Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Réva vinná > Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (115) - xxx.xxx.101.14 (?)
6.10.2019 8:19

Baron

Jeden vydařený výsledek oblíbené kombinace Talisman x Velika, vyšlechtil Alexandr Burdak z Ukrajiny, do nástupu Viktora Kaluhina asi nejjasnější kometa na východním šlechtitelském nebi.

Pro poučení a pobavení, jak může probíhat takové zavádění novinek do praxe, diskuse na jednom ruském fóru (v mém překladu):

Irina Ivanovna Fursa, 28.6.2016 (otevírá nové téma, odrůda Baron)

"Tento vinohrad byl naroubován minulý rok na našem pozemku, mezi ostatními odrůdami A. Burdaka. Tato odrůda vydržela nejlépe ze všech raný říjnový mrazík minulého roku a my budeme mít první plnohodnotnou úrodu. To znamená, že tato novinka je odolná k mrazům. Odrůda Baron byla naroubována na dva keře a v obou případech je výsledek dobrý.

Bohužel kvetení proběhlo v období dešťů, ale i tak je kvalita opylení dobrá, bobule jsou vyrovnané."

K tomu připojeny fotografie.

Alexandr Burdak, 28.6.2016 večer

"Odrůda Baron (Talisman x Velika), ještě není přesně stanovena doba zrání, protože plnou úrodu jsem ještě neviděl. Od Veliky si odrůda vzala pouze barvu bobulí a oboupohlavní květ, všechno ostatní je od Talismanu. Doufám, že nás Irina Ivanovna na podzim seznámí s přesnější charakteristikou odrůdy."

Tedy milý šlechtitel na jaře 2015 rozdává (nebo prodává) rouby nové odrůdy a v létě 2016 se bezelstně přiznává, že ještě neviděl pořádnou úrodu. Viktor Kaluhin asi nebude o moc lepší. Tento týden jsem dostal jeho nový katalog a jsou tam odrůdy, které ještě nikdo nespatřil. Obávám se, že pořádnou úrodu ještě neviděl ani on, protože v popisu oněch neznámých novinek je někdy jen barva bobule, přibližná doba zrání, informace o výborné chuti a dodatek o velké perspektivnosti. Za tím je potom cena o třech nulách (hřivna je jen nepatrně slabší než CZK). Tito nejslavnější šlechtitelé jsou potvrzením známé skutečnosti, že úspěch je často dosažen navzdory zvláštním osobním vlastnostem, které v běžném životě nejsou úplně žádoucí (a možná právě díky nim).

Ale zpět k odrůdě Baron. Irina Fursa je seriózní žena, která ví, o čem mluví a píše (asi proto nic pořádného nevyšlechtila). Tedy na základě jejích informací byla u mne na jaře 2017 vysazena sazenice odrůdy Baron, v roce 2018 byla první maličká úroda, která potvrdila pravost odrůdy a letos první plnocenná úroda. Zatímní dojmy jsou velmi pozitivní. Květnový mráz zvládl Baron dobře, letos měl asi deset slušných hroznů, ten na snímku není největší, ty větší byly v sáčcích. Nicméně i ty bez sáčků nebyly přes modrou barvu bobulí vystaveny nadměrným útokům hmyzu. Hrozny vypadají impozantně, všechny bobule slušné velikosti (viz druhý snímek - údaj je 14 g). Chuť je harmonická, dostatečně sladká, ale nikoliv protivně, v Rusku tam cítili příchuť lesních jahod.

Odolnost chorobám je slušná, z kombinace Talisman x Velika (což je vinifera) patří u mne k nejlepším., pokud se týká plísně. Nezaznamenal jsem ani napadení padlím. Žádná bobule nepraskla. Stejné informace jsou i z východních zdrojů.

Zrání je rané nebo raně střední, těsně před Talismanem. Objevil jsem i jednu ne zcela pozitivní vlastnost - koncem září sklizené hrozny už byly zjevně přezrálé, konzistence bobulí už nebyla tak chrupkavá, jak by měla být. Pokud to bude trvalá vlastnost (a nikoliv výsledek anomálií letošního roku), znamená to, že tuto odrůdu bude nutno konzumovat hned po dozrání.

Obrázky:


Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...21, 22, 23, 24, 25   
   

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


roni (249) - xxx.xxx.253.108 (?), 3.10.2019 20:04
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vostorg Novy Cerveny

Rodi pravidelne, bohato, krasne velke strapce a velke bobule cca do 12g.
Pri BIO postrekoch ma dobru odolnost. Prve sezony bol bez postrekov a tiez sa dobre drzal. V rok cca 2014 bol velmi dazdivy (stale prsalo) aj bez postrekova mal chorobu pod kontrolov. U mna ma dostatocnu odolnost voci perenospore aj bez speci postreku. Bred-ik odolnost voci perenospore na svojej stranke hodnotil znamkou 4 co bola asi najslabsia znamka u neho. Hoci tieto hodnotenia Bred-ika pri inych odrodach velmi dobre sedia s mojimi skusenostami. Moj Vostorg NC ma vyrazne lepsiu odolnost voci perenospore.
Chut v prvych sezonach som hodnotil ako vynikajucu. Dobra sladkost, jemna supka, stavnata bobula, male zrniecka. No bobule su malo pevne - su vodnate, podobne ako Veronika. Postupom casu som si oblubil naopak pevne mesite, chrumkave bobule... tak uz tato odroda v mojich ociach poklesla kvoli konzistencii bobule.
Kvoli jemnej supke je srsne i osi velmi oblubuju, Ked sa do nej srsne pustia, tak bobuli velmi rychlo ubuda - nevyhnutne treba sackovat.
 

Obrázky:

Připojit reakci   
      

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (115) - xxx.xxx.101.14 (?), 5.10.2019 17:01
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

NiZina

Další starší odrůda již dříve zemřelého ruského šlechtitele Krajnova. Nejasné jsou rodičovské odrůdy, obvykle se uvádí Talisman x Tomajskij, ale na osobních webových stránkách šlechtitele (spravuje je syn Anton) je napsáno Talisman x Kišmiš lučistyj.

Jedná se o docela kontroverzní odrůdu. Všichni pěstitelé oceňují silný růst, vysokou plodnost, velké hrozny (až 3 kg), velké krásné bobule (červenofialové, 15-20 g). Prostě vzhledově superodrůda. Onu kontroverzi způsobuje chuť, protože bobule sice mají slušnou cukernatost, ale současně se velmi pomalu odbourávají kyselinky. Má zrát raně středně, tedy na úrovni Talismanu. Mnozí jí ale vyčitají, že v tu dobu ještě není jedlá a že se kyseliny mnohdy neodbourají do mrazu. Zase některým se zvýšená kyselost velmi zamlouvá.

U mne jeden z nejstarších keřů, nasazen na jaře 2012. Realita zcela odpovídá popisu, tedy plodí hodně a pravidelně nádherné hrozny do červena zbarvených plodů (viz snímky). Velikost bobulí rovněž zcela odpovídá popisu, pětikoruna na hroznu je proti bobulím výrazně menší a na váze ukazuje hmotnost bobule téměř deklarovanou dvacítku. Také odolnost chorobám je na slušné úrovni. To platí i o padlí. Nizina je v nejstarší části mého vinohradu, které letos padlím utrpěl opravdu hodně. Nizina celkem obstála.

A nyní ona chuť.  Je spíše kyselosladká, ale když se ovoce nechá opravdu hodně dlouho vyzrát, jsou kyselinky cítit méně. Letos nebylo moc slunečné září, takže proti roku 2018 zůstala NiZina kyselejší. Nicméně mi chutná, je to vítané zpestření obvykle sladších odrůd.

Obrázky:


Připojit reakci
         

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (115) - xxx.xxx.101.14 (?), 6.10.2019 8:19
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Baron

Jeden vydařený výsledek oblíbené kombinace Talisman x Velika, vyšlechtil Alexandr Burdak z Ukrajiny, do nástupu Viktora Kaluhina asi nejjasnější kometa na východním šlechtitelském nebi.

Pro poučení a pobavení, jak může probíhat takové zavádění novinek do praxe, diskuse na jednom ruském fóru (v mém překladu):

Irina Ivanovna Fursa, 28.6.2016 (otevírá nové téma, odrůda Baron)

"Tento vinohrad byl naroubován minulý rok na našem pozemku, mezi ostatními odrůdami A. Burdaka. Tato odrůda vydržela nejlépe ze všech raný říjnový mrazík minulého roku a my budeme mít první plnohodnotnou úrodu. To znamená, že tato novinka je odolná k mrazům. Odrůda Baron byla naroubována na dva keře a v obou případech je výsledek dobrý.

Bohužel kvetení proběhlo v období dešťů, ale i tak je kvalita opylení dobrá, bobule jsou vyrovnané."

K tomu připojeny fotografie.

Alexandr Burdak, 28.6.2016 večer

"Odrůda Baron (Talisman x Velika), ještě není přesně stanovena doba zrání, protože plnou úrodu jsem ještě neviděl. Od Veliky si odrůda vzala pouze barvu bobulí a oboupohlavní květ, všechno ostatní je od Talismanu. Doufám, že nás Irina Ivanovna na podzim seznámí s přesnější charakteristikou odrůdy."

Tedy milý šlechtitel na jaře 2015 rozdává (nebo prodává) rouby nové odrůdy a v létě 2016 se bezelstně přiznává, že ještě neviděl pořádnou úrodu. Viktor Kaluhin asi nebude o moc lepší. Tento týden jsem dostal jeho nový katalog a jsou tam odrůdy, které ještě nikdo nespatřil. Obávám se, že pořádnou úrodu ještě neviděl ani on, protože v popisu oněch neznámých novinek je někdy jen barva bobule, přibližná doba zrání, informace o výborné chuti a dodatek o velké perspektivnosti. Za tím je potom cena o třech nulách (hřivna je jen nepatrně slabší než CZK). Tito nejslavnější šlechtitelé jsou potvrzením známé skutečnosti, že úspěch je často dosažen navzdory zvláštním osobním vlastnostem, které v běžném životě nejsou úplně žádoucí (a možná právě díky nim).

Ale zpět k odrůdě Baron. Irina Fursa je seriózní žena, která ví, o čem mluví a píše (asi proto nic pořádného nevyšlechtila). Tedy na základě jejích informací byla u mne na jaře 2017 vysazena sazenice odrůdy Baron, v roce 2018 byla první maličká úroda, která potvrdila pravost odrůdy a letos první plnocenná úroda. Zatímní dojmy jsou velmi pozitivní. Květnový mráz zvládl Baron dobře, letos měl asi deset slušných hroznů, ten na snímku není největší, ty větší byly v sáčcích. Nicméně i ty bez sáčků nebyly přes modrou barvu bobulí vystaveny nadměrným útokům hmyzu. Hrozny vypadají impozantně, všechny bobule slušné velikosti (viz druhý snímek - údaj je 14 g). Chuť je harmonická, dostatečně sladká, ale nikoliv protivně, v Rusku tam cítili příchuť lesních jahod.

Odolnost chorobám je slušná, z kombinace Talisman x Velika (což je vinifera) patří u mne k nejlepším., pokud se týká plísně. Nezaznamenal jsem ani napadení padlím. Žádná bobule nepraskla. Stejné informace jsou i z východních zdrojů.

Zrání je rané nebo raně střední, těsně před Talismanem. Objevil jsem i jednu ne zcela pozitivní vlastnost - koncem září sklizené hrozny už byly zjevně přezrálé, konzistence bobulí už nebyla tak chrupkavá, jak by měla být. Pokud to bude trvalá vlastnost (a nikoliv výsledek anomálií letošního roku), znamená to, že tuto odrůdu bude nutno konzumovat hned po dozrání.

Obrázky:


Připojit reakci
            

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Lubos. (7) - xxx.xxx.21.251 (?), 16.1.2020 3:19
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pestujete niekto odrodu Tuz bordó? Aké máte skúsenosti, poprípade nejaké foto. Ďakujem.
Připojit reakci
   

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


roni (249) - xxx.xxx.253.108 (?), 6.10.2019 12:20
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ALEXEJEVIC
(autor Zagorulko: krizenim Malva x Millenium)
udavaju:
stredne skora odroda.
ma velke tmavo modre bobule 15-18g, pretiahnute, odolne praskaniu.
Harmonicka chut, mesita duzina - chruplava, vysoky obsah cuktu, supka nevadi, dlho vydrzi vysiet na koreni.
Ma silny rast, dobru odolnost chorobam mucnatke i perenospore.
Niekde som nasiel, ze ma obojpohlavny kvet.
Skusenost u mna: silny rast, velke chruplave bobule, sladke, vybornej chuti  - to sedi. 
Ma vsak vazny problem s opelenim. Fotka je z minuleho roku. Vidno riedke strapce. KVety nasadil pekne velke ale velmi silne sprchly a zostalo len zopar bobul - este ze bobule su velke.
Tento rok sa situacia opakovala, ale kvety sprchly este silnejsie a zostalo len malo bobul.
Kusok vedla mam Monarch, ktory tiez vyrazne sprchava, ale tento je este omnoho horsi.
Kratko pred kvitnutim robim postrek mikroprvkami a Prev-B2 (s borom).
Uz som stratil trpezlivost a situaciu som vyuzil na prestepenie odrody - ked uz nema ziadnu urodu.
Udaj o obojpohlavnom kvete mam len z jedneho zdroja, ine neudavaju nic - zrejme to nebude pravda.
Katalogove vlastnosti su velmi dobre, realita vsak vyrazne horsia.
Mate skusenost s touto odrodou?
 

Obrázky:
ALEXEJEVIC modre bobule
ALEXEJEVIC modre bobule
Připojit reakci
      

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (115) - xxx.xxx.101.14 (?), 6.10.2019 13:23
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S odrůdou Alexejevič mám trošku zkušeností.

U mne čtyřletý keř, vloni zaplodil poprvé. Je v jedné řadě vedle dalších tmavoplodých odrůd (Faraon, Furor, Barselona, Kabaljero). Rok 2018 byl v mých podmínkách pro révu prakticky ideální, plodilo téměř vše. Problém je, že jsem si v loňském roce nedělal poznámky a Alexejevič tak trošku splynul s ostatními modrými odrůdami. Pamatuji si jen velké oválné bobule modré barvy a řidší hrozen (ale rozhodně ne tak řídký, jako máte Vy). Z prvního roku plodnosti se ovšem velké závěry dělat nedají.

Letos jsem oblast s Aleksevičem pohnojil na jaře koncentrovaným koňským hnojem. Možná obsahoval nějaké škodlivé látky, možná to způsobily květnové deště, ale výsledkem byly spálené kořeny keřů révy v okolí, takže se letos úroda v této oblasti nekonala.Za rok snad budu chytřejší.

Informace o oboupohlavním květu je také přímo na webu Zagoruľka, tedy to bude pravda (autor má solidní pověst). Díval jsem se po webu a o odrůdě Alexejevič jsem našel velmi málo informací. Hrozen má být řidší, což je spíše výhoda, protože je vzdušnější a trpí méně chorobami. Jinak prakticky nic, což nejspíše svědčí o malém rozšíření této odrůdy.

Jinak někdy se opylení s rostoucím stářím keře zlepšuje.

Připojit reakci
         

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


roni (249) - xxx.xxx.253.107 (?), 22.11.2019 20:20
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pozeral som videa Alexejevica, ano velmi malo ich bolo. Ale v zasade ziadne, kde by ukazali poriadnu urodu. Asi urodnost je naozaj slabsia. Ine vlastnosti, velkost bobul, konzistenciu, chrumkavost, chut si chvalili.

Připojit reakci
   

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


zved@vec (16) - xxx.xxx.214.192 (?), 6.10.2019 20:33
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Gróf Monte Christo (Graf Monte Christo)
Mňa tento rok prekvapila odroda Graf Monte Christo. Pán gróf (hrabě) zatiaľ vôbec nemá pánske maniere, skôr by som povedal, že je to riadny pracant 😊. Sadenicu som vysadil v júni (červnu) 2018. Mala najsilnejší rast v porovnaní s ostatnými odrodami, ktoré som spolu s ňou vysadil. Tento rok na jar nahodila 8 veľkých strapcov, žiadne signálky. Z nich som 4 odstránil a 4 ponechal. Riskol som to, keď som videl ako silno rastie, bolo mi ľúto odstrániť viac, aj napriek tomu že je to neskoršia odroda (115 - 125 dní). 24.9. už boli bobule bordovej farby, mäsité, šťavnaté, pekne sladké, šupka sa mi zdá tenšia. Takže som rád, že u nás stíha dozrieť, aj pri preťažení. Pokiaľ ide o choroby, jeden strapec mal asi polovicu bobúľ napadnutých múčnatkou, ostatné sú jedlé, zvyšné 3 strapce zdravé. A to bol tento rok dosť silný tlak múčnatky (padlí) u nás – už dávno som jej nevidel toľko na listoch iných (starších) odrôd. Našťastie toto bol jediný strapec zo všetkých odrôd, ktorý bol ňou postihnutý. Postreky zatiaľ nerobím žiadne a funguje to. Strapce by mohli byť menej husté, vnútri sa neskôr nájde nejaká bobuľa, čo hnije, ale nie je to vážne. Ak je bobuľa prasknutá, začína zahnívať o dosť neskôr. Je to síce prvá úroda, ale zatiaľ veľká spokojnosť. Patrik, okres Partizánske, 178 m n. m.

Obrázky:






Připojit reakci
      

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (115) - xxx.xxx.101.14 (?), 6.10.2019 22:24
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

NY - 65.112.1

Asi před šesti lety jsem byl na návštěvě u asi nejznámějšího polského vinaře Ryszarda Piątka z Zawady mezi Katovicemi a Krakovem.

Mimochodem - Piątek se čte "pjontek" a v překladu do češtiny je to obyčejný pátek (tedy den v týdnu).

Prošel jsem si i s ženou jeho fóliovníky, kde má révu ve sponu asi 1 m x 0,5 m, spousty odrůd, nejméně stovku. Protože to bylo někdy koncem srpna, tak nám pan Piątek ukazoval jednotlivé odrůdy, komentoval je a dával zkusit, pěkně po bobuli až dvou od odrůdy, ale někdy i celý hrozen. Poučné bylo, že bobule zásadně stříhal vinohradnickými nůžkami, nikdy netrhal rukou. Prý aby na střapci nezbyl zbytek dužniny, který by lákal hmyz. Jistě si dokážete představit, jak nám na konci prohlídky v břiše bublalo.

Sazenice některých odrůd jsem si koupil a nakonec mi pan Piątek věnoval sazenici jedné odrůdy, že prý nebudu litovat. Na popisku napsal NY - 65.112.1. Dar se neodmítá, posléze jsem si na jeho webu zjistil, oč se jedná, a protože se mi to moc nezdálo a bylo mi líto místa na drátěnce, tak jsem sazenici vysadil jen tak volně ke kůlu mezi dvě malé jabloně. Mimochodem, pan Piątek má tuto odrůdu v nabídce stále, pro podzimní sezónu 2019 je už vyprodaná.

A teď k vlastní odrůdě NY - 65.112.1. Vznikla v roce 1988 na univerzitě státu New York (proto NY v názvu) z křížení jedné labrusky a jedné tokajské odrůdy (zvláštní kombinace). Sazenice se přijala a roste, letos dala asi 3 kg hroznů, vedení prakticky na hlavu. Podle popisu je odrůda téměř rezistentní k chorobám, což jsem si do letoška myslel taky a nikdy neošetřoval. Letošní tlak plísně byl ale takvý, že listy jsou dosti poškozené. Známky padlí jsem nenašel. Odolnost mrazu má být -27.

Hrozny jsou menší, tak 300 - 500 g. Bobule dosahují nejvýše 6 g, viz druhý snímek. Chuť je prostá vinohradnická, docela sladká, bez příchuti labrusky. Konzumentům chutná. Hmyzem není napadána, hrozny nekryté sáčky dopadly dobře. Bobule nepraskají. Opyluje se výborně. Zraje středně raně, tak na úrovni Talismanu, vloni vydržely na keři do konce října bez změny kvality. Asi by se daly skladovat. Letos jsem vše sklidil koncem září a v odšťavňovači udělal šťávu. Je výrazně chutnější než ta, kterou jsem udělal dříve z velkoplodých odrůd. Navíc i vlastní odšťavňování probíhalo pohodlně, protože na jdnotlivých hroznech se téměř nevyskytovaly poškozené bobule.

Závěr: I v letošním roce s extrémním tlakem chorob dala odrůda NY - 65.112.1 bez jakéhokoliv ošetření standardní úrodu chutných, i když jen středně velkých hroznů a bobulí. Pro vinaře v lepších polohách, kteří nechtějí révu vůbec ošetřovat a přitom mít skoro stoprocentní jistotu slušné úrody, to může být zajímavá odrůda. Já jsem za dar vděčný a rozhodně se ho nehodlám zbavovat.

Obrázky:


Připojit reakci
         

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


roni (249) - xxx.xxx.253.108 (?), 7.10.2019 19:15
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pekna odroda...  z ineho sudka ako tie ostatne.
O takejto odrode - tmavo ruzova s vacsimi pretiahnutymi bobulami, som pocul od znamych. Im uz odroda zahynula. Ale v ramci ich rodiny sa hlasy na tuto spolahlivo odolnu odrodu ohladom velkosti, farby a tvaru bobul dost lisili... priklanali sme sa najviac k odrode Bago.
Mate este nejake odrody, ktore by mali zvladat pestovanie bez postreku?
Otello, Izabella, Bago, Chorvat, Somerset seedles su v okoli este pomerne zname, tuto odrodu vidim na obrazku prvy krat.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...21, 22, 23, 24, 25   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov1.6.2020
Chov pstruhov31.5.2020
Chov pstruhov31.5.2020
Chov pstruhov31.5.2020
Chov pstruhov31.5.2020
Chov pstruhov30.5.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů