Zimní skleník: pěstujte zeleninu a získejte tipy na vytápění

Zimní skleník
Zdroj: www.planetnatural.com

Pokud doma rádi pěstujete čerstvou a chutnou zeleninu, nemusíte se bát, že by vám zima musela zkazit veškerou radost! Pořízení zimního skleníku může znamenat, že nízké zimní teploty nemusí ukončit vaši pěstitelskou sezónu. Mít vlastní zásoby vypěstované zeleniny je nejzdravější způsob stravování, protože budete přesně vědět, jak byla vypěstována, a můžete mít nad celým procesem plnou kontrolu. Zimy však mohou být pro většinu z nás, kteří žijeme v chladnějších částech země, problémem. Ne však se zimním skleníkem! V tomto článku se budeme zabývat nejen tím, proč byste měli zvolit zimní skleník, ale také tím, jakou zeleninu v něm můžete pěstovat a jak zimní skleník vytápět.

Proč zvolit zimní skleník?

Zimní zahradničení ve skleníku představuje nejen neuvěřitelně zábavnou aktivitu, ale také způsob, jak uniknout chladné a mrtvé zimě venku a vkročit do krásné, prosperující vnitřní zahrady, což vám může dodat pocit posílení. Když si pěstujete a sklízíte vlastní zeleninu, má to několik výhod. Za prvé, čerstvá zelenina má mnohem lepší chuť než alternativa dostupná v obchodech. Často obsahuje méně cukru a soli a zachovává větší množství vitamínů. Kromě toho je radost z přípravy jídel s čerstvou zeleninou nepopsatelná, protože ta, kterou právě utrhnete, je vždy chutnější a má nejvyšší výživovou hodnotu. Nakupovaná zelenina je obvykle sklizena před zralostí kvůli dlouhým cestám, což snižuje její výživovou hodnotu.

Pěstování vlastní zeleniny vám také dává jistotu ohledně toho, jak byla pěstována, což má pozitivní vliv na vaši důvěru v kvalitu potravin, které konzumujete. Navíc pěstování vlastní zeleniny ve skleníku vám může ušetřit peníze, které byste jinak utratili za drahé bio produkty v obchodě s potravinami. A jediným způsobem, jak mít během zimy stálý přístup k domácí zelenině, je prostřednictvím skleníku, který vám umožní plnou kontrolu nad procesem včetně regulace teploty pro pěstování optimálních plodin.

Je vytápění skleníku v zimě důležité?

Zimní období v skleníku může přinést výzvy, které vyžadují vytápění. Skleníky jsou krásnými místy během jara a léta, kdy se v nich rostliny rozkvétají a plody sají slunce. Ovšem jakmile přijde zima, situace se mění. Rostliny se stáhnou do tepla, a zářivě zelené stonky a plody ustoupí mrazu.

Ve většině oblastí, zejména během zimního období, je vytápění skleníku běžnou potřebou. Může se stát, že jste svůj skleník stavěli s nadějí na pěstování čerstvé zeleniny po celý rok, ale zima může klíčení a růst rostlin značně zpomalit. I když použijete elektrickou vyhřívací rohož, noční teploty vzduchu mohou být překážkou pro rychlý růst.

Pokud se ocitáte v této situaci, článek o vytápění skleníku vám poskytne užitečné informace a tipy, jak udržet vaše rostliny v teple a zachovat váš zájem o zahradničení i během zimy.

Zimní skleník: pěstujte zeleninu a získejte tipy na vytápění
Zdroj: www.planetnatural.com

Historie vytápění skleníků

V historii zahradnictví nacházíme první zmínky o vytápění skleníků v Koreji, a to již v 15. století. Tamní obyvatelé objevili, že sluneční teplo lze využít k prodloužení růstové sezóny a zlepšení podmínek pro pěstování rostlin.

Během následujících staletí zemědělci neustále zdokonalovali technologie zimních skleníků, což jim umožnilo precizně ovládat teplotu, vlhkost a chemické složení skleníkového prostředí. Postupně se vyvinuly automatizované skleníkové vytápěcí systémy s digitálním řízením a efektivní cirkulací vzduchu. Tyto systémy se dnes hojně využívají v celosvětovém zemědělském průmyslu.

Termín „skleník“ se často vztahuje k průchozím stavebním konstrukcím, ale základní principy lze aplikovat i na chladicí rámy a obručové skleníky. Pokud se očekává příchod jarního chladného počasí, i zahrádkář s menšími prostředky může ochránit své mladé sazenice salátu pomocí jednoduchých řádkových krytů nebo rámů. Tyto rámy jsou v podstatě malými skleníky, které se snadno umístí nad záhony a chrání rostliny pomocí skleněných nebo plastových střech.

Proč mít v zimě vyhřívaný skleník?

Pro vášnivé zahrádkáře, kteří chtějí pěstovat rostliny a zeleninu i v chladných měsících, je skleník skvělým řešením. Skleník vám umožní prodloužit vegetační období o několik měsíců, což je ideální pro plánování budoucích zahradních projektů.

Existují i ti šťastlivci, kteří mohou věnovat svůj skleník pěstování rostlin po celý rok, aniž by potřebovali vytápěcí systém. Bohužel však většina klimatických podmínek zimních měsíců neposkytuje dostatečné teploty pro růst většiny rostlin. Proto většina nadšenců pro skleníky musí zvážit instalaci nějakého topného systému, aby udržela optimální podmínky pro pěstování.

Správné pochopení principů vytápění skleníku může být užitečné nejen pro prodloužení vegetačního období, ale také pro ty, kteří chtějí pěstovat exotické rostliny v oblastech s nižšími teplotami. Skleník vám otevírá dveře k rozmanitosti možností a pro zahrádkáře je skutečným darem po celý rok.

Zimní skleník: pěstujte zeleninu a získejte tipy na vytápění
Zdroj: Pinterest

Co můžete pěstovat v zimním skleníku?

Skleník vám otevírá možnost pěstovat širokou škálu plodin, pokud dokážete zajistit vhodné teplotní podmínky pro vaše rostliny. Pojďme se nyní zaměřit na několik druhů zeleniny, kterou lze snadno pěstovat v chladnějším skleníku bez potřeby drahého vytápění:

  1. Kořenová zelenina: Mrkev, řepa a ředkvičky.
  2. Kapustovité rostliny: V této kategorii najdete brokolici, růžičkovou kapustu, zelí, kedlubny a květák.
  3. Listová zelenina: Sem patří kapusta, rukola, mangold a hlávkový salát.

Tyto druhy zeleniny jsou odolné vůči nízkým teplotám a mohou se dobře dařit i v nevytápeném skleníku, což vám umožní vychutnat si čerstvé a domácí produkty i v zimních měsících.

Co můžete pěstovat v zimním skleníku?
Zdroj: Pinterest

Jak skleníky v zimě ztrácejí teplo

Udržování správné teploty ve skleníku je klíčové pro úspěšné pěstování rostlin. Teplota ve skleníku závisí na rovnováze mezi tepelnými zisky a tepelnými ztrátami. Tepelné ztráty mohou nastat různými způsoby, včetně vedení, infiltrace, exfiltrace a sálání.

Vedení tepelných ztrát zahrnuje ztrátu tepla skrze různé komponenty skleníku, jako jsou dveře, ventilátory a konstrukční materiály. Infiktrace a exfiltrace se vyskytují, když teplo uniká skrze mezery, větrací otvory nebo mezery ve stavebních materiálech. I v těsně uzavřeném skleníku mohou tyto procesy představovat až 10 % tepelných ztrát. Sálání je dalším faktorem, kdy většina materiálů nepropouští sálavou energii.

Zahradníci se snaží minimalizovat tepelné ztráty a udržovat konstantní teplotu ve skleníku, obvykle přidáváním tepla nebo regulací větrání. Existují však situace, kdy je třeba skleník záměrně ochladit, aby se zabránilo přehřátí. To lze dosáhnout pomocí odpařovacího chlazení, větrání a ventilátorů, které rychle sníží teplotu ve skleníku.

Způsoby vytápění zimního skleníku

Existuje řada různých metod, jak vytápět skleník, a v tomto článku se podíváme na některé z nejběžnějších a snadno použitelných možností, které můžete aplikovat doma.

Je však důležité si uvědomit, že plastové fólie nebo plachty nejsou vhodné pro vytápění skleníku, protože mohou spíše způsobit chladnější podmínky, než aby skleník ohřály.

Při výběru způsobu vytápění skleníku je důležité zvážit velikost vašeho skleníku a náklady spojené s konkrétní metodou vytápění.

Nemějte však obavy, ať už máte menší nebo větší skleník, existuje vhodná metoda vytápění pro každého. Pokud sluneční světlo samotné nestačí k udržení optimální teploty ve vašem skleníku, naleznete zde několik efektivních způsobů, jak to řešit.

1. Přidání tepelné hmoty

Než začnete přemýšlet o jakémkoli systému vytápění, je důležité se zamyslet nad tím, jak zachytit teplo již v systému. Podnikněte kroky ke zvýšení tepelné hmoty ve vašem skleníku.

Materiály s vysokou tepelnou hmotností přes den pomalu zachycují a ukládají tepelnou energii ze slunce a v noci ji při poklesu teplot pomalu uvolňují. (Výše popsané vytápění země-vzduch je v podstatě způsob, jak tento přirozený tok energie řídit. Existují však jednoduché a snadné způsoby, jak využít stejného efektu v menší míře).

Mezi materiály s vysokou tepelnou hmotností patří půda, hlína, kámen, voda, cihly a keramika.

Umístěním většího množství těchto materiálů do skleníku můžeme zachytit a uložit více energie a regulovat teploty. Čím více tepelné hmoty přidáme, tím chladnější prostor zůstane v létě a tím teplejší bude v zimě.

2. Použití podložky pro klíčení

Klíčící rohož je jedním ze způsobů, jak do skleníku dostat potřebné teploty. Způsobů vytápění skleníku je tolik, kolik je skleníků, a některé nové energeticky úsporné způsoby vytápění (palivo je drahé!) jsou slibné, ne-li osvědčené.

Když se snažíte najít vhodnou podložku pro klíčení, hledejte takovou, která je vybavena programovatelným termostatem.

3. Vyzkoušejte zahradnické rouno

Za opravdu chladných nocí přetáhněte přes rostliny jednu nebo dvě vrstvy mrazuvzdorného rouna, abyste jim poskytli dodatečnou ochranu, aniž byste museli zvyšovat teplotu. Nezapomeňte rouno přes den sundat, abyste rostlinám zajistili dostatek světla a proudění vzduchu.

4. Zvažte příkop

Jedním z ekologicky šetrných způsobů šetřících palivo je vytvoření příkopu uprostřed skleníku a jeho zakrytí paletami nebo dlážděným chodníkem, který umožní vytvoření kompostu. U hobby skleníků lze tento příkop zmenšit na malý otvor uprostřed.

Kompost bude mít pozitivní vliv na teplotu ve skleníku a zároveň budete mít neustále k dispozici zásobu cenného zahradního hnojiva. Denní teploty ve skleníku budou přispívat k ohřívání kompostu.

Skleník v zimě
Zdroj: Pinterest

Závěrem lze řící, že zimní skleník otevírá dveře k rozmanitosti možností a přináší radost z pěstování čerstvé zeleniny i v chladných měsících. Pro vášnivé zahrádkáře představuje zimní skleník nejen zábavnou aktivitu, ale také únik z chladné zimy venku do krásné a prosperující vnitřní zahrady. Pěstování vlastní zeleniny má mnoho výhod, včetně výborné chuti, vyšší výživové hodnoty a důvěry v kvalitu potravin. Zimní skleník vám umožní užívat si čerstvou zeleninu po celý rok, což není jen zdravé, ale také ekonomicky výhodné. A když je teplota ve skleníku pod kontrolou, můžete pěstovat různorodé plodiny, které by jinak nepřežily chladné zimní dny.

Nemějte strach z výzev, které zimní zahrádkářství přináší. S vhodnými metodami vytápění a péčí o své rostliny můžete dosáhnout úspěchu a těšit se na bohatou úrodu po celý rok. Užijte si krásu a užitečnost zimního skleníku a sledujte, jak vaše rostliny prosperují i v nejchladnějších dnech.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno