Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

NiZina

Další starší odrůda již dříve zemřelého ruského šlechtitele Krajnova. Nejasné jsou rodičovské odrůdy, obvykle se uvádí Talisman x Tomajskij, ale na osobních webových stránkách šlechtitele (spravuje je syn Anton) je napsáno Talisman x Kišmiš lučistyj.

Jedná se o docela kontroverzní odrůdu. Všichni pěstitelé oceňují silný růst, vysokou plodnost, velké hrozny (až 3 kg), velké krásné bobule (červenofialové, 15-20 g). Prostě vzhledově superodrůda. Onu kontroverzi způsobuje chuť, protože bobule sice mají slušnou cukernatost, ale současně se velmi pomalu odbourávají kyselinky. Má zrát raně středně, tedy na úrovni Talismanu. Mnozí jí ale vyčitají, že v tu dobu ještě není jedlá a že se kyseliny mnohdy neodbourají do mrazu. Zase některým se zvýšená kyselost velmi zamlouvá.

U mne jeden z nejstarších keřů, nasazen na jaře 2012. Realita zcela odpovídá popisu, tedy plodí hodně a pravidelně nádherné hrozny do červena zbarvených plodů (viz snímky). Velikost bobulí rovněž zcela odpovídá popisu, pětikoruna na hroznu je proti bobulím výrazně menší a na váze ukazuje hmotnost bobule téměř deklarovanou dvacítku. Také odolnost chorobám je na slušné úrovni. To platí i o padlí. Nizina je v nejstarší části mého vinohradu, které letos padlím utrpěl opravdu hodně. Nizina celkem obstála.

A nyní ona chuť.  Je spíše kyselosladká, ale když se ovoce nechá opravdu hodně dlouho vyzrát, jsou kyselinky cítit méně. Letos nebylo moc slunečné září, takže proti roku 2018 zůstala NiZina kyselejší. Nicméně mi chutná, je to vítané zpestření obvykle sladších odrůd.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 15 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika