Dokonalé uskladnenie jabĺk



host - 92.61 (?)
5.12.2011 0:08
Rád by som vedel, či tie jablká uložené v garáži v mraze zamrznú na kost alebo ich polystyrén ochráni?
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 255.238 (?), 4.12.2011 19:11

U nás již léta uskladňujeme jablka v krabicích od banánů, které necháváme přes celou zimu v garáži, kde teplota klesá kolem - 10°C.Jablka vydrží až do května, někdy do začátku června.Po vyndání jsou jak kdyby se utrhla právě ze stromu.Ovšem je nutno ještě podotknout, že pár krabic mám vyložených polystyreném o síle 3 cm, tyto krabice jsou na podlaze a další na nich jsou vyloženy polystyreném o síle 2 cm.Taky se jablka kazí, ale je to, tak asi 2-3 jablka na krabici za celou zimu.Dá se říci, že v mizivém poměru k dobrým kusům.Tento způsob uskladnění používáme více jak 20 let k naší spokojenosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 84.120 (?), 4.12.2011 19:43
Hm, bežne si na záhrade odtrhnem jablko, hrušku, slivku a zjem bez umývania, v lepšom prípade si to utriem do trička... Vyleziem na čerešňu a zjem pol kila čerešní zo stromu aj s kôstkami (nechce sa mi ich vypľúvať)..dokonca mladú mrkvu vytiahnem zo zeme, utriem o montérky a schrúmem...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 4.12.2011 21:46

Nemyslím si, že samotné zmrznutí jablka z něj udělá projímadlo. Zmrzlé ovoce po rozmrznutí podléhá rychle zkáze - mikrobiálnímu rozkladu. To pak může průjem způsobit, ale málokdo by takový plod jedl.
   Ovoce konzumuji podobně jako pan Peter.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 92.61 (?), 5.12.2011 0:08
Rád by som vedel, či tie jablká uložené v garáži v mraze zamrznú na kost alebo ich polystyrén ochráni?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 178.200 (?), 5.12.2011 9:31
Keď sme po svatbe bývali v našom prvom- štátnom byte, tiež som riešil uskladnenie jabĺčok z kopaníc v krabici spolu s PST na balkóne a fungovalo to bez problémov. Nič nezmrzlo. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 199.25 (?), 5.12.2011 10:58

Záleží na spoustě okolností, které netřeba uvádět. Jestliže teplota v krabici klesne pod -4 st C, nechá se předpokládat, že budou jablka načatá. Jablka v krabici od banánů mají určitou tepelnou kapacitu, která působením delšího poklesu teploty bude vyčerpána. Polystyrenové obložení vytvoří tepelný most, který bude pro omezenou tlouštku překonán. Neriskoval bych.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 255.238 (?), 5.12.2011 19:01

V žádném případě jablka nezmrznou, ještě se to nestalo.Po čase jsem si dal do garáže stůl a na to krabice srovnám, ale jen pro to, abych se nemusel zohýbat.A to jsou u nás i krátkodobě mrazy - 30°C.Dá se říci, že pro takový sychr jsem začal dávat prvně krabice s 3 cm polystyrénem a na ně pak s 2 cm.Používám celkem 10 krabic.Pro pána jirilan, vidite a já to rád riskuji, práxe vždy potvrdí, zda uvedený postup je správný či nikoliv a v tom případě praxe od roku 1986 prokázala správný postup.Nehledě na to, že v uzavřeném prostoru se vytvoří mikroklíma, které je stále udržováno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 6.12.2011 9:03

Nechci polemizovat, jestli je ten způsob pro uchován í lepší než jiný. Spíš by mi vadilo, že na jablka nevidím. Nelze sledovat jejich dozrávání, nelze je postupné ochutnávat v různém stupni zralosti, hůř se nosí na stůl směs různých odrůd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 178.200 (?), 6.12.2011 13:55
Samozrejme je to provizórne riešenie pre toho, kto nemá pivnicu. Ale dostačujúce. Ak máte v krabici 1 či 2 odrody, tak sa v nej nemusíte dlho prehrabávať. Je pravda, že zhité plody na spodku sa horšie vyberajú. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.16 (?), 6.12.2011 16:49

Starší literatura je plná návodů jak uchovat ovoce. Jablka se prosypávala rašelinou či korkovou drtí. Dělaly se i jiné fígle.

S polystyrenem vyloženou bednou nemám dobré zkušenosti.

Kritický je podzim, kdy jablka v málo vychlazeném sklepě hodně dýchají. Zahřívají se. Ztrácejí vodu a odolnost. V polystyrenové bedně se to při teplém podzimu ještě urychlí. Pokud je to neprodyšné, nakupí se tam ethylen a CO2, což také není optimální.

K ponechání ovoce na stromě: Některé zimní odrůdy dojdou v půli listopadu do plné zralosti. Jsou měkčí a plné šťávy. Třeba Zvonkáč utržený touto dobou ze stromu je lahůdka. Přezrálé goldeny jsou také vynikající. Samozřejmě o skladování takového ovoce nemůže být řeč. Snadno se otláčí a rychle moučnatí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika