Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Baron

Jeden vydařený výsledek oblíbené kombinace Talisman x Velika, vyšlechtil Alexandr Burdak z Ukrajiny, do nástupu Viktora Kaluhina asi nejjasnější kometa na východním šlechtitelském nebi.

Pro poučení a pobavení, jak může probíhat takové zavádění novinek do praxe, diskuse na jednom ruském fóru (v mém překladu):

Irina Ivanovna Fursa, 28.6.2016 (otevírá nové téma, odrůda Baron)

"Tento vinohrad byl naroubován minulý rok na našem pozemku, mezi ostatními odrůdami A. Burdaka. Tato odrůda vydržela nejlépe ze všech raný říjnový mrazík minulého roku a my budeme mít první plnohodnotnou úrodu. To znamená, že tato novinka je odolná k mrazům. Odrůda Baron byla naroubována na dva keře a v obou případech je výsledek dobrý.

Bohužel kvetení proběhlo v období dešťů, ale i tak je kvalita opylení dobrá, bobule jsou vyrovnané."

K tomu připojeny fotografie.

Alexandr Burdak, 28.6.2016 večer

"Odrůda Baron (Talisman x Velika), ještě není přesně stanovena doba zrání, protože plnou úrodu jsem ještě neviděl. Od Veliky si odrůda vzala pouze barvu bobulí a oboupohlavní květ, všechno ostatní je od Talismanu. Doufám, že nás Irina Ivanovna na podzim seznámí s přesnější charakteristikou odrůdy."

Tedy milý šlechtitel na jaře 2015 rozdává (nebo prodává) rouby nové odrůdy a v létě 2016 se bezelstně přiznává, že ještě neviděl pořádnou úrodu. Viktor Kaluhin asi nebude o moc lepší. Tento týden jsem dostal jeho nový katalog a jsou tam odrůdy, které ještě nikdo nespatřil. Obávám se, že pořádnou úrodu ještě neviděl ani on, protože v popisu oněch neznámých novinek je někdy jen barva bobule, přibližná doba zrání, informace o výborné chuti a dodatek o velké perspektivnosti. Za tím je potom cena o třech nulách (hřivna je jen nepatrně slabší než CZK). Tito nejslavnější šlechtitelé jsou potvrzením známé skutečnosti, že úspěch je často dosažen navzdory zvláštním osobním vlastnostem, které v běžném životě nejsou úplně žádoucí (a možná právě díky nim).

Ale zpět k odrůdě Baron. Irina Fursa je seriózní žena, která ví, o čem mluví a píše (asi proto nic pořádného nevyšlechtila). Tedy na základě jejích informací byla u mne na jaře 2017 vysazena sazenice odrůdy Baron, v roce 2018 byla první maličká úroda, která potvrdila pravost odrůdy a letos první plnocenná úroda. Zatímní dojmy jsou velmi pozitivní. Květnový mráz zvládl Baron dobře, letos měl asi deset slušných hroznů, ten na snímku není největší, ty větší byly v sáčcích. Nicméně i ty bez sáčků nebyly přes modrou barvu bobulí vystaveny nadměrným útokům hmyzu. Hrozny vypadají impozantně, všechny bobule slušné velikosti (viz druhý snímek - údaj je 14 g). Chuť je harmonická, dostatečně sladká, ale nikoliv protivně, v Rusku tam cítili příchuť lesních jahod.

Odolnost chorobám je slušná, z kombinace Talisman x Velika (což je vinifera) patří u mne k nejlepším., pokud se týká plísně. Nezaznamenal jsem ani napadení padlím. Žádná bobule nepraskla. Stejné informace jsou i z východních zdrojů.

Zrání je rané nebo raně střední, těsně před Talismanem. Objevil jsem i jednu ne zcela pozitivní vlastnost - koncem září sklizené hrozny už byly zjevně přezrálé, konzistence bobulí už nebyla tak chrupkavá, jak by měla být. Pokud to bude trvalá vlastnost (a nikoliv výsledek anomálií letošního roku), znamená to, že tuto odrůdu bude nutno konzumovat hned po dozrání.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika