácel, a ten zbytek zatím nechávám na "pozorování"...
A taky pro včely pro které je velmi atraktivní a první zdroj nektaru jak už psal kolega nahoře.
A loni taky totiž pořádně zarodily. Vypadalo to jako na výstavě ovoce. Myslel jsem si, že když jsou švestky od jednoho výrobce, že i podnože používá stejné. A mi tam vyrostly myrobalány s plody žlutými, zelenými, modrými, červenými a někdy i hnědými až černými. Plody většinou velké, větší než Nancynská mirabelka. Šťavnaté, ale chuťově dost nevýrazné. A velmi brzy zhnily. Nahnívaly už i na stromech. Ale na pohled velmi atraktivní a lákající.
Cukernatost jsem nezjišťoval.
Tak se letos chystám, že před jejích konečnou likvidací je přeberu a naroubují všechny ty barvy do jednoho stromku. Okrasného nebo okrasných zasazeného nebo zasazených někde mimo sad u cesty pro "pobavení" kolemjdoucích a pro ozdobu krajiny...
*
Nechápu tu barevnou pestrost plodů, ale myslím, že se ty peckoviny mezi sebou nějak generativně pokřížily. V těch rybízech jsem je ještě nevyrýval a nezkoumal to.
Má někdo podobné zkušenosti?
Rafael
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|