Královna Viktorie, Dabrovická, Jubileum, Kalypso



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 165.2 (?) 
28.2.2013 19:03

A do rodiny by ještě mohla patřit Královna Hortenzie. Cizosprašná skvělá sladkovišeň s velikostí stromu jako třešeň.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 165.2 (?), 28.2.2013 19:00

Výborná šťavnatá "bluma", zralá je na jídlo v plavkách, těsně před vykoupáním. Z tvrdších je fajn kompot. Rády ji i vosy, částečně červaví, ale já to vykousnu nebo vyříznu a nevadí mi to. Je chutnější než ta, které u nás říkáme velká zelená, že žlutší, někdy s líčkem. Je podle mě chutnější než Viktorie, ale na pohled je obyčejnější. Když ji neošetřím, sežere ji pilatka. Wangenheimova a Althanova vydržela i bez postřiku, tahle ne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 28.2.2013 21:06

Tento rok opet svedu boj s pilatkou... a poprve budu muset nasadit zbrane hromadneho niceni na obalece svestkoveho, ale i jablonoveho.Obalece vychodniho neznam, tak snad se mi neprijde predstavit...

O Opalu je slyset jen sama chvala, jeste jsem ji nemel moznost pozrit, tak snad na ni nekde tento rok narazim.O Tipale jsem hodne slysel a myslim, ze o ni psal i pan Vyslouzil, ze trpi sarkou.Ale jestli i plody to nevim.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 28.2.2013 21:23

Rosťo pilatku už neřeším.Ještě před pár léty jsem tajně, aby mě neviděl soused včelař splachoval Calypsem květy švestek.Jenže největší neplechu tahle vosička nedělá, ale obaleč.

Opál jsem léta přehlížel.Jednak kvůli mé neznalosti, a jednak nekvalitním snímkem p.Jána v časopise Zahrádkář, kde plody nevypadaly nijak vábně.Dobré fotky Opálu je někdy kumšt udělat.Protože když se vyfotí moc brzy, kdy ještě nevynikne fialová barva, vypadá pobledle.Správná barva Opálu je červenožlutěfialová až fialová v konečné zralosti, a dužina sytě žlutá.Byl jsem překvapen, když jsem loni viděl krásné snímky od Libora, Honzy ve vlákněTopfirst, Herman-dotaz.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 185.4 (?), 28.2.2013 22:27

Na teto adrese najdete pekne fotky Opalu a celkem slusne hodnoceni nekterych odrud svestek.Take tam popisuji Aprimiru..z techto stranek jsem tenkrat cerpal pri hodnoceni Aprimiry v lonskem roce, bohuzel az po te, kdyz jsem si koupil... lakotne...dva kusy teto nepovedene "merunkomirabelky".Jeste letos koupim par modrych sliv a co mne laka, tak jeste odruda svestky Belle de Thuin... plody az 135 g, zlute barvy, sladke... dozravajici v polovine srpna..no v Belgii.sadVyhodou je, ze vstupuje do plodnosti velice brzy. Rosta K... ejhle nejsem prihlasen.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 185.4 (?), 28.2.2013 22:38

Tak u nas pilatka by asi zlikvidovala vetsinu plodu.Ano..pokud stromy preplodi a neprijde mraz, tak by asi pilatka taka hrozba nebyla, ale kdyz vam sejme cast urody pilatka, potom mraz a nakonec obalec... vsech generaci, tak uz kolikrat nedojde ani k prirozenemu opadu jelikoz nema co spadnout..vite jak dlouho jsem loni premlouval tech par plodu, aby si to rozmyslely a zustaly na tom strome viset? No a jelikoz pilatka je na rade jako prvni a nevim jak se to bude vyvijet dal, tak ji..take tajne likviduji chemickou cestou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 1.3.2013 15:30

Jak jsem psal, pilatka se dá výhodně použít na probírku plodů příliš bohatě kvetoucích slivoní. Výsledek ale nemůžu zaručit. Určitě se letos chystám pokusně zakročit proti první generaci obaleče švestkového. Snad tak čtrnáct dnů po odkvětu, snad s ještě jedním postřikem po čtrnácti dnech. Za pokus to určitě stojí. Hlavně u stromků, kde je méně plodů. Slintanců visících z plodů (klejotok) bylo koncem května a v červnu poměrně dost.

Pane rosti&slavíku s Dabrovickou máte pravdu. Na druhou stranu musím ocenit prodejce této odrůdy za jeho hodnocení a to bez přehánění a superlativů o její chuti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 1.3.2013 16:33

Nevím od kud by mohla pocházet, protože Dabrovice jsem na googlu nenašel-jen české Dobrovice, které leží při Mladé Boleslavi.

Posílám vám ještě jednou snímek odrůdy Tipala, kterou jsem se nechal uhranout, a je už objednaná.Velmi mě potěšil pán -host 0.146,který se o ni vyjadřil velmi pochvalně v tom smyslu, že je velmi plodná a chutná.Nevím zda Tipala standartně dozrává do načervenalé barvy, která je na snímku, ale je to velmi lahodící pohled-posuďte sami.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 1.3.2013 17:38

Jestli to někdo nezkomolil z Gabrov(ic)ské.
Možná jsem Tipalu otrhal předčasně, ale byla jen žlutá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 1.3.2013 17:54

Pokud bude Tipala stejně dobrá, jako Opál, tak budu spokojen. Opál je opravdu povedená odrůda. Nejraněji zrající renglóda se zajímavější chutí, než třeba Oullinská, z které pochází. Ostřejší chuť v tvrdším stavu a renglódově sladká v tom měkčím stádiu zralosti. Chrudimskou jsem zatím nechutnal, ale pokud to bude něco podobného jako Hamanova, tak by mě to moc nenadchlo. Chrudimskou má pan Vysloužil a taky by mě zajímalo jestli sháněl ten výhodně zrající Topfive.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika