Peničkova metóda zakoreňovania viniča



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Milaník - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 125.75 (?) 
22.6.2015 12:40, zobrazeno: 261989x

           Peničkova metóda zakoreňovania viniča.

Volám sa Milan Penička a pred pár rokmi som si vysadil prvé sadenice viniča v Babinej pri Zvolene (420 m.n.m). Keďže sa nachádzam v oblasti nie celkom vhodnej na pestovanie, veľa som si od toho nesľuboval.  Moja túžba, odtrhnúť si krásne, šťavnaté a chutné strapce ma však viedla k tomu, aby som to skúsil. Po čase, keď sa už dali zohnať odrody od ruských a ukrajinských pestovateľov, som zistil, že aj v týchto podmienkach sa dá dopestovať kvalitné hrozno. Postupne sa zo záľuby stala vášeň, lebo vinič je rastlina, ktorá sa vie za starostlivosť štedro odmeniť Popri získavaní informácií o nových odrodách som sa dozvedel aj o záujme o ne a to ma viedlo k tomu, aby som sa sám pokúsil namnožiť si nové zaujímavé odrody. Skúšal som množenie vo vode, v pilinách, v piesku, v kokosovom substráte, v perlite, na skrini, ale každý spôsob mal aj svoje nedostatky. Pri množení vo vode bolo nevyhnutné vodu pravidelne meniť a udržiavať ju na určitej hranici. V kokosovom, alebo rašelinovom substráte bolo potrebné udržiavať určitú vlhkosť, aby to nezhnilo ani nevyschlo. Podobné to bolo aj pri ostatných spôsoboch. Viac krát sa stalo, že práve tie najvzácnejšie sadenice sa možno vďaka priveľkej starostlivosti nepodarilo dopestovať. Aj keď pri niektorých spôsoboch som mal celkom dobrú úspešnosť, všetko to stálo veľa času a námahy. 
Stále som hľadal spôsob, vďaka ktorému by pri minimálnej starostlivosti bola úspešnosť 100%. Možno práve spôsob, ktorý vám chcem predstaviť, takýto je. Od zasadenia odrezku až po dobu jedného mesiaca netreba ani polievať, ani vodu vymieňať, len hotovú prekorenenú sadenicu vybrať a zasadiť do kvalitného substrátu. Skúšal som to z jednoočkovými aj viacočkovými odrezkami a funguje to. Jedná sa o pestovanie v Rockwool kockách – (čadičovej vate najvyššej kvality so skvelou absorpčnou schopnosťou). Je to materiál, ktorý je sterilný, nedržia sa v ňom plesne ani hniloba a je vzdušný. Konkrétne ja používam „rohož“, ktorú si nakrájam na rozmery mne vyhovujúce. Tieto vložím do mäkkej vody na 24 hodín, vlákna nasiaknu dostatočne vodou. Následne ich vložím do nádoby, ktorá je do výšky 3-5 cm vysypaná keramzitom. Tak isto aj mokrá vata sa dá nakrájať na požadované rozmery. Na záver zostáva už len napichať odrezky a čakať na pekne zakorenené odrezky s dobre vyvinutým koreňovým systémom.  Tento spôsob vám vrele odporúčam.


S pozdravom a prianím pestovateľských úspechov Milan.

Vinná réva - odrezok po mesiaci.
Vinná réva - odrezok po mesiaci.
Vinná réva - peničková metoda zakořenění
Vinná réva - peničková metoda zakořenění
Vinná réva - jednoočkové výhonky
Vinná réva - jednoočkové výhonky
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 157.239 (?), 22.6.2015 12:45

Už ste si to zapatentovali?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Milaník - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 125.75 (?), 22.6.2015 13:30

Prikladám ešte jeden obrázok.

Korene sú silné a zdravé.
Korene sú silné a zdravé.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 185.138 (?), 22.6.2015 14:41

Ve vodě stačí použít polystyrenový tácek a máte pořád stejnou část potopenou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Milaník - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 125.75 (?), 23.6.2015 10:41

Odpovedám vám na vašu pripomienku. Na budúci rok si pripravte dva odrezky. Pri jednom použite polystyrenovú tácku a pri druhom RW, položte ich v miestnosti na parapetnú dosku a o mesiac sa choďte pozriet a uvidíte výsledok.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (512) - 32.7 (?), 22.10.2022 15:41
Upřímně, pro mě, který řízkuje révy ve větším rozsahu, je metoda pana Perničky neefektivní, ale vyjádřit se chci k tomu polystyrenu na vodě. Některé odrůdy koření ve vodě lépe a některé vůbec. - Nejlepší pro zakořeňování je parný' vlhký vzduch.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vin_jc - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (81) - 89.170 (?), 22.6.2015 15:47

Možná dobrá myšlenka. Podle mých pouze 3-letých zkušeností je však nejdůležitější pro zakořenění řízků stálá teplota tuším kolem 24 C. To řešíte jak?

S Rockwolem nemám bohužel žádné zkušenosti, tak by mě zajímalo, jak ho oddělíte od jemných kořínků, nebo to takhle vysadíte a necháte být?

Jaký je tedy Váš další postup s mladou sazeničkou na Vaší fotografii?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jez33 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 69.102 (?), 22.6.2015 18:28

RW je na zakorenovanie super, rastlina sa z neho nevybera, sadi sa aj s nim. Teplotu mozete regulovat rozne, npr najdete miesto ktore ma prirodzene dlhodobo 24 C :D pripadne tomu mozte pomoct nejakou zizinkou, topnym kablom atd napojenym na termostat, ktory kupite aj z druhej ruky za babku. nejaky obyc primitivny. To len tak z rychlika co ma napadlo. Popozerajte ceske konopne forum, o klonovani, teplote atd je tam dost info, mozno sa inspirujete. Jeden by sa divil co ti chlapci a dievcata dokazu vykoumat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Milaník - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 125.75 (?), 23.6.2015 12:21

Na Vašu reakciu odpovedal celkom fundovane pán Stano, za čo mu ďakujem. Mladé sadenice samozrejme vysádzam aj s RW. Nakoľko sa jedná o prírodný materiál, nevadí to. Skúšal som samozrejme aj oddeliť RW od koreňou, viac menej zo zvedavosti a zistil som, že korienky sú dosť silné na to, aby to zvládli. Sadenička vysadená s RW do 2-3l kontajnera má po 2 týždňoch krásne prerastený koreňový bal. Foto doložím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 24.6.2015 8:50

Mladé sadenice samozrejme vysádzam aj s RW. Nakoľko sa jedná o prírodný materiál, nevadí.

Nejsem žádný ekoterorista. Ale jste si jist, že jde o přírodní materiál? Osobně bych si tipl, že tam ten balík zůstane nadosmrti (min vinaře). Pak už zbývá jen otázka, co všechno RW obsahuje a co se z něho bude pod zemí v bezprostřední blízkosti kořenů uvolňovat.

Máte to nějak z této strany podchycené???

Děkuji za info GB.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika