Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Réva vinná > Peničkova metóda zakoreňovania viniča

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...>   

Peničkova metóda zakoreňovania viniča


Milaník (101) - xxx.xxx.125.75 (?)
22.6.2015 12:40, počet návštěv: 206801
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

           Peničkova metóda zakoreňovania viniča.

Volám sa Milan Penička a pred pár rokmi som si vysadil prvé sadenice viniča v Babinej pri Zvolene (420 m.n.m). Keďže sa nachádzam v oblasti nie celkom vhodnej na pestovanie, veľa som si od toho nesľuboval.  Moja túžba, odtrhnúť si krásne, šťavnaté a chutné strapce ma však viedla k tomu, aby som to skúsil. Po čase, keď sa už dali zohnať odrody od ruských a ukrajinských pestovateľov, som zistil, že aj v týchto podmienkach sa dá dopestovať kvalitné hrozno. Postupne sa zo záľuby stala vášeň, lebo vinič je rastlina, ktorá sa vie za starostlivosť štedro odmeniť Popri získavaní informácií o nových odrodách som sa dozvedel aj o záujme o ne a to ma viedlo k tomu, aby som sa sám pokúsil namnožiť si nové zaujímavé odrody. Skúšal som množenie vo vode, v pilinách, v piesku, v kokosovom substráte, v perlite, na skrini, ale každý spôsob mal aj svoje nedostatky. Pri množení vo vode bolo nevyhnutné vodu pravidelne meniť a udržiavať ju na určitej hranici. V kokosovom, alebo rašelinovom substráte bolo potrebné udržiavať určitú vlhkosť, aby to nezhnilo ani nevyschlo. Podobné to bolo aj pri ostatných spôsoboch. Viac krát sa stalo, že práve tie najvzácnejšie sadenice sa možno vďaka priveľkej starostlivosti nepodarilo dopestovať. Aj keď pri niektorých spôsoboch som mal celkom dobrú úspešnosť, všetko to stálo veľa času a námahy. 
Stále som hľadal spôsob, vďaka ktorému by pri minimálnej starostlivosti bola úspešnosť 100%. Možno práve spôsob, ktorý vám chcem predstaviť, takýto je. Od zasadenia odrezku až po dobu jedného mesiaca netreba ani polievať, ani vodu vymieňať, len hotovú prekorenenú sadenicu vybrať a zasadiť do kvalitného substrátu. Skúšal som to z jednoočkovými aj viacočkovými odrezkami a funguje to. Jedná sa o pestovanie v Rockwool kockách – (čadičovej vate najvyššej kvality so skvelou absorpčnou schopnosťou). Je to materiál, ktorý je sterilný, nedržia sa v ňom plesne ani hniloba a je vzdušný. Konkrétne ja používam „rohož“, ktorú si nakrájam na rozmery mne vyhovujúce. Tieto vložím do mäkkej vody na 24 hodín, vlákna nasiaknu dostatočne vodou. Následne ich vložím do nádoby, ktorá je do výšky 3-5 cm vysypaná keramzitom. Tak isto aj mokrá vata sa dá nakrájať na požadované rozmery. Na záver zostáva už len napichať odrezky a čakať na pekne zakorenené odrezky s dobre vyvinutým koreňovým systémom.  Tento spôsob vám vrele odporúčam.


S pozdravom a prianím pestovateľských úspechov Milan.

Obrázky:
Odrezok po mesiaci.
Odrezok po mesiaci.

Jednoočkové výhonky
Jednoočkové výhonky
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Peničkova metóda zakoreňovania viniča


host - xxx.xxx.157.239 (?)
22.6.2015 12:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Už ste si to zapatentovali?

Připojit reakci
   

Peničkova metóda zakoreňovania viniča


Milaník (101) - xxx.xxx.125.75 (?)
22.6.2015 13:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prikladám ešte jeden obrázok.

Obrázky:
Korene sú silné a zdravé.
Korene sú silné a zdravé.
Připojit reakci
      

Peničkova metóda zakoreňovania viniča


host - xxx.xxx.185.138 (?)
22.6.2015 14:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ve vodě stačí použít polystyrenový tácek a máte pořád stejnou část potopenou.

Připojit reakci
         

Peničkova metóda zakoreňovania viniča


Milaník (101) - xxx.xxx.125.75 (?)
23.6.2015 10:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Odpovedám vám na vašu pripomienku. Na budúci rok si pripravte dva odrezky. Pri jednom použite polystyrenovú tácku a pri druhom RW, položte ich v miestnosti na parapetnú dosku a o mesiac sa choďte pozriet a uvidíte výsledok.

Připojit reakci
   

Peničkova metóda zakoreňovania viniča


vin_jc (81) - xxx.xxx.89.170 (?)
22.6.2015 15:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Možná dobrá myšlenka. Podle mých pouze 3-letých zkušeností je však nejdůležitější pro zakořenění řízků stálá teplota tuším kolem 24 C. To řešíte jak?

S Rockwolem nemám bohužel žádné zkušenosti, tak by mě zajímalo, jak ho oddělíte od jemných kořínků, nebo to takhle vysadíte a necháte být?

Jaký je tedy Váš další postup s mladou sazeničkou na Vaší fotografii?

Připojit reakci
      

Peničkova metóda zakoreňovania viniča


jez33 (97) - xxx.xxx.69.102 (?)
22.6.2015 18:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

RW je na zakorenovanie super, rastlina sa z neho nevybera, sadi sa aj s nim. Teplotu mozete regulovat rozne, npr najdete miesto ktore ma prirodzene dlhodobo 24 C :D pripadne tomu mozte pomoct nejakou zizinkou, topnym kablom atd napojenym na termostat, ktory kupite aj z druhej ruky za babku. nejaky obyc primitivny. To len tak z rychlika co ma napadlo. Popozerajte ceske konopne forum, o klonovani, teplote atd je tam dost info, mozno sa inspirujete. Jeden by sa divil co ti chlapci a dievcata dokazu vykoumat.

Připojit reakci
      

Peničkova metóda zakoreňovania viniča


Milaník (101) - xxx.xxx.125.75 (?)
23.6.2015 12:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na Vašu reakciu odpovedal celkom fundovane pán Stano, za čo mu ďakujem. Mladé sadenice samozrejme vysádzam aj s RW. Nakoľko sa jedná o prírodný materiál, nevadí to. Skúšal som samozrejme aj oddeliť RW od koreňou, viac menej zo zvedavosti a zistil som, že korienky sú dosť silné na to, aby to zvládli. Sadenička vysadená s RW do 2-3l kontajnera má po 2 týždňoch krásne prerastený koreňový bal. Foto doložím.

Připojit reakci
         

Peničkova metóda zakoreňovania viniča


Georg Black (329) - xxx.xxx.38.186 (?)
24.6.2015 8:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mladé sadenice samozrejme vysádzam aj s RW. Nakoľko sa jedná o prírodný materiál, nevadí.

Nejsem žádný ekoterorista. Ale jste si jist, že jde o přírodní materiál? Osobně bych si tipl, že tam ten balík zůstane nadosmrti (min vinaře). Pak už zbývá jen otázka, co všechno RW obsahuje a co se z něho bude pod zemí v bezprostřední blízkosti kořenů uvolňovat.

Máte to nějak z této strany podchycené???

Děkuji za info GB.

Připojit reakci
            

Peničkova metóda zakoreňovania viniča


Milaník (101) - xxx.xxx.125.75 (?)
25.6.2015 10:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

RW je materiál, ktorý sa bežne používa pri velkoplošnom pestovaní zeleniny formou hydropónie. Je rozdiel medzi kamenou vlnou používanou v poľnohospodárstve a vlnou používanou v stavebníctve. Vlna používaná v poľnohospodárstve je čadičová vata najväčšej kvality, vlastne tavená hornina pri ktorej sa vlákna ukladajú na seba bez pridania pojiva. Má vynikajúcu absorpčnú schopnosť (vyvážený pomer vody a vzduchu). Vata ktorá ostane okolo koreňou rastline neškodí, lebo čadičová vata je len prírodný materiál a obsahuje len to, čo my sami do nej dodáme(hnojivá, minerály)

Vata používaná v stavebníctve má inú hustotu a sú do nej pridávané pojivá. Len pre informáciu prikladám článok o kamenej vate používanej v stavebníctve, na ktorú sa taktiež vsťahujú prísne normy. Niektorí používajú aj túto v poľnohospodárstve, lebo je dostupnejšia a cenovo výhodnejšia. Ale to by som neodporúčal. Ja používam iba vatu, ktorá je vyrobená na účely pestovania. Podľa mňa je to momentálne najlepší materiál na predpestovanie rastlín buď zo semiačka, alebo odrezkami.

Kamenná vlna
Označení kamenná vlna, nebo čedičová vlna je označení pro tepelné izolace vyrobené na bázi roztavené horniny čediče, což je vlastně sopečná vyvřelina, hornina. V případě čedičové vlny, či kamenné vlny ve znění podle výrobce se jedná vždy o materiál, který má přírodní zdroj. Je to tedy sopečná hornina čedič a tento se při výrobě taví. Roztavený kámen, čedič se rozvlákňuje na vlákna budoucí tepelné izolace a přidáním pojiva vzniká kamenná vlna (čedičová vlna). Obecnější označení pro tyto materiály je minerální vata, jedná se v podstatě o stejné materiály s podobným názvem, což je marketinkovou záležitostí výrobců, konkurencí jenž se chtějí lišit častěji je používán název kamenná vlna.

Každý výrobek z těchto materiálů: kamenná vlna a čedičová vlna, ať již se jedná o rohože, pásy, desky apod. z kamenné vlny, tento musí být odsouhlasen hlavním hygienikem ČR a tudíž také musí být zdravotně nezávadný vůči lidskému zdraví a v souladu s přírodou. Kamenná vlna musí projít přísnými zkouškami a získat příslušné certifikáty a atesty akreditovaných zkušeben ČR. Některé tyto výrobky jsou také ověřeny i v zahraničí EU, jelikož se jedná o nadnárodní či celosvětové výrobce tepelné izolace kamenná vlna. Výrobky na současném trhu, například pod označením ISOVER (čedičová vlna), Rockwool (kamenná vlna), jsou vyrobeny vždy z minerální vaty, kamenné vlny (čedičové) vlny a jejich fyzikální, tepelné, akustické a protipožární vlastnosti jsou si velmi podobné, jelikož základ je stejný minerální vata.

zdroj: internet

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kněžna Olga, Princess Augusta1923.1.20202259
Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI24616.1.202064204
Japonské odroby hrozna312.1.2020572
Giberelín - skúsenosti411.1.2020529
Sadenice z Poľska49.1.20201092
Jesenna vysadba148.1.20201472
Agostenga27.1.2020312
Festivee26.1.20202081
Ide to aj (ne)chemicky574.1.202012255
Jaka reva?3229.12.20194497
Dráty na révu2125.12.20194268
Zmrzlá réva v září 819.12.20193038
Pěstování bezsemenné odrůdy Attika713.12.20191302
Podnože révy vinné67.12.20191070
Vinaři z okolí Frýdku-Místku 1134.12.201942711
Bianca3227.11.201932936
Peničkova metóda zakoreňovania viniča 22523.11.2019206802
Jaké jsou zásady přeroubování révy?2022.11.20195882
AKU nůžky na révu119.11.2019367
Nej odruda a nej zklamání 20191516.11.20193804
Odrody odolne praskaniu s dlhou vydrzou na koreni338.11.201910008
Jak dál stříhat vinnou révu?66.11.20191507
Prosím poraďte odrůdu115.11.20192464
Sazenice révy 2016862.11.201951478
Co vaše réva 2019?11528.10.201928363
Avatar 524.10.20192160
Založená pidi vinice + další postup1214.10.20192139
Řez mladé révy4313.10.201928961
Simonit&Sirch zkušenosti, rady, návody296.10.20194278
Hmyz a stolní odrůdy126.10.20191861
Založení malé vinice36.10.2019901
Black Magic8829.9.201977063
Vinná réva - Tereza1529.9.201912614
Mráz a hrozno423.9.20191084
Rodí víno vypěstované ze semínka, nebo se musí roubovat?1318.9.201912621
Solaris 513.9.20191406
Vedení révy, RH nebo na víc pater?611.9.20191487
Svätomartinské víno426.8.20191071
Lékořice 126.8.2019610
Neznáma Labrusca 624.8.20195533
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov17:49
Chov pstruhov26.1.2020
Chov pstruhov26.1.2020
Chov pstruhov26.1.2020
Krmení pstruhu24.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů