Môžem už vrublovať?
|
|
 |
 |
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 65.50 (?) 14.3.2011 15:04
Rouby zapíchám do půdy ve stínu asi třetinou jejich délky. Tedy, je jich hodně, takže rýčem vyryju jamku, vložím svazky roubů a zahrnu zeminou. Rouby beru v prosinci, je-li zmrzlá zem, tak počkám do oblevya rouby mám zatím v kýblu s pískem. Proti zajícům mám zahradu oplocenou. Myši mi ve sklepě ohlodají mnoho jablek, ale rouby jim nejedou. Nebalím rouby do ničedho - vyčuhují z hlíny. Před štěpováním je namočím a umeju. Osvědčilo se mi to lépe než v igelitu v chladničce. Pokusně se mi ujmuly rouby jabloně, které byly takto zapíchnuty v zemi až do dalšího roku.
Jednou jsem přechovával rouby švestek v mrazáku. Úspěšnost byla ale slabá. Ujmul se jen každý 4. roub. Možná by to chtělo najít správný způsob zamrazování, stálo by to za to. Uchovat totiž peckoviny do doby roubování za kůru (dělám to až při nebo po odkvětu) je těžké. Ty slabší, nařezané v prosinci do té doby uschnou, nařezané později vyraší.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 229.12 (?), 13.3.2011 17:47
No, to by aj mňa zaujímalo... ozve sa niekto?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 13.3.2011 18:00
Peckoviny (kostkoviny) už mám naroubované(180mnm).Ve vyšších polohách (560m) je to teď možné, i když je zamrzlá zem.Důležité je, aby rouby peckovin nebyly narašené(puky na vrubloch nesmia odstávať).
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 43.70 (?), 14.3.2011 14:47
Odebrané rouby zapícháte do půdy a ničím je nechráníte proti zmrznutí, hlodavcům popřípadě zajícům? Jak hluboko je zapícháváte? Já jsem vloni nařezal rouby jabloní v únoru, uložil je pod koberec ve stínu na kraji potoka a všechny byly od hlodavců okousané. Jinak rouby odebírám začátkem prosince a zabalené do vlhkých novin, látky a igelitového sáčku je zakopávám již na zmíněném místě ve stínu u potoka. I tak ale někdy peckoviny naraší. Pokud máte tento způsob ověřený, rád ho vyzkouším. PaR
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 65.50 (?), 14.3.2011 15:04
Rouby zapíchám do půdy ve stínu asi třetinou jejich délky. Tedy, je jich hodně, takže rýčem vyryju jamku, vložím svazky roubů a zahrnu zeminou. Rouby beru v prosinci, je-li zmrzlá zem, tak počkám do oblevya rouby mám zatím v kýblu s pískem. Proti zajícům mám zahradu oplocenou. Myši mi ve sklepě ohlodají mnoho jablek, ale rouby jim nejedou. Nebalím rouby do ničedho - vyčuhují z hlíny. Před štěpováním je namočím a umeju. Osvědčilo se mi to lépe než v igelitu v chladničce. Pokusně se mi ujmuly rouby jabloně, které byly takto zapíchnuty v zemi až do dalšího roku.
Jednou jsem přechovával rouby švestek v mrazáku. Úspěšnost byla ale slabá. Ujmul se jen každý 4. roub. Možná by to chtělo najít správný způsob zamrazování, stálo by to za to. Uchovat totiž peckoviny do doby roubování za kůru (dělám to až při nebo po odkvětu) je těžké. Ty slabší, nařezané v prosinci do té doby uschnou, nařezané později vyraší.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 43.70 (?), 14.3.2011 16:09
Děkuji za poskytnuté informace. Já peckoviny za kůru roubuji jakmile mají sromy mízu a kůra se dá odchlípnout, v našich podmínkách kolem dvacátého dubna. Pokud rouby nejsou narašené mám úspěšnost asi 90%. V květu jsem to zatím nezkoušel ani u jádrovin. PaR
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|