|
Vinaři z okolí Frýdku-Místku
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 158.90 (?), 19.5.2017 2:51
Dobrý den, respektive ahoj všem kdož pěstují révu pod Beskydama.
Možná budu jeden z těch mladších, ale někdy před 7 lety to mě bylo 20 let, jsem začal experimentovat s révou. Mám cca 15 hlav na kopci v Brušperku. Místní mikroklima považuji skoro za vinařské. Na kopci bývá dlouho teplo i při pozdních letních/podzimníh dnech. Bohužel naše zahrada je převážně orientovaná na sever, takže pěstuji hlavně v jihozápadním štítu domu.
Bohužel nemám pojmenované všechny odrůdy, ale v současné době mám: Ajvaz, Hibernal, Mi5 a zřejmě Concordia Grape (dělají se z nich moc chutné džemy). Letos zaplodí i řezy za Štramberka - Bartolomějské (roste tam již okolo 200 let), uvidíme jaké bude!
Připojuji pár fotek z minulých let.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 158.90 (?), 19.5.2017 3:08
Ještě jedna fotka bílé odrůdy, jejíž název bohužel neznám. Nutno podotkout, že se celkově věnuji zejména odolným odrůdám a nepoužívám žádnou chemii.
Zdraví Pavel.
Ps. v našem kraji a okolí se historicky vinaří i na Hlučínsku. Také nad Paskovem v Řepištích míval zámecký pán vinohrad, viz. staré mapy.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pavel H. - (1) - 11.127 (?), 5.9.2017 17:46
Letos mi vymrzla až k zemi pravokořená sazenice ajvazu. Přitom měla již kmen cca 3cm silný. Roztoči mě většinou netrápí, avšak dvě rostliny (asi Vostorgu) mi podivným způsobem chřadnou a šednou-hnědnou jim hrozny, kterak následně odpadávají (plíseň révová?). Zajímavé je, že druhově stejná rostlina kousek vedle je bez problémů.
Viz fotka.
Nejlépe je na tom tak jako jiné roky Muškát původem z Rakouska. Hibernal má teprv druhý rok, takže ještě čekám až se pořádně ujme.
Ps. nemá někdo z okolních vinařů révu na podnože? Chtěl bych zkusit naroubovat některé pravokořené odrůdy ze zahrady. Popř. na zahradě mám již zmíněnou concordii, nedá se roubovat přímo na ní? Když je to americká odruda?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Martin_Sviadnov - Bronzový Zahrádkář (61) - 17.241 (?), 25.5.2017 7:34
Nevím, jestli sem půjde vložit link, nicméně našel jsem pěkný fotopříběh jak vzniká roubovaná sazenice révy.
A tedy z toho plyne, že ta "hrča, zauzlina, bulka", ze které vyrůstají nové výhony je už právě roub. Ta část "ušlechtilé" révy, kterou chceme. Nabobtnání vzniklo zřejmě růstem a rašením výhonů ze štěpované sazenice během léta, která je při samotném štěpování rok zpět složená jen ze dvou hladkých tyčinek do výsledné tyčinky bez bulky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|