Rouby zapíchám do půdy ve stínu asi třetinou jejich délky. Tedy, je jich hodně, takže rýčem vyryju jamku, vložím svazky roubů a zahrnu zeminou. Rouby beru v prosinci, je-li zmrzlá zem, tak počkám do oblevya rouby mám zatím v kýblu s pískem. Proti zajícům mám zahradu oplocenou. Myši mi ve sklepě ohlodají mnoho jablek, ale rouby jim nejedou. Nebalím rouby do ničedho - vyčuhují z hlíny. Před štěpováním je namočím a umeju. Osvědčilo se mi to lépe než v igelitu v chladničce. Pokusně se mi ujmuly rouby jabloně, které byly takto zapíchnuty v zemi až do dalšího roku.
Jednou jsem přechovával rouby švestek v mrazáku. Úspěšnost byla ale slabá. Ujmul se jen každý 4. roub. Možná by to chtělo najít správný způsob zamrazování, stálo by to za to. Uchovat totiž peckoviny do doby roubování za kůru (dělám to až při nebo po odkvětu) je těžké. Ty slabší, nařezané v prosinci do té doby uschnou, nařezané později vyraší.