Kordjanka, Prim, Bianca a spol. - srovnání



Stránky: 1,  2,  3   
host - 16.244 (?) 
1.3.2017 21:28, zobrazeno: 10635x

Dobrý den,

pěstuji několik převážně stolních interspecifických odrůd- Kordjanka, Prim, Aivaz, Bianca, perleta, Izabela, Jalovenkyj ust., Ustočivij Dokuča atd.,u někt.odrůd jsem ztratil názvy, mám cca 14 odrůd - 50 keřů.

Překvapilo mě spousta negativních reakcí na Kordjanku, která u mě naopak patří k nejlepším z hlediska chuti, ranosti(srpen) a kvality hroznů, chorobami sice trpí, ale středně.

Nejodolnější k plísni a padlí je Bianca, ale to je moštová odrúda s malými bobulemi, zde bych věřil, že lze i podmínkách vinohradnické oblasti pěstovat bez postřiků.

Vychvalovaný Prim u mě slabě roste, při přeplození není dobrá chuť a i když je odolný proti plísni, padlím trpí naopak hodně. U mě jedna z nejhorších odrůd, v podstatě skomírá. Nepotvrdilo se u mě, že má silný růst, naopak.

Pro objektivitu musím dodat, že pouze 1/3 z 50 keřů je roubovaných, zbytek pravokořenná, což může být příčinou špatného růstu Primu, ale Bianca je také pravokořenná a roste zdravě a bujně ve stejném řádku.

Letos jsem vysekal 10 hlav Bianci a Primu, chci zkusit nové odrůdy jako např. muškát Bleu, Mramornyj a Arkadia, zbytek dosadím pro mě skvělou Kordjankou.

Karel z J.Moravy

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
katoo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (367) - 167.81 (?), 2.3.2017 14:53

Zdravím,

bydlím na severní moravě, mám tady několik odrůd třetím rokem. Loňi zaplodila poprvé Bianka a Solaris. Bianka rostla velmi dobře, líp než Solaris, vlastně nejlíp ze všech odrůd co tady mám. Solaris bohužel nedozrál (asi jsem jej přetížil). Co se odolnosti týče, Bianka se mi v roce 2016 jevila mnohem lépe než Solaris.

Prim nezaplodil vůbec, ale vzrůst měl podobný jak Bianka. Jsem zvědavý jak se ukáže letos. 

Nad kodrjankou taky uvažuji, jako negativa vidím vymrzání a trochu větší náchylnost k chorobám.

Všechny sazenice mám roubované.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 19.131 (?), 2.3.2017 18:40

Problém špatného růstu Primu může být i v podnoži. Nemá zrovna rád půdy s vysokým obsahem vápna nebo jiným problémem.

Kodrjanka a Arkadia jsou výborné odrůdy na vzhled i chuť.  Snadno přeplozují a pak ztrácejí dřevo a keře předčasně stárnou.   Nejraději bych je někdy také   ořezal sekyrou, ale v dalším roce si mě udobří nádhernými hrozny.  Jsou to klasické stolní odrůdy náročné péči,  na vláhu a výživu.

Slabší keře nechávám zcela bez tažnů a řežu jenom na čípky. Ty silnější 1 tažeň zvládnou, ale pro sklizeň výstavních hroznů je nutná další redukce sklizně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
bohous - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 34.137 (?), 3.3.2017 10:16

Zdravím všechny, já také uvažuji nad Kodrjankou. Jinak mám několik stolních odrůd, největší úspěch má Venus a Vanesa, sazenice mám od p. Kníška. Nedokáže někdo porovnat chuťově i třeba pěstitelsky Venus a Kodrjanku? Děkuji, Bohouš.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 98.225 (?), 3.3.2017 20:16

Z maďarských interšpecifických (Prim, Bianca, Poloskei Muskotály, Nero, Teréz, Eszter) sa najviac uplatňujú Bianca, Nero a Poloskei Muskotály. Prim (syn. Palatina) sa aj v samotnom maďarsku prestáva pestovať. Ja som ho vyradil kvôli gumovitej konzistencii a náchylnosti na múčnatku. V podstate ČR je už jediné miesto kde si Prim udržuje popularitu (ktovie dokedy).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 16.244 (?), 3.3.2017 20:51

Tak vida, nejsem sám, kdo nemá dobré hodnocení pro Prim. Mohu potvrdit silnou náchylnost na padlí - múčnatku. U mě má pravokořený tak mizerný růst, že je to v podstatě mrzák a nelze nařezat pořádné tažně.

U Kordjanka má dobrý růst a pěkné dřevo i při přeplození a napadení perenosporou.Podle mé zkušenosti je Bianca nejodolnější ze všech mnou vyzkoušených odrůd, měl jsem mladou výsadbu zanedbanou v trávě bez postřiku, vynohrad přežil bez výtrazné újmy, což by bylo u jiných odrůd likvidační.

S nutností redukce násady u velkoplodých stolních odrůd musím jen souhlasit, jeden rok jsem neudělal a hrozny mi nerovnoměrně dozrávaly, některé nedozrály vůbec a vysoké zatížení se projevilo na nedostatečném růstu.

U nás na Jihu Moravy je obrovský tlak padlí i plísně kvůli vysoké koncetraci vinohradů, proto z vlastní zkušenosti preferuji interspecifické odolnější odrůdy, na Severní Moravě může být paradoxně snažší vypěstovat zdravé hrozny než u nás.Otec pěstoval pravokořenný Irsai Olivier u Brna, kde vinohrady nebyly bez postřiků, a měl ho zdravý.

Karel z JM

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
katoo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (367) - 167.81 (?), 3.3.2017 21:34
Pane Karle, mám jednu dvouletou hlavu Primu, letos jsem ohnul tažeň k drátu, růst byl loňský rok dobrý. Letos by mohl zaplodit. Jak tu sleduji Vaše zkušenosti, dám mu asi ještě rok a pokud nebude plnit požadavky, bude nahrazen jinou novější a lepší odrudou. S chorobama máte asi pravdu. V roce 2015 zcela bez chorob, rok 2016 mnohem horší. Na JM musel být tlak velký. Zatím se učím a sbírám zkušenosti. Bianca mi ale loni dokázala že i u nás v nmv 360m se réva dá pěstovat. Těším se na letošní rok.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 16.244 (?), 4.3.2017 18:24

Nenechte se odradit mou zkušeností, uvidíte sám. Prim má muškátovou chuť, když se Vám povede, budete spokojen i přes menší bobule. Přece jen si však myslím, že jsou ale mnohem lepší odrůdy. Mám jenom ty, co jsem sehnal a co mi přežilo, rád bych měl například zmińovaný bezsemenný kříženec s vitis labruska Venus, Glenora, nebo z dalších třeba Rošfor, Probraženije, Bělehradský bezsemenný atd., ale ty jsem nesehnal.

Z odrůd, které mám, všem nejvíce chutná bílá muškátová odrůda ze střední velikostí bobule, bohužel nevím, co je to za odrůdu, protože jí mám od paní z Ukrajiny, která název nevěděla. Má solidní odlonost proti plísni i padlí, v září. Možná je to Vostorg muskatnyj, snad by mohl někdo vědět a poradit. 

Karel z JM

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 238.57 (?), 4.3.2017 5:29

Pokud porovnávám Kodrjanku a Venus, tak Venus vítězí. Kodrjanku jsem přerouboval asi 5 roky protože špatně dozrávala a bez pravidelných postřiků se neobešla. Venus je mnohem odolnější a spolehlivě dozraje. Mám asi 40 odrůd a s Kodrjankou byly vždy největší problémy. Dnes je přeroubovaná odrůdou Rošfor a jsem spokojený. Pěstuji v n.v. 220m.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 19.131 (?), 4.3.2017 12:18

Prim pěstuji asi 30 let, pravokořenný na pergole i štěpovaný ve vinici.   Neříkám, že je to hvězda našeho sortimentu, ale za ta léta jsem rozdal spoustu řízků a většinou s dobrým ohlasem. Nevýhodou je, že skutečně vyžaduje minimálně 2 postřiky, v letech s výskytem odidia se bez chemie dělat nedá.

Důvodem proč si jej nechávám je vynikající kvalita muškátového aroma u vyzrálých hroznů. Co nesníme, skončí v burčáku a ani víno není špatné. 

Bianca má vyšší cukry i odolnost, ale v chuti se Primu nevyrovná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika