|
Kvas z Hanity do hnoje?
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.183 (?), 15.8.2018 1:43, zobrazeno: 9266x
Hanita mi letos při tomto vedru, suchu a přeplození dozrála jen do 12,5 brix. Při plné zralosti, až přezralosti. Z palírny mi vzkázali, abych to raději hned vyhodil, že z toho nic slušného při takové cukernatosti nemůže vzniknout. Kvasu mám přes 100l a něco je ještě na stromech. Kvas voní pěkně, kvasí normálně, ač nerad, přidal jsem při této mizérii 1kg cukru na 50l. Použil jsem enzym, kvasinky a výživu, sudy hermeticky těsné + bulkátko. Letos nebudu mít možnost to pálit oddělěně od jiných, doufejme že lepších. Zatím to vyhazovat nehodlám. Co si o tom myslíte? Rosťa
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 161.27 (?), 15.8.2018 9:30
V pálenici platíte za 1l HOTOVÉHO etanolu takže přídavku cukru ani úvaze o vyhození kvasu nerozumím, tipuju, že vám to poteče 7 - 8 l jestli vám pálenka nestojí za odvoz do pálenice tak kvas darujte známému.
Jenca
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pavelmicek - Bronzový Zahrádkář (55) - 25.73 (?), 15.8.2018 12:23
Tome, třeba proto, že Hanita v této lokalitě běžně dozrává více. Tedy v této divné sezóně, kdy je strom přeplozený se teď zbavuje švestek s nízkým podílem cukru, nízkým podílem aromat a vysokým podílem kyselin. (jedná se o domněnku, která ve mně ale logicky vzbuzuje obavy) Kyseliny bez aromat pak přejdou do výsledné pálenky, kterou půjde zachránit jenom brzo odděleným dokapem (třeba již při 60%) ale tím se zbavíme i podstatné části aromatických látek. Pálit to zvlášť OK, ale zdá se mi riziko tímto "kontamitovat" zbývajících možná i 300-400l, kde je poměr aromat, cukru a kyselin jak by měl u zralého ovoce být.
12-13brix byla moje hranice u ranných třešní, které by také teoreticky neměly být vhodné pro pálenku (samozřejmě z jiného důvodu). Při následné výtěžnosti 7,5l bych do méně cukernatého ovoce nešel a valit do toho 4kg cukru na 100l to nateče pěkný líh. A ani ho moc taky nebude protože, kvůli kyslačkám, které potečou už kolem 60% alk se to bude muset brzo utnout.
Pálenice, kde tento vzkaz poslali s námi vždy jednala férově. Kdyby jim šlo o prachy tak vzkáže "hoďte to tam i se 4kg cukru, nateče vám více a já budu mít větší zisk".
Když to shrnu tak se mi zdá, že tímto kvasem popíráme všechny dobré rady, které kolují k zakládání dobrého kvasu.
Pavel
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 32.135 (?), 15.8.2018 13:42
Ahoj Pavle. Letos jsem dělal kvas z třešní. Dal 4kg cukru na 100l. 5 týdnu počkal. Dodržel zásady řádného vedení kvasu. A výsledek? Jsem nadšený. Co neprisladili. Nebyli spokojeni. Pálenka není dost aromatická.
Rosťa psal, ze kvas z Hanity oddělí a muze pálit zvlášť. Doslazeni se nabízí bez rizika kontaminace dalšího kvasu. Zvýší se tak lihivost a aromatické látky se extrahuji. Kvas bude stabilnější a výsledek dobrý. Švestky ale musí být i dobre k jídlu. Pokud se nedají jist, je to bezpředmětné. Až 4 týdny skladování po vykvaseni zlepší kvalitu.
Ja mám ve sklepě kvas z Wagenheimovy 4 týdny +4 kg cukru na 100l kvasu. Enzymy. Kvasinky. Řádně vedené. Jsem ve fázi dokvasovani. Tesim se na lahodnou pálenku v říjnu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
pavelmicek - Bronzový Zahrádkář (55) - 25.73 (?), 15.8.2018 14:14
Máte jedinečnou možnost mě přesvědčit, že ty 4kg vaši třešnovici prospěly. :-) Také mám svou letošní třešňovici. 6 týdnů řádně vedená v chladu pod kvasnou zátkou, bez přídavku cukru, ale i enzymů. Velice rád bych pro srovnáni ochutnal i jinou. Navrhuji obětovat vzorek 300 ml a vzájemně si je (třeba i poštou) vyměnit.
Neříkám, že teorie macerování aromat zvýšením lihovitosti kvasu nezní logicky a pravděpodobně. Bohužel mi stejně pravděpodobně zní, že si do pálenky nalejete 2,4l 100% lihu bez jakékoli chuti.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pavelmicek - Bronzový Zahrádkář (55) - 25.73 (?), 15.8.2018 15:41
Vím, že jste na průtahové destiláty odborník. A já sotva teoreticky vím, že tento způsob existuje. Jestli se nepletu tak se jedná o vysokoprocentní líh + velmi dlouhá doba macerace?
Neodvážím se tedy spekulovat nakolik to funguje v kvasu, kde se nám podařilo přídavkem cukru zvednou lihovitost pouze o 2% a macerace probíhá "pouhých" 5 týdnů. Rád bych se zbavil té dlouho tradované "pověry" že přídavek cukru znehodnotí/naředí aroma. Potřeboval bych k tomu ale senzorický důkaz.
Nicméně odpověď na původní otázku by měla vyřešit co s tímto kvasem. Mohl bych si z toho tedy Rosťa odnést to, že do výše zmíněných 100l kvasu mělo přijít 4kg cukru a pokud byly švestky po chuti kvalitní, je pravděpodobnost, že bude dobrá i pálenka?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|