Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

NY - 65.112.1

Asi před šesti lety jsem byl na návštěvě u asi nejznámějšího polského vinaře Ryszarda Piątka z Zawady mezi Katovicemi a Krakovem.

Mimochodem - Piątek se čte "pjontek" a v překladu do češtiny je to obyčejný pátek (tedy den v týdnu).

Prošel jsem si i s ženou jeho fóliovníky, kde má révu ve sponu asi 1 m x 0,5 m, spousty odrůd, nejméně stovku. Protože to bylo někdy koncem srpna, tak nám pan Piątek ukazoval jednotlivé odrůdy, komentoval je a dával zkusit, pěkně po bobuli až dvou od odrůdy, ale někdy i celý hrozen. Poučné bylo, že bobule zásadně stříhal vinohradnickými nůžkami, nikdy netrhal rukou. Prý aby na střapci nezbyl zbytek dužniny, který by lákal hmyz. Jistě si dokážete představit, jak nám na konci prohlídky v břiše bublalo.

Sazenice některých odrůd jsem si koupil a nakonec mi pan Piątek věnoval sazenici jedné odrůdy, že prý nebudu litovat. Na popisku napsal NY - 65.112.1. Dar se neodmítá, posléze jsem si na jeho webu zjistil, oč se jedná, a protože se mi to moc nezdálo a bylo mi líto místa na drátěnce, tak jsem sazenici vysadil jen tak volně ke kůlu mezi dvě malé jabloně. Mimochodem, pan Piątek má tuto odrůdu v nabídce stále, pro podzimní sezónu 2019 je už vyprodaná.

A teď k vlastní odrůdě NY - 65.112.1. Vznikla v roce 1988 na univerzitě státu New York (proto NY v názvu) z křížení jedné labrusky a jedné tokajské odrůdy (zvláštní kombinace). Sazenice se přijala a roste, letos dala asi 3 kg hroznů, vedení prakticky na hlavu. Podle popisu je odrůda téměř rezistentní k chorobám, což jsem si do letoška myslel taky a nikdy neošetřoval. Letošní tlak plísně byl ale takvý, že listy jsou dosti poškozené. Známky padlí jsem nenašel. Odolnost mrazu má být -27.

Hrozny jsou menší, tak 300 - 500 g. Bobule dosahují nejvýše 6 g, viz druhý snímek. Chuť je prostá vinohradnická, docela sladká, bez příchuti labrusky. Konzumentům chutná. Hmyzem není napadána, hrozny nekryté sáčky dopadly dobře. Bobule nepraskají. Opyluje se výborně. Zraje středně raně, tak na úrovni Talismanu, vloni vydržely na keři do konce října bez změny kvality. Asi by se daly skladovat. Letos jsem vše sklidil koncem září a v odšťavňovači udělal šťávu. Je výrazně chutnější než ta, kterou jsem udělal dříve z velkoplodých odrůd. Navíc i vlastní odšťavňování probíhalo pohodlně, protože na jdnotlivých hroznech se téměř nevyskytovaly poškozené bobule.

Závěr: I v letošním roce s extrémním tlakem chorob dala odrůda NY - 65.112.1 bez jakéhokoliv ošetření standardní úrodu chutných, i když jen středně velkých hroznů a bobulí. Pro vinaře v lepších polohách, kteří nechtějí révu vůbec ošetřovat a přitom mít skoro stoprocentní jistotu slušné úrody, to může být zajímavá odrůda. Já jsem za dar vděčný a rozhodně se ho nehodlám zbavovat.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 15 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika